
Presa vâlceană în sărbătoare: Zilele ziarului „Curierul de Vâlcea – 25”
Sfertul de veac trecut de la apariția primului număr al primului cotidian privat, independent din România post-comunistă a fost marcat joi, 22 ianuarie 2014, începând cu ora 16.00, printr-o sărbătoare de anvergură cu invitați de seamă din Vâlcea și din țară (București, Cluj-Napoca, Satu Mare, Bacău, Drăgănești-Olt, Jidvei – Alba). Locația: Grand Hotel Sofianu din Rm. Vâlcea, într-un elegant salon amenajat ca pentru un jubileu prețios.
Cuvântul de bun sosit a fost rostit de Sorin Alexandru Barbu, director general al ziarului „Curierul de Vâlcea”: „Pentru mine, peste jumătate din viață, chiar aproape două treimi, este legată de numele acestui ziar. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi, sunt și cred cu tărie că vor rămâne așa în continuare”.
În continuare, prof. dr. Lilian Zamfiroiu (foto stânga), președintele Institutului Cultural Român, s-a adresat participanților și în calitatea sa de Director Onorific al ziarului sărbătorit, mândrindu-se cu faptul că a fost secretarul general de redacție, încă de la prima ediție, al cotidianului care a plecat spre casele vâlcenilor în dimineața zilei de 22 ianuarie 1990. „Am avut onoarea să fiu alături de cei opt fondatori ai ziarului, în momentul de glorie de după decembrie 1989. Acum, vin mereu la Vâlcea cu bucurie. Iar acum, când ziarul împlinește 25 de ani, nu puteam rata momentul aniversar și am răspuns cu mare drag invitațiilor. Fiindcă, da, ziarul Curierul de Vâlcea este un bun care de acum trebuie să intre în patrimoniul acestui oraș și județ. Noi, vâlcenii, ne putem mândri cu primul cotidian independent din România, unul care a rămas mereu vertical și obiectiv!”, a declarat Lilian Zamfiroiu.
Sub bagheta scriitorului Ioan Barbu, președinte de Onoare al Colegiului redacțional, ca moderator, s-au alăturat primilor vorbitori o seamă de invitați, care au omagiat „Curierul de Vâlcea” pentru lunga sa existență de un sfert de veac, urându-i viață plină de mari succese în viitoarele decenii.
După binecuvântarea oferită de preotul Nicolae State-Burluși și rostirea rugăciunii „Tatăl Nostru”, fost prezentat volumul omagial „SEMĂNĂTORII. „Curierul de Vâlcea” – „Oaste a Țării” și model cultural”, documentar realizat de Ioan Barbu și Emil Pădurețu. „Niciodată nu trebuie să uităm de cultură, literatură sau poezie. Iar vâlcenii mai au nevoie, măcar din când în când, de câte o poezie cu care să își împrospăteze și învioreze sufletele”, a completat Ioan Barbu, președinte de onoare „Curierul de Vâlcea”.
Jubileul a continuat cu Gala Premiilor „Curierul de Vâlcea”
Gala Premiilor „Curierul de Vâlcea”, aflată la a VIII-a ediție, a ocupat, apoi, un spațiu larg în cadrul sărbătorii jubileului celui mai iubit ziar al vâlcenilor. Ioan Barbu l-a prezentat publicului prezent pe președintele din acest an al juriului, scriitorul Emil Lungeanu, vicepreședinte al Filialei de Proză București, a Uniunii Scriitorilor din România. „Prozator, dramaturg, critic și poet, Emil Lungeanu se distinge prin poligrafism, și încrucișarea ludicului cu enciclopedismul într-un joc serios imposibil de imitat, ce-l desemnează cel mai atipic scriitor contemporan” – a subliniat Ioan Barbu. În calitate de Președinte de Onoare al juriului, i-a acordat lui EMIL LUNGEANU Premiul Special pentru volumul „Dictatura lecturii – dicționar critic”, apărut în Colecția Publicistică și eseu contemporan, la Editura Tipo Moldova, Iași – 2014.
În continuare, i s-a înmânat microfonul președintelui juriului, Emil Lungeanu, să prezinte premiile și laudele pentru premiați. Premiile au fost înmânate de personalități din țară și din județ.
Lista câștigătorilor
Marele Trofeu „Curierul de Vâlcea – 25” pentru OPERA OMNIA s-a decernat Doamnei ELIZA ROHA, din București – poetă, romancieră, critic literar, eseistă, membră a Uniunii Scriitorilor din România.
Premiul anual „Anton Pann” pentru EXCELENȚĂ CULTURALĂ s-a acordat Conf. univ. dr. REMUS GRIGORESCU (foto dreapta), directorul Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Vâlcea.
Premiul anual „George Țărnea” pentru POEZIE s-a conferit ex-aequo poeților GEORGE STANCA, pentru volumul „Cu tandrețe maximă – Opera poetică” – Ediție critică, Editura Princeps Multimedia, Iași – 2013; și GEORGE TERZIU, pentru volumul „Moartea necesară”, Editura Inspirescu, Satu Mare – 2014.
Premiul anual „Gib I. Mihăescu” pentru PROZĂ s-a conferit Doamnei LIA-MARIA ANDREIȚĂ, pentru volumul de povestiri „Fântâna cu lacrimi”, Editura Semne, București – 2014.
