Criză de transfuzii financiare
• la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea
La începutul acestei luni, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, preluat de Consiliul Judeţean în baza HG nr.641 din 22 iunie 2011, a atins cel mai critic prag al datoriilor din acest an. Valoarea acestora este de 10.872.151 lei, din care la programe de sănătate s-au acumulat nedecontări în sumă de 4.837.699 lei.
Deşi există prevederi contractuale, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a rămas datoare încă din anul 2010 cu suma de 737.588 lei, la care s-au mai adăugat pe parcursul acestui an alte servicii spitaliceşti contractate, dar nedecontate în valoare de 1.695.400 lei.
O situaţie extrem de dificilă s-a înregistrat la secţiile de Obstetrică şi Ginecologie unde s-au născut în primele 10 luni ale anului 1.845 copii, cu mult în plus faţă de contractul acceptat de CAS Vâlcea: 1.089 naşteri pe 10 luni şi 1.207 naşteri pe întregul an 2011.
Mari discrepanţe au apărut şi la celelalte tipuri de servicii. Astfel, numărul cazurilor de internări şi intervenţii chirurgicale la maternitate au atins cifra de 5.273 – numai pe 10 luni, faţă de 4.202 cazuri acceptate la contractarea de CAS Vâlcea pe întregul an.
Dacă pentru celelalte servicii medicale spitaliceşti se solicită întocmirea de liste de aşteptare, este de neînţeles ca, în cazul naşterilor, să se limiteze statistic, din creion, numărul acestora.
Justificarea directoarei CAS Vâlcea, Rodica Mărgineanu, este de-a dreptul stupefiantă. Domnia sa declară cu seninătate că „CAS plăteşte suma contractuală, nu pe câţi copii s-au născut sau câte intervenţii chirurgicale s-au efectuat”. Altfel zis, decontează cifrele de pe hârtie, nu serviciile pentru vieţi salvate!
Sub semnul aceleiaşi obtuzităţi a pus Casa Asigurărilor de Sănătate Vâlcea şi serviciile medicale prestate în secţiile SJU peste prevederile contractului-cadru pe primele 10 luni ale anului, care, de altfel, au fost validate de Şcoala Naţională de Sănătate şi Management Sanitar, deci acceptate pentru decontare, valoarea acestora fiind de 14.859.142 lei. Şi în acest caz, directoarea CAS Vâlcea a găsit o justificare: „Aceste cheltuieli sunt făcute în afara contractului, iar vinovat de situaţie este managerul spitalului”.
Adunând toate restanţele laolaltă cu valoarea serviciilor medicale efectuate, dar refuzate la plată, rezultă că Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea are un gol financiar de exact 27.164.281 lei.
Situaţia este deosebit de gravă şi ea pune în pericol desfăşurarea cât de cât normală a activităţii în următoarea perioadă.
În aceste condiţii, fără o suplimentare a valorii contractului pe anul 2011 nu se mai pot face nici aprovizionări pentru asigurarea unor stocuri minime de medicamente şi materiale sanitare la sfârşit de an şi nici plata facturilor curente. În plus, decontarea cu întârziere a facturilor către furnizori, generată de lipsa resurselor financiare, face ca cei mai mulţi dintre partenerii contractuali să acţioneze Spitalul Judeţean de Urgenţă în instanţă şi să-l oblige la plata de majorări de întârziere şi cheltuieli de judecată.
În ultimele luni, tot mai mulţi furnizori practică transmiterea de notificări şi somaţii de plată, blocând conturile de disponibilităţi băneşti ale Spitalului şi refuzând să mai onoreze comenzile conform contractelor.
Din toate aceste motive şi din altele asupra cărora n-am mai insistat, am revenit cu alte memorii faţă de cele adresate la sfârşitul lunii august (10.049/25.08.2011) către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Până la această dată n-am primit nici un răspuns din partea Ministerului, iar CNAS ne-a făcut o comunicare generală care nu ne satisface şi nu ne ajută să rezolvăm dificultăţile. Motivarea cu care vine CNAS potrivit căreia majoritatea spitalelor din ţară se confruntă cu aceleaşi probleme nu ne aduce nici un sprijin în îmbunătăţirea serviciilor medicale spitaliceşti.