5 miliarde facturi pe …vorbe!?


• facturi emise fără contract, fără licitații, cu semnături ale reprezentanților firmei din Olt considerate false de oficialii din Mihăești • coșuri de gunoi pentru birou la 850 lei bucata, echipamente de protecție de 1350 lei/bucată și foarfeci „speciale” de 530/bucata, doar pe hartie!!!  • Instanța „se joacă”: câștig de cauză oltenilor, deși se pare că „au încălcat legea” • lupta” dintre Primăria Mihăești și Solomon SRL continuă

Din toamna anului 2011, autoritățile locale din Mihăești nu mai au liniște. Pe vremea când Constantin Bărzăgeanu era viceprimar al comunei (fostul edil de atunci, Nicolae Stănică, decedase), au apărut la Primărie două facturi emise de SC Solomon Impex SRL, o firmă din Potcoava, județul Olt. Suma totală: 120.588 lei și viza coșuri de inox, unul singur costând 850 lei, foarfeci speciale, o singură bucată ajun­gând la 530 lei, mănuși de protecție din piele, o pereche costând 180 lei, cizme de protecție din piele, o pereche: 130 lei. Iar cantitățile care ar fi fost cică solicitate de Primăria Mihăești fiind destul de mari: 200 de mănuși, 350 de cizme…Ok, am fi zis… afacerea fostului primar, numai că nu exista niciun contract și-n plus nici fizic nu erau produsele. „Tocmai de aceea, s-a pus viza de refuz și au fost trimise înapoi. Nu erau materialele prinse în inventar, nu existau fizic, nu a fost organizată licitație, nu exista un contract…Ce e cu facturile astea? În plus, fostul edil decedase, iar facturile veneau după moartea sa, cu semnătură, ștampilă”, susține, pentru ziarul nostru, secretarul Primăriei Mihăești, Sabin Popa. Numai că lucrurile nu s-au calmat și după puțin timp a sosit o nouă factură cu aviz de însoțire a mărfii, în valoare, de această dată, de 299.150 lei. Nici acum urmă de vreun material. Prin acțiunea în instanță, în cazul celor două facturi, Tribunalul Vâlcea a dat câștig de cauză unității administrativ teritorial din Mihăești. 

 

Primăria pierde, deși instanța recunoaște neregulile firmei oltene

 

Constantin Bărzăgeanu a devenit primar și s-a ales, din păcate, la început de mandat, cu o nouă factură pe cap: 61.938 lei și viza echipamente de protecție. „În această situație, spre surprinderea noastră, în același caz, cu ace­eași firmă, același avocat, noi am pierdut. Pe data de 13 martie 2013 s-a dat decizia defi­ni­tivă”, a mai precizat secretarul Primăriei Mi­hă­­ești. Redăm mai jos o parte din sentința nr. 1667/2013 a Tribunalului Vâlcea, secția a II-a civilă:

„Nota de comandă, avizul de însoțire a mărfii și factura nu au fost semnate de primarul de atunci în funcție, Stănică Nicolae, care, de altfel, a și decedat în cursul anului 2011 și acum se profită de acest lucru pentru a se susține că au fost semnate de el. Facturile nu se regăsesc în contabilitate, bunurile nu există în inventar, nu există notă de comandă și nu există procedură de achiziție publică…” Cu toate acestea, „respinge cererea în anulare for­mu­lată de debitoarea UNITATEA ADMINIS­TRA­TIV TERITORIALĂ MIHĂEȘTI PRIN PRI­MAR, cu sediul în comuna Mihăești, județul Vâl­cea, în contradictoriu cu creditoarea SC So­lomon Impex SRL, cu sediul în localitatea Pot­coava, județul Olt. Irevocabilă”.

Surpriză de proporții:

SC Solomon emitea facturi, dar la Finanțe nu înregistra activități, pe propria răspundere, parol!

Aleșii din Mihăești n-au stat cu mâinile în sân și au solicitat, prin adresa nr. 6550 din 19.06.2013, reprezentanților Direcției de Finanțe Olt să verifice activitatea firmei oltene, respectiv dacă a achitat TVA-ul în perioada emiterii facturilor. Redăm mai jos o parte din răspunsul primit de autoritățile din Mihăești din partea Finanțelor Olt:

„SC Solom Impex SRL Potcoava a făcut obiectul unei inspecții fiscale, finalizată la data de 31.01.2012, care a inclus și activitatea anului 2010. În urma inspecției fiscale, au fost sesi­zate organele de cercetare penală, cu plân­gerea penală nr. 6252/31.01.2012, pentru faptele de încălcare a prevederilor art.9, alin.1, lit. c din legea 241/2005 privind combaterea eva­ziunii fiscale, depusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt. Societatea respectivă, în perioada inspecției fiscale, nu a pus la dispo­ziția organelor de inspecție fiscală documente contabile aferente anului 2010 întrucât asocia­tul Bădoi Anișoara a declarat pe propria răs­pun­dere că pentru anii 2010 și 2011 nu a des­fășurat activitate”. 

În data de 12 aprilie 2013, Primăria Mihă­ești a depus plângere penală împotriva firmei, respectiv a celor doi administratori, pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri, uz de fals. Mai mult, în data de 26 noiembrie 2013 a făcut acțiune în instanță pentru suspendarea provi­zorie a executării plății facturilor, cerea fiind admisă. „Acum se va judeca cerea de contes­tare la executare, dar dacă nu se dispune nimic în dosarul penal, vom pierde”, a mai ținut să adauge secretarul Sabin Popa. Facturi au mai sosit, între timp. Una de 62.744 lei pentru lămpi stradale și alta de 125.736 lei, pentru soluții de deratizare, băncuțe în parc. Autoritățile din Mihăești n-au văzut însă nici un material. Am încercat să luăm legătura și cu administratorii firmei din Olt, dar nu a răspuns nimeni la numărul de telefon găsit pe internet, ca număr de contact. Așadar, aceștia pot oricând oferi un drept la replică.