Noi creditări pentru investiţiile în cercetare


• Comisia Europeană a lansat o cerere de oferte cu buget de 34,8 milioane Euro, pentru proiectele de ecoinovare

Enterprise Europe Network, din cadrul CCI Vâlcea, informează că toate companiile continentale pot depune cereri de finanţare pentru proiecte  având ca scop să favorizeze aducerea pe piaţă a unor soluţii de mediu inovatoare. Cererea de oferte este deschisă produselor, tehnolo­gii­lor, serviciilor şi proceselor ecoino­va­toare care au scopul de a preveni sau de a reduce impactul asupra mediului sau care contribuie la utilizarea opti­mă a resurselor. Cererea de candida­turi este deschisă până la data de  6 septembrie 2012, aproximativ 50 de proiecte urmând să fie selectate pentru finanţare.

„În ultimii patru ani, componenta de ecoinovare a CIP a ajutat peste o sută de produse ecologice inovatoare să ajungă pe piaţă. Programul arată modul în care întreprinderile pot con­tribui la dezvoltarea în mod durabil, din punctul de vedere al mediului, a eco­nomiilor noastre, atunci când be­ne­ficiază de un sprijin adecvat. Iniţia­ti­va caută să încurajeze, în mod deo­se­bit, IMM-urile să depună cereri de finanţare, întrucât ele joacă un rol esen­ţial în impulsionarea economiei UE, iar anul trecut au reprezentat mai mult de 65% din cereri. Cererea de oferte de anul acesta cuprinde cinci domenii prioritare: reciclarea mate­rialelor, apa, materialele de cons­truc­­ţii durabile, afacerile ecologice, sec­torul alimentelor şi băuturilor. Ce­re­rea se adresează în special IMM-urilor care au dezvoltat un pro­dus, proces sau serviciu ecologic ino­va­tor care nu reuşeşte să se poziţio­ne­ze pe piaţă. Cererea oferă cofi­nan­ţare pentru acoperirea a maximum 50% din cos­tul proiectului şi se pre­co­nizează că va putea sprijini aproxi­mativ 50 de proiecte noi în acest an.

În perioada următoare, urmează să fie lansate aproximativ 50 de pro­iecte din cadrul cererii de anul trecut şi peste 140 de proiecte sunt deja în desfăşurare. Printre proiectele ac­tu­ale se numără, de exemplu, transfor­marea aparatelor TV uzate în plăci de ceramică, noi mecanisme de sortare a deşeurilor, ambalaje ecologice ino­vatoare pentru lapte şi o nouă tehnică de reciclare a materialelor textile”, ne-a lămurit Lidia Giosan.

Ecoinovarea este finanţată prin Programul pentru Competitivitate şi Inovare (CIP) şi dispune de un buget de aproximativ 200 milioane euro pen­tru perioada 2008-2013. Ea spriji­nă produsele demonstrate din punct de vedere tehnologic care ajută la o mai bună utilizare a resurselor natu­rale ale Europei. Ecoinovarea re­pre­zintă una dintre componentele ecolo­gice ale CIP şi contribuie la Planul de acţiune privind ecoinovarea (EcoAP). Programul este gestionat de Agenţia Executivă pentru Competitivitate şi Inovare (EACI).