Ceasul rău


Accident mortal în Cernișoara

• un tânăr a lovit mortal un pieton • șoferul a fugit de la locul faptei • a revenit după 2 ore

Duminică seara, în comuna Cernişoara, a avut loc un accident rutier soldat cu moartea unei persoa­ne. Un tânăr  de 22 ani, din comuna Cernişoara, a condus o autoutilitară marca Iveco,  pe D.J. 676C, din direcţia Roeşti către Oteşani, iar la km. 4 + 970 m., a accidentat mortal un pieton, care se deplasa pe partea dreaptă a drumului. După producerea evenimentului rutier, conducătorul auto a părăsit locul accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie, însă a revenit după aproximativ 2 ore.  Din accident a rezultat decesul unui bărbat de 59 ani, care a fost transpor­tat la morga Spitalului Rm. Vâlcea în vederea efectuării necropsiei.

Conducătorul  auto a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ  şi i-au fost recoltate şi probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările continuă.

Corupția și consecințele juridice

Conform practicii judiciare, în relaţia poliţist-cetăţean, cetăţenii se implică în acte de corupţie săvârşind, cel mai frecvent, infracţiunile de: dare de mită (art. 255 din Codul Penal şi art. 6 din Legea 78/2000) şi trafic de influenţă(art. 257 din Codul Penal şi art. 6 din Legea 78/2000 ). Traficul de influenţă (art. 257 din Codul Penal) reprezintă primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar pentru a-l determina să facă un act ce intră în atribuţiile sale de serviciu.

Se sancţionează cu închisoarea de la 2 luni la 10 ani, iar banii, valorile sau orice alte bunuri primite se confiscă, în cazul în care acestea nu se găsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului în bani.

Darea de mită (art. 255 din Codul Penal) reprezintă promisiunea, oferi­rea sau darea de bani ori alte foloase către un funcţionar, făcute de orice per­soană, direct sau indirect, în sco­pul ca acesta să  îndeplinească, să nu îndeplinească ori să întârzie îndepli­nirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri. Se sancţionează cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani, iar banii, valorile sau orice alte bunuri care au făcut obiectul dării de mită se confiscă, în cazul în care acestea nu se găsesc, condam­natul este obligat la plata echiva­lentului în bani, chiar dacă oferta nu a fost urmată de acceptare.

Fapta nu constituie infracţiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mita, iar mituitorul nu se pedep­seşte dacă denunţă autorităţii fapta mai înainte ca organul de urmărire să fi fost sesizat pentru acea infracţiune.

Pentru sesizarea faptelor de co­rup­ţie în care este implicat perso­nalul Poliţiei Române vă puteţi adre­sa:

Direcţiei generale anticorupţie din cadrul MAI:

• Apelând linia telefonică gratuită  0800806806

• Prin e-mail la anticorupţie_petitii@mai.gov.ro

• Direct la sediul instituţiilor abilitate (structuri teritoriale DGA – www.mai.gov-dga.ro )

Motivele pentru care trebuie să spunem “ NU CORUPŢIEI” sunt multi­ple, iar consecinţele juridice pe care le putem suporta prin implicarea în fapte de corupţie nu sunt de neglijat.

Totodată, neimplicarea cetăţenilor în acte de corupţie şi manifestarea atitudinii civice anticorupţie pot avea un rol important în lupta împotriva corupţiei.

Grupaj realizat cu sprijinul IPJ Vâlcea