„Puterea face presiuni financiare şi politice asupra administraţiilor publice locale”


buican_cristi3• afirmă deputatul Buican, liderul PNL Vâlcea

Preşedintele PNL Vâlcea, deputa­tul Cristian Buican, consideră că prin modificările aduse Legii 273/2006 pri­vind finanțele publice locale, sub pre­textul unor prevederi din Legea edu­cației naționale, Guvernul intenționează reducerea cotelor defalcate din impo­zi­tul pe venit încasate la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale şi alocate lunar autorităţilor locale de la 77% la 71,5% și eliminarea impozitului pe ve­niturile din pensii din baza de defalcare către bugetele locale, reţinându-l ca sur­să definitivă la bugetul de stat. De­pu­tatul liberal este de părere că, dacă la aceasta adăugăm şi măsura red­u­cerii cotelor defalcate din impozitul pe venit de la 82% la 77%, constatăm că, începând cu anul 2012, bugetele locale vor pierde anual cca. 1,7 miliarde lei din impozitul pe veniturile din pensii și două miliarde de lei prin modificarea cotelor din impozitul pe venit.

Preşedintele PNL Vâlcea atrage atenţia asupra faptului că crearea unei tot mai mari dependenţe a bugetelor lo­cale de decizia Guvernului şi direcţio­na­rea sumelor către unităţile administrativ teritoriale ai căror primari sunt dispuşi să promită că vor candida, la viitoarele alegeri locale, pentru partidele aflate la guvernare (cu precădere pentru PDL sau UNPR) arată adevăratele intenţii de centralizare ale guvernanţilor şi crează un precedent periculos.

Deputatul Buican doreşte pe aceas­tă cale să îi asigure pe edilii vâl­ceni că Uniunea Social Liberală va face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru a bloca aceste iniţiative ale actualei Pu­teri şi îi atenţionează pe pedeliştii că nu vor guverna România la nesfîrşit, astfel de măsuri afectîndu-i grav cînd vor fi în Opoziţie. Cristian Buican consideră că aceste modificările ale legii finanţelor publice reprezintă, de fapt, o modalitate de a legifera presiunile politice asupra primarilor şi arată dispreţul profund pe care partidele din arcul guvernamental îl au faţă de valorile democratice şi faţă de principiile descentralizării. „Încă de când au venit la guvernare, pedeliştii au încercat să centralizeze deciziile şi banii la nivel guvernamental, iar aceas­tă nouă iniţiativă de modificare a Legii 273/2006 privind finanțele publice lo­cale este încă un exemplu în acest sens. După tăierea subvenției la căldu­ră, cu scopul de a lăsa în frig populația care nu a votat primari PDL, după ideea comasării comunelor, după reorga­ni­za­rea administrativ-teritorială, Cabinetul Boc vine cu o nouă propunere inac­cep­tabilă şi aberantă, însă le atrag atenţia că de la anul vor fi în opoziţie şi vor afect­aţi tocmai de măsurile pe care acum le promovează”, a declarat depu­tatul Buican.