Semnături pentru înființarea Parlamentului Social


• pensionarii vâlceni doresc un astfel de unitate care să le reprezinte drepturile

raban_grigoreMembrii Consiliului Județean al Per­soa­nelor Vârstnice Vâlcea, în frunte cu li­derii Grigore Răban (foto sus) și Gheorghe Dinescu (foto jos), strâng semnături pentru înființarea legală a Parlamentului Social, luând ca model ins­tituția din Germania. Parlamentul Social își propune să monitorizeze fondurile bănești ale contribuabililor pentru asigurările so­ciale, interzicându-se folosirea acestora în scopuri politice, electorale; va urmări apli­carea corectă a legilor țării, a Constituției, va aviza proiectele de lege din sectorul asigurărilor sociale și va urmări ca Guver­nul să nu afecteze în niciun fel cuantumul pensiilor. Redăm mai jos o parte din scri­soa­rea trimisă de președintele și vicepre­șe­dintele Consiliului Județean al Persoa­nelor Vârstnice Vâlcea, Grigore Răban, respectiv Gheorghe Dinescu, Consiliului Național al Persoanelor Vârstnice:

„Consiliul Județean Vâlcea al Persoa­ne­lor Vârstnice, organizațiile sale compo­nente, ca și dumneavoastră, constată cu profundă mâhnire că viața pensionarilor din România, printre care se numără și cei peste 120.000 de pensionari vâlceni, se înrăutățește din ce în ce mai mult. Pensia, pentru marea majoritate singurul venit, a devenit demult insuficientă pentru aco­perirea nevoilor stricte. Dacă avem în ve­dere că numai din octombrie 2009 și până în prezent, puterea de cumpărare a ro­mâ­nilor, deci și a pensionarilor, a scăzut cu aproximativ 30% și ținând cont că pensia medie de bază este în prezent de apro­xi­mativ 777,00 lei, iar în județ 714,00 lei, adi­că cu mult sub cerințele asigurării unui trai decent, ne dăm seama cât de greu o duc astăzi pensionarii. Foarte mulți nu au bani pentru hrană, pentru medicamente, ca să nu mai vorbim de cumpărarea unei haine noi, de mersul la tratament într-o stațiune balneo-climaterică și, de ce nu, la un spectacol cultural-artistic etc. Puterile post-decembriste și, în special, actuala putere, prin tot ce au făcut și tot ce fac le­gat de viața pensionarilor, lovesc puternic atât în sănătatea fizică, cât și morală a aces­tora. Putem spune că împotriva pen­sio­narilor se aplică astăzi un adevărat ge­no­cid. După câte se știe, valoarea punc­tului de pensie a fost înghețat încă din octombrie 2009 la suma de 732,80 lei anu­lându-se de fapt legea 250/2007 care prevedea ca valoarea punctului de pensie să reprezinte minim 45% din salariul me­diu brut pe economie. Tot în această peri­oadă, TVA-ul a fost majorat cu 5%, adică de la 19% s-a făcut 24%, una din cele mai mari TVA-uri din UE. Prin OU 107/2010, tu­turor pensionarilor cu pensia peste 740,00 lei li se aplică un nou „bir” de 5.5%, cal­culat la întreaga pensie, motivându-se că este o contribuție la bugetul de sănătate.

dinescu_gheorghePrin legea 263/2010, noua lege a pen­­siilor, se prevede clar că de la 01.01.2012, pensiile să fie majorate cu 100% din rata inflației și 50% din creșterea PIB. Recent, guvernul Boc a anulat printr-un nou act normativ și această prevedere. Prin acest act, ne anunță cu cinism că și în 2012 pensiile și salariile bugetarilor vor ră­mâne înghețate la nivelul lunii decembrie 2011. Sigur că este vorba de pensiile și sa­la­riile nominale, despre pensia reală și despre puterea de cumpărare nu se spune un cuvânt.

Guvernul României, actuala putere, în loc să caute și să găsească soluții prac­tice de ieșire din criză, să acționeze pentru înfăptuirea unor asemenea măsuri, aplică doar așa zise măsuri de austeritate – cum sunt înghețarea pensiilor, a salariilor, con­cedierea masivă. Față de această situație, în numele tuturor pensionarilor vâlceni, ve­nim în fața dumneavoastră cu rugă­min­tea de a iniția un proiect de lege prin care pensionarii din România de orice fel să poată să-și creeze în mod democratic pro­priul lor Parlament. Considerăm că, numai în aceste condiții, pensionarii își pot apăra legal și în mod democratic drepturile lor. Numai în asemenea condiții nicio putere, prezentă sau viitoare, nu se va mai „juca” cu viața pensionarilor, nu le va mai lua drep­tul la un trai decent…În Europa există ase­menea instituții. Un asemenea Parla­ment denumit „Parlament Social” funcțio­nea­ză în Germania încă din 1953. Nu a fost creat de comuniști, necomuniști… a fost înființat din inițiativa primului cancelar al Germa­niei occidentale, Konrad Adenauer.

­În concluzie, Consiliul Județean al Per­­soanelor Vârstnice Vâlcea, organi­za­țiile ce-l compun, consideră că numai aju­torul unui organism de decizie repre­zen­tativ, al pensionarilor, poate stopa de­ban­dada care caracterizează astăzi situația pensiilor, a pensionarilor din România…În ceea ce ne privește vom acționa cu și mai multă fermitate și hotărâre pentru apă­rarea tuturor drepturilor pensionarilor. Vom face tot ce depinde de noi ca solicitările noastre să se înfăptuiască și credem că cei cărora ne adresăm vor acționa ca atare. Vă mulțumim pentru înțelegere!”