Condiții noi pentru comercializarea magiunului: numai peste 55% fructe


Magiunul de prune de pe piaţă va trebui să aibă un conţinut de subs­tanţă uscată solubilă mai mare de 55%, determinată cu ajutorul refrac­tometrului – un aparat de măsurare a indicelui de refracţie al substanţelor, se arată într-un proiect de ordin comun al miniştrilor Agriculturii şi Sănătăţii. Refractometrul poate fi folosit pentru determinarea compo­ziţiei unui amestec, iar cele mai ieftine aparate costă între 200 şi 400 de lei. Proiectul legislativ defineşte magiunul de prune ca  o pastă groasă, omo­genă, obţinută prin fierberea prunelor proaspete după îndepărtarea părţilor necomestibile, fără adaos de za­hăr/zaha­ruri sau de produse alimen­tare ce conţin monozaharide sau dizaharide utilizate pentru proprie­tăţile lor îndulcitoare. De asemenea, ordinul comun al miniştrilor Agriculturii şi Sănătăţii prevede că pentru fa­bricarea magiunului pot fi utilizate, po­trivit ministerelor Agriculturii şi Să­nătăţii, nuci, seminţe de oleagi­noase, cum ar fi seminţe de floarea-soarelui, seminţe de dovleac, seminţe de su­san sau seminţe de pin, alune de pădure, caju, castane, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan. În ce priveşte realizarea magiunului de prune, materia primă folosită trebuie să fie exclusiv prunele proaspete, respectiv toate soiurile care se pretează fabricării acestui produs.