Infracțiunile nu trebuie să aducă profit
Ce au în comun un teren de fotbal, o școală de echitație, o cameră de umidificare a aerului pentru conservarea țigărilor de foi și câteva milioane cash? Sunt toate bunuri pe care poliția le-a confiscat de la infractori din întreaga Europă în ultimii câțiva ani. Din ce în ce mai mulţi, banii obținuți în urma acțiunilor de crimă organizată la nivel transfrontalier se regăsesc în case, mașini sau obiecte de lux sau sunt ascunși în alte țări ale UE. În prezent, agențiile de aplicare a legii fac cu greu față acestei situații. Normele privind regimul bunurilor deținute de infractori diferă de la o țară la alta, ceea ce face ca procesul de confiscare să fie inutil de complicat și ineficace, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Astăzi, propun un set de legi la nivelul UE pentru a remedia această situație și pentru a permite poliției să combată grupările mafiote în modul cel mai eficace: confiscarea profitului.
În Europa, profiturile obținute din criminalitatea organizată se ridică la câteva miliarde în fiecare an. La nivel mondial, numai din comercializarea drogurilor se obțin venituri de aproape 240 de miliarde EUR anual – mai mult decât veniturile cumulate ale marilor întreprinderi multinaționale europene Nestlé, Statoil și Carrefour. Veniturile obținute din aceste activități – și din traficul de persoane, traficul de armament, fraude și alte infracțiuni – merg direct în buzunarele infractorilor sau sunt folosite pentru a achiziționa diverse bunuri materiale. Pe de altă parte, banii încasați sunt utilizați pentru a finanța alte activități infracționale, afectând astfel în mod repetat economia legală a României și a Europei. Nu numai că cetățenii europeni nu beneficiază de contribuții fiscale care ar fi putut fi investite în servicii publice, cum ar fi sistemul sanitar sau sistemul de învățământ, dar este afectată și creșterea economică, întrucât piețele sunt denaturate, iar investițiile legale, blocate. Acum, când trebuie să repunem pe picioare economia Europei, afectată de criză, este foarte important să eliminăm vidurile legislative de care profită infractorii.
În calitate de comisar european, consider că acest efort se înscrie în preocuparea mai amplă de protejare a economiei noastre legale. Anul trecut am prezentat un pachet de măsuri pentru combaterea corupției, care, printre altele, va identifica atât tendințele nefavorabile și bunele practici existente, cât și punctele slabe la nivelul statelor membre și la nivelul UE. O mai bună cooperare transfrontalieră între autorități este crucială, cu atât mai mult cu cât anumite state membre au făcut progrese în ceea ce privește eforturile de combatere a criminalității organizate. În Regatul Unit, de exemplu, în cursul unui an, poliția a recuperat de la infractori bunuri în valoare de aproape 150 de milioane EUR, iar în Italia, în valoare de peste 800 de milioane EUR.
Chiar și în aceste condiții, câștigurile reale din infracțiuni sunt estimate a fi de o sută de ori mai mari. Ceea ce se confiscă este doar o mică parte din profit. În cadrul UE, autoritățile statelor membre continuă să funcționeze în condiții foarte diferite în ceea ce privește, de exemplu, înghețarea activelor în instanță și corelarea activelor cu activități infracționale.
La nivelul întregului continent sunt necesare instrumente adecvate care să permită organelor de poliție și celor judiciare să soluționeze problema în mod eficace. Astăzi, Comisia Europeană prezintă o propunere legislativă care va permite autorităților să acționeze în aceleași condiții, indiferent dacă participă la combaterea criminalității în România, Suedia, Bulgaria sau Spania.
Odată cu intrarea în vigoare a noilor reguli, activele provenite din săvârșirea de infracțiuni – și, nu în ultimul rând, banii – pot fi înghețate de către procurori atunci când există temeri că ar putea dispărea în străinătate. În același timp, va fi mai ușor să se confiște active care nu au o legătură directă cu o anumită infracțiune, ci sunt mai degrabă legate de activitatea infracțională a unei persoane. În plus, infractorii nu vor mai putea transfera active unui prieten sau unei rude fără ca poliția să poată interveni.
Acestea fiind spuse, nu vor putea avea loc confiscări arbitrare și nu se vor putea încălca drepturile fundamentale pe care le-am stabilit în întreaga Europă. Printre propunerile actuale se numără măsuri menite să asigure respectarea dreptului persoanelor la prezumția de nevinovăție și a dreptului la proprietate.
Dat fiind că autoritățile de poliție vor fi în măsură să lucreze mai eficace, activele infractorilor vor putea fi utilizate în beneficiul cetățenilor. Există numeroase exemple din diferite colțuri ale Europei privind modul în care activele infractorilor pot fi reinvestite în beneficiul societății. După ce poliția italiană a luat măsuri represive împotriva șefului mafiei siciliene Bernardo Provenzanos, proprietatea acestuia a fost transformată în muzeu. Veniturile obținute din vânzarea produselor agricole cultivate pe terenurile care au aparținut mafiei contribuie la cheltuielile legate de funcționarea muzeului. Și la Napoli s-a înființat un centru pentru tinerii vulnerabili într-o fostă ascunzătoare a mafiei. În cele din urmă, activele ar putea fi convertite în sprijin pentru victime sau ar putea servi la îmbunătățirea calității serviciilor pentru cetățeni. De aceea este important să se asigure că nu există într-adevăr niciun loc în care criminalitatea organizată să nu fie pedepsită.
Propunerea de astăzi a Comisiei Europene reprezintă prima etapă a procesului legislativ la nivelul UE. Sper că reprezentanții României atât din cadrul Parlamentului European, cât și al Consiliului de Miniștri vor contribui la adoptarea acestor norme cât mai curând posibil; avem o responsabilitate comună: să ne asigurăm că infracțiunile nu aduc profit.
Informaţiile ne-au fost oferite de Dana Rădulescu şi Ioana Mazilu-Manolescu, consilieri de comunicare ai Centrului EUROPE DIRECT Vâlcea.