Cum îşi pot compensa firmele dobânda? (1)


Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea anunţă că firmele cu credite în lei, contractate de la bănci, îşi pot compensa parţial dobânda plătită pentru aceste finanţări, dacă îndeplinesc anumite condiţii. În data de 23 aprilie 2012, a fost publicată Hotărârea Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări nr. 45/2012 pentru aprobarea Normei privind compensarea parţială a dobânzii plătite de operatorii economici la creditele în lei (NI-CST-15-III/0).

Potrivit sursei menţionate, la intrarea în vigoare a Hotărârii, se abrogă Hotărârea Comitetului Interminis­terial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări nr. 165/2011 pentru aprobarea Normei privind compensarea parţială a dobânzii plătite de operatorii economici la creditele în lei (NI-CST-15-II/0), publicată la 5 decembrie 2011.

Banca de Export-Import a României EXIMBANK S.A. compensează parţial dobânda plătită de operatorii economici – întreprinderi mici şi mijlocii şi întreprinderi mari – la contractele de credit în lei, contractate de la bănci. Norma stabileşte condiţiile de acordare a com­pensaţiei de dobândă în cadrul Schemei transparente de ajutor de minimis, pentru perioada suplimentară de implementare 2012-2014, cu respectarea criteriilor prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1.998/2006 al Comisiei din 15.12.2006 privind aplicarea articolelor 87 şi 88 din Tratat ajutoarelor de minimis.

Schema are ca obiect reducerea cheltuielilor cu dobândă pentru creditele contractate de operatorii eco­nomici de la bănci. Pentru facilităţile acordate conform Schemei, EximBank acţionează în numele şi în contul statului şi are calitatea de furnizor de ajutor de stat.

Responsabilii Camerei subliniază că operatorul economic este eligibil pentru a beneficia de compen­sarea dobânzii în cadrul Schemei dacă, la data depu­nerii cererii, îndeplineşte cumulativ următoarele criterii: nu este în dificultate în sensul Comunicării Comisiei Liniile directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor aflate în dificultate; în cazul în care a fost emisă o decizie de recuperare a unui ajutor de stat împotriva sa, aceasta a fost deja exe­cu­tată, creanţa fiind integral recuperată; nu se află în liti­giu, în calitate de pârât, cu Ministerul Finanţelor Publi­ce, inclusiv Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Auto­ritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi cu EximBank; suma ajutoarelor de minimis de care a bene­ficiat într-o perioadă de 3 ani fiscali (2 ani fiscali anteriori plus anul curent), inclusiv ajutoarele de minimis acor­date de EximBank, nu depăşeşte echivalentul în lei a 200.000 euro (100.000 euro pentru transport rutier); nu înre­gistrează datorii restante către bugetul general con­so­lidat al statului, al căror mod de plată nu a fost regle­mentat conform prevederilor legale în vigoare; nu figu­rează cu sume restante în baza de date a Centralei Ris­cu­rilor de Credit (C.R.C.). În cazul în care din verificarea C.R.C. rezultă existenţa unei sume restante, iar solici­tantul compensaţiei prezintă documente din care să reiasă că a reglementat restanţa, criteriul se consideră îndeplinit; nu figurează cu incidente majore cu cecuri şi bi­lete la ordin în ultimele 12 luni în baza de date a Cen­tralei Incidentelor de Plăţi (C.I.P.). În cazul în care solici­tan­tul figurează cu incidente de plată accidentale, care nu denotă un comportament financiar defectuos, se poa­­­te accepta la compensare, cu justificarea corespun­ză­toare şi nu s-a instituit procedura judiciară a insol­venţei.
CONTINUARE…