Împărţirea ţării pe euroregiuni, model de organizare pentru Divizia B


După mai multe discuţii şi consultări purtate între specialiştii în handbal din ţara noastră privind oportunitatea înfiinţării celui de-al treilea eşalon valoric, s-a ajuns la un consens. Oficialii Federaţiei Române de Handbal informează, prin intermediul site-ului oficial, faptul că, începând cu actualul sezon competiţional (2012/2013), sub egida instituţiei condusă de Cristian Gaţu se va desfăşura prima ediţie a Campionatului Diviziei B, feminin şi masculin. Modelul de organizare al fazei preliminare se va plia pe împărţirea teritorială a ţării în opt regiuni de dezvoltare. La nivelul fiecărei euroregiuni va funcţiona câte o serie a Diviziei B, sistemul competiţional urmând să fie stabilit de către Asociaţiile Judeţene de Handbal aflate în euroregiunea respectivă. De asemenea, din amplul material publicat pe site-ul FRH mai aflăm că fiecare judeţ este obligat să trimită minimum o echipă în această întrecere, dreptul de participare fiind neîngrădit oricărui club de juniori sau seniori, evident afiliat Federaţiei sau Asociaţiilor Judeţene.

 

Echipele nu mai pot ajunge în Divizia A fără să treacă prin B

Miza participării în cadrul Diviziei B o reprezintă posibilitatea de a obţine promovarea în eşalonul al doilea valoric (Divizia A). Începând cu sezonul 2013/2014, aceasta devine singura modalitate prin care o formaţie poate face pasul de la un nivel inferior către unul profesionist. Tot prin intermediul aceluiaşi comunicat aflăm şi „calendarul” primei ediţii a Diviziei B: până în data de 30 aprilie 2013 se vor desemna câştigătoarele celor opt campionate regionale; ulterior, prin tragere la sorţi, acestea vor fi împărţite în două grupe cu câte patru echipe componente; formaţiile repartizate în aceeaşi grupă vor juca între ele după clasicul sistem „fiecare cu fiecare”; primele două clasate din fiecare grupă vor promova în Divizia A.

Mai multe informaţii despre înfiinţarea Diviziei B, un subiect intens dezbătut în ultima perioadă, care a pus faţă-n faţă opinii pro şi contra, puteţi afla accesând site-ul oficial al Federaţiei Române de Handbal (www.frh.ro), secţiunea Informaţii.

„Vâlcea nu a înscris deocamdată echipă în Divizia B. Ne aflăm în căutări”

Preşedintele Asociaţiei Judeţene de Handbal Vâlcea, Toma Pleşa, ne-a declarat că este mulţumit de înfiinţarea celui de-al treilea eşalon valoric al acestui sport, însă, cu mâhnire a afirmat că, cel puţin până în acest moment, nicio echipă din judeţul nostru nu şi-a manifestat intenţia de a participa în campionatul regional: „Vâlcea nu a înscris deocamdată echipă în Divizia B. Ne aflăm în stadiul de căutări şi nu prea avem doritori. Iar dacă echipele nu vor, nu avem cum să le obligăm noi (…) Cred că înfiinţarea Diviziei B este binevenită pentru că prin asta handbalul poate fi practicat de persoane de orice vârstă, de la bunic la nepot, ca să spun aşa. Nu există limită de vârstă şi nici costurile nu sunt prea mari. În plus, cred că organizarea unor campionate regionale va face ca handbalul să aibă o mai bună reprezentare”.