Tarife mai mici pentru irigaţii?
Direcţia Agricolă Vâlcea informează că Ministerul Agriculturii a transmis către ANRE cererea de obţinere a licenței de furnizori de energie electrică pentru ANIF și pentru organizațiile de udători. Asta înseamnă că după obținerea tuturor documentelor, fermierii și-ar putea iriga terenurile la costuri mai mici cu 30 – 50%. O dovadă în acest sens stă faptul că în cursul zilei de vineri, Hidroelectrica vindea energia la un preț de 80 de lei/MWh, iar agricultorii plătesc în prezent un preț mediu de 540 de lei/MWh.
„Reprezentanții Ministerului Agriculturii au susținut că urmează să depună și garanția de execuție de 500.000 de euro și speră ca ANRE să analizeze dosarul cât mai rapid, astfel încât ANIF să poată cumpăra energie electrică direct de la producători, la prețuri mult mai mici decât în prezent. Acest lucru îi va avantaja și pe agricultori deoarece, la rândul lor, vor putea plăti pentru apa folosită la irigații un preț mai mic cu 30% – 50% decât în prezent, ținând cont de faptul că energia electrică are o pondere de 80% în prețul apei pentru irigații. În plus, toate atribuțiile ANIF au fost completate în urmă cu două săptămâni printr-o Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern cu posibilitatea desfăşurării activităţii de furnizare a energiei electrice. De asemenea, actul normativ prevede ca ANIF să transmită infrastructura de îmbunătăţiri funciare numai sub formă de comodat organizaţiilor, cu posibilitatea ca, după 5 ani, în condiţiile unei exploatări corecte şi a asigurării integrităţii, organizaţiile de îmbunătăţiri funciare să poată primi la cerere, în proprietate, din domeniul privat al statului, infrastructura de îmbunătăţiri funciare respectivă”, ne-a relatat directorul Florel Bădele.
Potrivit acestuia, ANIF va avea dreptul să transmită echipamente de îmbunătăţiri funciare numai sub formă de comodat către organizaţii agricole, acestea putând prelua infrastructura în proprietate după 5 ani.
„Aceste reglementări urmăresc responsabilizarea organizațiilor și federațiilor, știut fiind că în cazurile in care infrastructurile de irigații au fost acordate cu titlu gratuit acestea au fost supuse unui proces de degradare continuu, proprietarii neasigurând întreținerea lor în condiții optime. De asemenea, ordonanța de urgență prevede, ca o altă măsură de protecție, constituirea de către federații a unei garanții în contul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare de 10% din valoarea de inventar a infrastructurii transmise, ANIF având dreptul de a reține garanția dacă acestea nu respectă obligațiile stabilite prin protocolul de predare-primire. Ordonanța prevede, de asemenea, exceptarea de la transfer către organizațiile și federațiile de îmbunătățiri funciare a infrastructurii principale de aducțiune”, conchide sursa menţionată.