Cartea – cinstită în Vâlcea
„În afară de cărți nu trăiesc decât dobitoacele…”
Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” ne-a obișnuit – și pe parcursul anului care se încheie – cu o seamă de inițiative demne de toată lauda prin care cartea a fost celebrată asemenea unui mare învățat. Pentru că, într-adevăr, carțile nu sunt altceva decât niște trepte, ca ale unei scări pe care urcăm spre culme, asemenea unui savant.
Rememorez – și o fac deseori cu mare plăcere – întâlnirile de la Bibliotecă cu scriitori de valoare din țară și de peste hotare, cu muzicieni celebri, cu oameni de știință și artă etc. Finalul de an se anunță și el deosebit de bogat în evenimente, decembrie vestindu-ne că sosește chiar din primele zile împovărat cu daruri de preț. Astăzi, la ora 10.00, în holul de la intrarea în modernul Palat al poveștilor și povestirilor de tot felul se taie panglica ediției din acest an a Târgului de Carte pentru Copii și Tineret. Este al șaselea an consecutiv când Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” face acest dar școlarilor de toate vârstele. Îi îmbarcă într-o corabie plină cu cărți și pleacă într-o călătorie, timp de trei zile (5, 6 și 7 decembrie) pe vastul ocean al cuvântului.
Spicuim din programul Târgului:
• După deschiderea festivă, manifestările debutează cu un frumos cadou pe care Biblioteca îl face școlarilor din clasele primare: talentata scriitoare vâlceană Janina Țenea prezintă cartea ei „Povești pentru oamenii mici și oamenii mari”.
• Marți, 6 decembrie, începând cu ora 13.30, „Lectură publică pentru copii”. Elevii au prilejul să se cunoască, de data asta, doi poeți care au scris multe carți pentru copii, Vasile Groza și George Călin. Va fi o întâlnire de neuitat. Vasile Groza îi va delecta pe școlarii din sală cu versuri înmănuncheate sub genericul „Pe genunchii bunicului” și cu câteva „Cântece pentru îngerași” în interpretarea fiicei sale, renumita solistă și compozitoare Loredana Groza. Celălalt invitat, poetul George Călin îi va plimba pe cei mici prin „Grădina Ghetsimani”, aflat pe Muntele Măslinilor, din Țara Sfântă, locul unde Mântuitorul venea destul de des. Martori ai mileniilor, șapte măslini de aici (unul din ei măsoară 8 metri în circumferință) – spune cartea sfântă – au fost de față când Iisus Hristos a spus rugăciunea în noaptea prinderii și judecării. A zis Pilat iudeilor: „Luați-L voi și judecați-L după legea voastră!”
• În aceeași zi, la ora 17.00, Biblioteca Județeană îl va avea ca oaspete pe cunoscutul scriitor de origine vâlceană George Anca. Va coferenția pe tema „Scenogonia mantrelor vedice. Mantre vedice în cultura română”. Apoi, vor fi lansate câteva cărți care au repurtat un mare succes la recenta ediție a Târgului Gaudeamus din București: Mantra Eminescu; Paparuda; Scenometrie Teatrux, de George Anca, Jurna Lamar de Rodica Anca, Effect of Indian thought on Mihai Eminescu / Eminescu şi gândirea indiană de Zricha Vaswani, Introducere în jainism de Rudi Jansma şi Sneh Rani Jain. Recită din creaţia poetului actorul Cristian Alexandrescu (Teatrul de Stat „Anton Pann”).
• Miercuri, 7 decembrie, ora 12.00, în Sala de conferințe a Bibliotecii Județene, eveniment cultural de mare interes pentru tineri, dar și pentru adulți: întâlnire cu universitarul clujan Pompiliu Manea și cea mai recentă carte a sa „Peregrin pe cinci continente”. Cu doar șase luni în urmă a revenit în țară după o lungă călătorie în jurul lumii și a scris această carte-monument. Profesorul Pompiliu Manea a parcurs 60.000 de mile străbătând trei oceane ale lumii (Atlantic, Pacific şi Indian), 30 de mări, câteva zeci de ţări, trecând prin sute de insule, golfuri, strâmtori şi canale (Panama şi Suez). A fost o călătorie mirifică în jurul lumii pe care a întreprins-o cu modernul vapor Ms Amsterdam. A plecat din Florida, cel mai fierbinte pământ al Statelor Unite, din portul Fort Landerdale („Veneţia Americii”) şi a revenit tot aici, după ce a dat ocolul pământului timp de 120 de zile. „Peregrin pe cinci continente” este o carte scrisă cu nerv, având la bază însemnări zilnice şi o minuţioasă documentare.
Prof. univ. dr. Pompiliu Manea revine la Rm. Vâlcea aducându-ne în dar și un film cu imagini inedite de pe continentele lumii. Cartea sa, ca și filmul, ne vor prezenta o lume unică din țări îndepărtate, o civilizație prea puțin cunoscută. Întâlnirea cu profesorul-scriitor va fi, așadar, un adevărat spectacol al lumii, o călătorie de neuitat, pe care o vom face-o împreună, prin fabulosul univers, cunoscut și necunoscut, al celor cinci continente vizitate de autor.
• Ziua de miercuri, bogată în manifestări culturale, se va încheia cu medalionul „Vasile Avram – un om din cultura duhului” (ora 17.00)
*
Târgul de Carte pentru Copii și Tineret de la Rm. Vâlcea, aflat în organizarea Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul”, se înscrie în galeria celor mai importante evenimente de tip expozițional din județ (și nu numai), specializat pe omagierea cărții, în scopul realizării unei vii și intense prietenii între școlari de diferite vârste și scriitori. Târgul, pe parcursul celor trei zile, devine astfel un adevărat spațiu al dialogului intercultural dedicat școlii.