Modificarea Legii dialogului social, prioritatea zero a sindicatelor
Aşa cum vă anunţam şi în ediţiile noastre precedente, fuziunea dintre coloşii CNS Cartel ALFA şi Blocul Naţional Sindical este o problemă de timp, iar un nou pas în această direcţie este şi emiterea unei poziţii oficiale comune pe tema viitorului apropiat: „Consiliile generale ale Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartele ALFA” şi Blocului Naţional Sindical consideră declaraţiile făcute de unii reprezentanţi ai Patronatelor ca fiind un atac dur şi nejustificat la adresa lucrătorilor şi implicit a sindicatelor. Acest atac distruge echilibrul dialogului social dintre sindicate şi patronate. Demersul aduce grave prejudicii drepturilor lucrătorilor şi, implicit economiei României, prin creşterea fraudei susţinută de structurile patronale reunite în Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR).
Organizaţiile patronale care s-au revoltat împotriva sindicatelor şi care susţin că, propunerile de modificare ale Legii 62/2011 le taie elanul de creştere economică, acuzând o aşa zisă „dictatură a sindicatelor”, sunt structuri patronale fantomă care, în marea lor majoritate, nu participă la negocierea colectivă. Aceste organizaţii fantomă, reprezintă, cel mult, câte două federaţii patronale, încearcă blocarea unui dialog social real şi doresc impunerea exclusivă a punctului lor de vedere, în numele unor interese de grup, prin excluderea structurilor sindicale de la masa dialogului şi prin blocarea tuturor căilor prin care sindicatele îşi pot susţine lucrătorii.
Eliminarea Contractului Colectiv Unic Naţional şi introducerea Contractelor Colective de Muncă Sectoriale a făcut ca numărul lucrătorilor a căror relaţii de muncă sunt reglementate de un Contract Colectiv de Muncă să scadă de la 98%, în mai 2011, la circa 36% după aplicarea noilor prevederi din legislaţia muncii. Trebuie spus că Legea dialogului social şi Codul Muncii, aşa cum au fost ele modificate şi adoptate în 2012 aşează România în situaţia de a avea cea mai restrictivă legislaţie, raportată la angajat, din domeniul muncii, din toată Uniunea Europeană.
Blocul Naţional Sindical şi Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA”, alături de celelalte Confederaţii Sindicale reprezentative şi alături de patronatele reunite în PatroROM (Uniunea Confederaţiilor Patronale Independente din România), consideră că modificarea Legii dialogului social este o prioritate, fiind unica soluţie pentru deblocarea dialogului social şi realizarea păcii sociale, în condiţiile în care, conform prevederilor actuale ale Legii dialogului social, lucrătorii din Întreprinderile Mici şi Mijlocii au pierdut dreptul de a participa la dialogul social şi blochează sindicalizarea lucrătorilor din IMM-uri.
Legea 62/2011, în forma actuală, face ca organizaţiile sindicale din România să se afle în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea, respectiv de a acţiona în interesul salariaţilor pe care îi reprezintă. Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” şi Blocul Naţional Sindical consideră că modificarea Legii 62/2011 este o necesitate atât pentru deschiderea căilor unui dialog social real şi eficient, cât şi pentru susţinerea reală a dezvoltării economice a României, care nu se poate realiza decât prin respectarea drepturilor lucrătorilor.”