Condiții noi pentru comercializarea magiunului: numai peste 55% fructe
Magiunul de prune de pe piaţă va trebui să aibă un conţinut de substanţă uscată solubilă mai mare de 55%, determinată cu ajutorul refractometrului – un aparat de măsurare a indicelui de refracţie al substanţelor, se arată într-un proiect de ordin comun al miniştrilor Agriculturii şi Sănătăţii. Refractometrul poate fi folosit pentru determinarea compoziţiei unui amestec, iar cele mai ieftine aparate costă între 200 şi 400 de lei. Proiectul legislativ defineşte magiunul de prune ca o pastă groasă, omogenă, obţinută prin fierberea prunelor proaspete după îndepărtarea părţilor necomestibile, fără adaos de zahăr/zaharuri sau de produse alimentare ce conţin monozaharide sau dizaharide utilizate pentru proprietăţile lor îndulcitoare. De asemenea, ordinul comun al miniştrilor Agriculturii şi Sănătăţii prevede că pentru fabricarea magiunului pot fi utilizate, potrivit ministerelor Agriculturii şi Sănătăţii, nuci, seminţe de oleaginoase, cum ar fi seminţe de floarea-soarelui, seminţe de dovleac, seminţe de susan sau seminţe de pin, alune de pădure, caju, castane, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan. În ce priveşte realizarea magiunului de prune, materia primă folosită trebuie să fie exclusiv prunele proaspete, respectiv toate soiurile care se pretează fabricării acestui produs.