Premiul „Bogdan Amaru” pentru DRAMATURGIE s-a conferit cunoscutului dramaturg, poet, prozator și eseist DORU MOȚOC, pentru volumul de melodrame „Fereastra”, Editura Antim Ivireanul”, Rm. Vâlcea – 2014.
Premiul „Sfântul Calinic de la Cernica” pentru CARTE RELIGIOASĂ s-a conferit Înalt Preasfințitului Arhiepiscop al Râmnicului, Prof. dr. VARSANUFIE GOGESCU, pentru volumul „Lucrarea harului dumnezeiesc în opera Sfântului Grigorie Palama”, apărut anul trecut la Editura BASILICA, a Patriarhiei Ortodoxe Române.
Premiul anual „Ilie Purcaru” pentru PUBLICISTICĂ – ESEU s-a conferit scriitorului NICOLAE DAN FRUNTELATĂ, pentru volumele „Noapte bună, România” și „Zei, prieteni și umbre”, apărute în Editura RAWEXCOMS, București – 2014.
Premiul anual „Alexandru Oprea” pentru CRITICĂ și ex-aequo scriitorilor FLORENTIN POPESCU, pentru volumul „Coman Șova – omul și scriitorul”, Editura Semne, București – 2014; și ION PREDESCU, pentru volumul „Cezar Baltag, conceptul și privirea”, apărut la Craiova, în 2014, la Editura Scrisul Românesc.
Premiul anual al Editurii „Antim Ivireanul” pentru EXCELENȚĂ în ACTIVITATEA EDITORIALĂ s-a conferit domnului ing. GHEORGHE PUIU RĂDUCAN, pentru excelentele antologii de versuri „Mama” și „Tata” (Editura Autograf M.I.M., Craiova – 2014), unice în peisajul literaturii române contemporane.
Premiul anual „Petrache Poenaru” pentru CARTEA DE CĂLĂTORIE – PREMIZE ȘTIINȚIFICE s-a conferit Prof. univ. dr. ing. POMPILIU MANEA pentru volumul „Emil Racoviță și urmașii lui. Spre Polul Sud”, apărut recent la Editura Mediamira, din Cluj – Napoca.
Premiul „Aurelian Sacerdoțeanu” pentru CARTEA DE ARTĂ s-a acordat cercetătoarei științifice IULIANA POPESCU, pentru volumul „Istoricul constituirii colecției de icoane a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” București. Metodologia conservării și restaurării icoanelor pe lemn și pe sticlă” (Editura Bubliotheca, Târgoviște, 2014).
Premiul anual „Aurelian Sacerdoțeanu” pentru CARTE s-a conferit domnului ing. EUGEN PETRESCU, pentru volumele „Horezu. Statuia Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu” și „Arhiepiscopia Râmnicului, un nou început”, ambele apărute în anul 2014 la Editura „Antim Ivireanul” din Rm. Vâlcea.
Premiul anual „Al. Cerna Rădulescu” pentru PROMOVAREA MARILOR IDEI UMANISTE ÎN PRESA LITERARĂ s-a atribuit ex-aequo:
• Revistei de cultură internațională „Cervantes” (Satu Mare) – Director editorial LILIANA BOIAN TERZIU;
• Conducătoarei Cenaclului de publicistică și creație literar-artistică „Dumitru Tinu”, din Drăgănești-Olt, pentru activitatea desfășurată la ziarul „Curierul Drăgăneștiului” și la revista „Câmpia cuvintelor”;
• Revistei „Vatra veche”, lunar de cultură din Tg. Mureș – Redactor șef NICOLAE BĂCIUȚ.
Premiul anual „Constantin Iliescu” pentru PICTURĂ și GRAFICĂ s-a atribuit ex-aequo:
• Artistei plastice OLGA POPESCU, pentru expoziția „SELFIES WITH BOZAR sau Auto (portrete) cu Istoria artei”, vernisată la Galeria ARTEX din Râmnicu. Vâlcea – în octombrie 2014;
• Profesorului univ. dr. ing. VASILE SZOLGA, pentru ilustrația copertei „Copac înlăcrimat” la volumul „Zei, prieteni și umbre”, de Nicolae Dan Fruntelată, apărut la Editura RAWEXCOMS, București – 2014
Premiul anual „Ion Dumitrescu” pentru MUZICĂ s-a conferit solistului vocal ing. GHEORGHE CĂRBUNESCU, pentru albumul de romanțe „Tata”, lansat în 2014, la Râmnicu Vâlcea.
Juriul care a acordat premiile: Ioan BARBU, scriitor, președinte de onoare al jurului; Emil LUNGEANU, vicepreședinte al Filialei de Proză din București a Uniunii Scriitorilor din România, președintele juriului; Pr. Nicolae State-Burluși, directorul Editurii Buna Vestire din Rm. Vâlcea; Gheorghe Dican, președintele Filialei Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Cu ocazia Jubileului – 25, Președintele onorific al Colegiului redacțional, scriitorul Ioan Barbu, a înmânat unor prieteni ai săi și ai ziarului sărbătorit Diploma Specială de Fraternitate „Nenea”, precum și Diploma de Fidelitate.