Subvenționarea locurilor de muncă, o lege cu care românii nu sunt încă familiarizați


Deși banii oferiți de stat pentru angajarea unui șomer reprezintă o subvenție importantă pentru angajator, respectiv o valoare de 500-750 de lei oferiţi lunar, iar angajatorul e scutit timp de 12 luni de la plata contri­bu­țiilor angajatului la bugetul asigurărilor de șomaj, în baza legii cu numărul 116/2002, românii din categoriile speciale, cum ar fi absol­venții, părinții care sunt unici susținători ai familiilor monoparentale, persoanele de peste 45 de ani, persoanele cu handicap și persoanele care în trei ani de la angajare îndeplinesc condițiile de pensionare nu solicită acest drept.

În baza articolului 80, angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţii ultimei promoţii ai unor instituţii de învăţământ sunt scutiţi de la plata contribuţiilor datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi primesc lunar, pe întreaga perioadă, plata contribuțiilor datorate pentru fiecare absolvent. Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute mai sus pe o perioadă de 18 luni. În perioada celor 3 ani, cât timp angajatorii sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu, absolvenţii pot urma o formă de pregătire profesională, organizată de angajator, in condiţiile legi. Cheltuielile necesare pentru pregătirea profesională vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Angajatorii care încadrează în muncă pe o perioadă nedetermi­nată şomeri, în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţii unici susţinători ai familiilor monoparentale sunt de asemenea scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de la plata contribuţiilor datorate la bugetul asigu­ră­rilor pentru şomaj, aferentă persoanelor încadrate în această cate­gorie. Firmele care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care în trei ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Până în acest moment, la Agenţia Judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă Vâlcea s-au înregistrat un număr de 356 de angajaţi prin aceste subvenţii în anul 2012, adică puţin mai mult de jumătate din numărul locurilor de muncă subvenţionate. Un număr de 621 de angajaţi în anul 2011 au continuat programul de subvenţie în 2012. Totalul subvenţionat lunar până la această dată este de 977 de persoane, din care 118 absolvenți.

În perioada 28-29 noiembrie 2012, va avea loc SELECŢIA locu­rilor de muncă pentru Spania, în domeniul agricol, respectiv cules de căpşune, la sediul Centrului Regional de Formare Profesională a Adulţilor, C.R.F.P.A. Rm. Vâlcea, din str. Calea lui Traian, nr.98, jud. Vâl­cea. În vederea participării la selecţie, persoanele interesate şi care nu au depus dosar pentru muncă în străinătate, dar care au domiciliul in Vâl­cea, sunt aşteptate la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în vederea depunerii dosarelor. Angajatorul spaniol doreşte să angajeze numai femei cu vârsta cuprinsă între 18-40 de ani, care au mai lucrat în Spania. Selecţia dorită este de 200 de persoane. În paralel, în data de 29 noiembrie, A.J.O.F.M Vâlcea organizează o altă bursă a locurilor de muncă, unde se pot găsi 100 de poziții deschise de operatori confecționeri industriali îmbrăcăminte din țesuturi, 2 ingineri textile si pielărie, 45 de muncitori necalificați, 2 electromecanici mașini, 5 operatori depozit și 4 formatori.

În momentul de față, rata șomajului înregistrat de A.J.O.F.M. Vâlcea, la data de 31 octombrie, este de 5,32%, din care șomeri indemnizați 4.838, șomeri neindemnizați 4.509, numărul total de șomeri înregistrați fiind de 9.347. Conform datelor existente la AJOFM, pentru perioada actuală există o ofertă a locurilor de muncă disponibile de 507, o ofertă bogată conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al AJOFM Vâlcea, Gabriel Albinaru.