Cum îşi pot compensa firmele dobânda? (2)
Schema are ca obiect reducerea cheltuielilor cu dobândă pentru creditele contractate de operatorii economici de la bănci. Compensaţia de dobândă reprezintă maximum 50% din dobânda curentă plătită la credit în trimestrul anterior solicitării de compensare, iar valoarea maximă a ajutorului obţinut de un beneficiar în cadrul Schemei nu poate depăşi echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro (100.000 euro pentru transportul rutier), pe o perioadă de 3 ani fiscali.
Dobânzile restante sau penalizatoare nu pot fi compensate prin intermediul Schemei. Cu toate acestea, operatorul economic va putea solicita compensarea parţială a dobânzii pentru trimestrul calendaristic anterior cererii. Operatorul economic va trebui să facă dovada că îndeplineşte criteriile de eligibilitate şi pentru trimestrele în care solicită compensarea, putând solicita compensarea pentru unul sau mai multe contracte de credit. Compensaţia se va acorda de către Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (C.I.F.G.A.).
CCI adaugă şi că ajutorul de minimis nu poate fi cumulat cu niciun alt ajutor de stat acordat pentru aceleaşi costuri eligibile (legate de acelaşi proiect de investiţii), dacă un asemenea cumul ar duce la depăşirea intensităţii maxime admise prevăzute şi nu poate fi cumulat cu niciun alt ajutor de stat acordat pentru aceleaşi costuri eligibile legislaţia specifică aplicabilă, după caz. EximBank va verifica respectarea regulii cumulului pe baza declaraţiei pe proprie răspundere a operatorului economic.
Solicitările pentru acordarea compensării dobânzii vor fi analizate şi selectate în limita bugetului trimestrial alocat Schemei, în ordine descrescătoare a punctajului aferent fiecărui contract de credit, stabilit pe baza sistemului prezentat în Anexa ce face parte integrantă din Normă. În caz de punctaj egal, selecţia se face în ordinea depunerii la EximBank a dosarelor complete şi eligibile.
Pentru analizarea cererii, operatorii economici eligibili vor depune la EximBank, următoarele documente: cererea de acordare a compensaţiei de dobândă; situaţia dobânzilor plătite la credit, întocmită pentru fiecare contract de credit şi avizată de banca finanţatoare; declaraţia pe propria răspundere a operatorului economic privind alte ajutoare de stat primite; acordul de consultare a C.R.C.; certificatul de atestare fiscală la zi si certificatul constatator emis de către oficiul registrului comerţului, la zi; copia contractului/contractelor de credit pentru care solicita compensaţia de dobândă, împreună cu toate actele adiţionale la acesta/acestea; dovada plăţii comisionului de înregistrare a cererii de acordare a compensaţiei de dobândă; lista persoanelor împuternicite să semneze Convenţia de acordare a compensaţiei de dobândă; alte documente specifice solicitate de EximBank, în funcţie de specificul finanţării pentru care se solicită compensaţia de dobândă.
Termenul-limită pentru depunerea solicitărilor este de 5 zile lucrătoare, începând cu data de 15 a primei luni din trimestrul calendaristic. Operatorii economici care solicită compensarea parţială a dobânzii la credite sunt obligaţi să deschidă un cont curent la EximBank.
La analizarea solicitării de compensare parţială a dobânzii, EximBank va avea în vedere următoarele coordonate: urmărirea încadrării solicitării de compensaţie în criteriile de eligibilitate prevăzute de Normă; verificarea încadrării în pragul de minimis, respectiv suma totală a ajutoarelor de minimis primite de operatorul economic într-o perioadă de 3 ani fiscali (2 ani fiscali anteriori plus anul curent) în cadrul unor măsuri separate de ajutor de acest tip, inclusiv compensarea acordată prin EximBank, care nu trebuie să depăşească pragul de minimis stabilit de legislaţia în vigoare; stabilirea punctajului aferent solicitărilor de compensaţie de dobândă; calcularea valorii compensaţiei, aferentă perioadei pentru care se solicită, conform următoarei formule: compensaţia = maximum 50% x dobânda plătită.
Solicitarea se aprobă în baza hotărârii C.I.F.G.A., urmând ca EximBank să comunice operatorului economic valoarea maximă a ajutorului acordat şi caracterul de minimis al acestuia.
Dacă ulterior acordării compensaţiei se constată că au existat încălcări ale condiţiilor prevăzute în legislaţia din domeniul ajutorului de minimis, EximBank va lua măsurile necesare în vederea recuperării sumelor plătite din fondurile statului. Recuperarea sumelor se va face prin executare silită, prin Corpul executorilor fiscali ai EximBank.