Echipa naţională de junioare s-a reunit la Sfântu Gheorghe


faza_energetic• au fost convocate şase handbaliste de la Colegiul Energetic

• adversare de calibru în meciurile de verificare: braşovencele Marianei Târcă

Cu numai două luni rămase până la susţinerea celui mai important test din prima jumătate a anului 2013, Turneul de Calificare la Campionatul European, cei doi selecţioneri ai lotului naţional de junioare „au sunat” adunarea pentru prima dată în acest an. Sub comanda antrenorilor federali Constantin Dincă şi Nicoleta Lazăr, aproximativ 25 de handbaliste născute în anii 1997 şi 1998 s-au reunit la finalul săptămânii trecute, la Sfântu Gheorghe (judeţul Covasna), în vederea susţinerii unui stagiu de pregătire centralizată, structurat pe două etape. Prima fază, programată chiar în această perioadă (21-24 ianuarie), este destinată reacomodării sportivelor cu efortul, exerciţiile fizice fiind predominante în calendarul de pregătire. În cea de-a doua parte a cantonamentului, programată în week-end, tricolorele mici vor avea prilejul de a-şi măsura forţele cu una dintre cele mai puternice echipe din Liga Naţională de handbal feminin, Corona Braşov, formaţie pregătită de o fostă handbalistă a Oltchimului, Mariana Târcă.

Renumite pentru performanţele obţinute de-a lungul anilor la nivel juvenil (şi nu numai), cluburile din Râmnicu Vâlcea reprezintă, ca de obicei, o bună bază de selecţie în vederea creionării „primului şapte” ale echipei naţionale. Colegiul Energetic se află printre cluburile de profil din ţară care oferă constant reprezentativei tricolore multe sportive foarte valoroase, nu mai puţin de şase „energeticiene” făcând parte din lotul convocat la Sfântu Gheorghe. Le putem aminti aici pe Iulia Andrei, Ştefania Boştină, Oana Bucă, Florentina Craiu, Bianca Curmenţ şi Alina Ilie. Însă, nici Centrul Naţional de Excelenţă (care funcţionează la Râmnicu Vâlcea sub sigla Federaţiei Române de Handbal) nu s-a lăsat mai prejos, oferind mai multe handbaliste de perspectivă echipei naţionale pentru această acţiune.

Ne luptăm cu Turcia, Cehia şi Azerbaidjan pentru calificarea la Euro 2013

Aşa cum precizam anterior, tinerele componente ale lotului naţional au de trecut peste cel mai important „hop” al primei părţi a anului 2013 în mai puţin de două luni. În perioada 21-24 martie, echipa naţională de junioare a României se va deplasa în Cehia, acolo unde va participa la Turneul de Calificare pentru Campionatul European din 2013. Pentru a obţine calificarea la CE, selecţionata noastră trebuie să se claseze cel puţin pe poziţia secundă într-o grupă din care mai fac parte Cehia (ţara gazdă), Turcia şi Azerbaidjan. Conform informaţiilor afişate pe site-ul Federaţiei Române de Handbal, meciurile de la acest Turneu de Calificare se vor disputa după următorul program: România – Turcia (vineri, 22 martie), România – Azerbaidjan (sâmbătă, 23 martie), Cehia – România (duminică, 24 martie). Turneul Final al Campionatului European se va desfăşura în perioada 14-25 august 2013.