Penalităţile de întârziere, activate
Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea atrage atenţia că, din 1 iulie, a intrat în vigoare noul set de dispoziţii privind penalităţile de întârziere la plata obligaţiilor fiscale.
OUG nr. 50/2013 modifică Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, referitor la penalităţii de întârziere.
Potrivit noului act normativ, dobânzile reprezintă echivalentul prejudiciului creat titularului creanţei fiscale ca urmare a neachitării de către debitor a obligaţiilor de plată la scadenţă şi se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Penalităţile de întârziere reprezintă sancţiunea pentru neîndeplinirea obligaţiilor de plată la scadenţă şi se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv. Nivelul penalităţii de întârziere este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere. Penalitatea de întârziere nu înlătură obligaţia de plată a dobânzilor.
Pentru obligaţiile de plată cu scadenţa până la data de 1 iulie 2013 care se sting după această dată, se aplică nivelul de penalitate de întârziere potrivit legislaţiei în vigoare până la data de 1 iulie 2013.
Până la data de 1 iulie 2013, nivelul penalităţii de întârziere se stabileşte astfel: dacă stingerea se realizează în primele 30 de zile de la scadenţă, nu se datorează şi nu se calculează penalităţi de întârziere pentru obligaţiile fiscale principale stinse; dacă stingerea se realizează în următoarele 60 de zile, nivelul penalităţii de întârziere este de 5% din obligaţiile fiscale principale stinse; după împlinirea termenului, nivelul penalităţii de întârziere este de 15% din obligaţiile fiscale principale rămase nestinse.
După data de 1 iulie 2013, penalităţile se datorează din prima zi de întârziere în cuantum de 0,02% pentru fiecare zi, spre deosebire de reglementarea anterioară, care dispune ca ,în primele 30 de zile de la scadenţă, nu se datorează şi nu se calculează penalităţi de întârziere, dar valoarea acestora rămâne constantă indiferent de perioada de întârziere.
Pentru beneficiarii care au de încasat sume certe, lichide şi exigibile de la autorităţile cu competente în gestionarea fondurilor europene în baza contractelor de finanţare, OUG nr. 50/2013 introduce posibilitatea amânării la plata a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat, inclusiv a obligaţiilor accesorii, administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală sau transmise spre recuperare acestei autorităţi.
Reprezentanţii Camerei menţionează şi că amânarea la plată se acordă în limita sumei de încasat de la autorităţile competente şi în ordinea vechimii obligaţiilor fiscale. Limita sumei de încasat se analizează în funcţie de obligaţiile fiscale ce pot forma obiectul deciziei de amânare la plată.
Amânarea la plată nu se acordă: contribuabililor pentru care s-a deschis procedura insolvenţei; contribuabililor pentru care a început executarea silită de către un alt creditor prin poprirea sumelor de încasat de la autorităţile competente; contribuabililor care au în derulare o eşalonare la plată în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 29/2011 privind reglementarea acordării eşalonărilor la plată, aprobată prin Legea nr. 15/2012, cu modificările şi completările ulterioare.
În scopul amânării la plată, contribuabilul depune la organul fiscal competent cererea de acordare a amânării, precum şi documentul emis de autoritatea competentă, în original, prin care se certifică atât cuantumul sumelor certe şi lichide dar şi cele exigibile pe care contribuabilul le are de încasat de la aceasta.
CCI reaminteşte că documentul este valabil 20 de zile de la data emiterii şi trebuie să fie în termenul de valabilitate la data depunerii cererii de amânare la plată.
Pe perioada amânării la plată, pentru obligaţiile fiscale principale amânate la plata contribuabilii nu datorează dobânzi, penalităţi sau accesorii de orice natură, dacă au renunţat la perceperea sau încasarea de dobânzi, penalităţi sau accesorii de orice natură, aferente creanţelor de încasat de la autoritatea competentă în cauză.
Pe perioada amânării la plată: nu începe sau se suspendă, după caz, procedura de executare silită pentru obligaţiile fiscale amânate la plată; nu se sting obligaţiile fiscale ce fac obiectul amânării la plată, cu excepţia situaţiei în care contribuabilul optează pentru stingerea acestora.