CCI Vâlcea aduce investiţii chinezeşti


Cismaru_valentin• între 7-8 iunie, la Călimăneşti- Căciulata este programat un simpozion de prezentare a ofertei cu care compania Carbon Solutions vrea să intre pe piaţa autohtonă


În baza bunelor relaţii de care se bucură pe lângă Cameră Româno-Chineză, instituţia vâlceană a fost contactată, recent, pentru a colabora la un eveniment de anvergură. „Este destul de simplu: oamenii vor să intre piaţa românească! Am fost contactaţi pentru a pune umărul la un eveniment programat la debut de iunie de către o firmă susţinută de către Guvernul Chinei şi care a lansat o serie de in­ves­tiţii majore în întreaga Europă. Ca să vă dau un exemplu, numai la vecinii noş­tri maghiari au pus pe masă un capital de investiţii de 200 milioane euro”, ne-a declarat preşedintele Valentin Cismaru.

Potrivit acestuia, Carbon Solutions operează în domeniul protecţiei şi sustenabilităţii mediului înconjurător, cu accent pe transferul de tehnologie şi cunoştinţe în China, pe baza unor inovaţii europene. „Cred că miza sunt certificatele de carbon dar în Ungaria, chinezii aceştia au susţinut financiar mai multe proiecte de infrastructură, printre care construcţia sau renovarea drumurilor şi căilor ferate dar şi tot felul de investiţii imobiliare. În orice caz, atunci când decid să facă un astfel de pas, este un semn bun pentru că deţin capital serios de care Vâlcea re nevoie mare în aceste vremuri”, continuă Cismaru.

Ce este un certificat de carbon?

Trebuie spus că un Certificat de Carbon este un certificat sau un permis tranzacţionabil, reprezentând o tonă de dioxid de carbon NE-EMISĂ. Prin aceasta se demonstrează că proprietarul său are dreptul de a compensa emisia unei tone de dioxid de carbon (sau a altor gaze cu efect de seră echivalente cu o tonă de dioxid de carbon), deoarece certificatul de carbon provine dintr-un proiect care a redus emisiile globale de dioxid de carbon sau de alte gaze cu efect de seră cu o tonă. Efectele negative ale gazelor cu efect de seră emise în cursul activităţilor umane contribuie semnificativ la efectele cauzelor naturale care duc la încălzirea globală. Conştientizarea faptului că din cauza impactului lor global negativ asupra mediului înconjurător diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră este inevitabilă şi urgentă, a condus la crearea pieţei certificatelor de carbon. Astăzi, certificatele de carbon au devenit un instrument din ce în ce mai important în lupta pentru a reduce cantitatea de gaze cu efect de seră emise în atmosferă.

Volumul tranzacţionării certificatelor de carbon a cunoscut o creştere semnificativă în ultimii ani. Această creştere este atât de rapidă încât, potrivit unor analişti, ar putea deveni cea mai populară piaţă de bunuri pentru următorul deceniu.

Istoria Tranzacţionării Certificatelor de Carbon – Piaţa Obligatorie a Certificatelor de Carbon

Emisiile globale de gaze cu efect de seră au fost reglementate prima dată în cadrul aşa-numitului „Protocol de la Kyoto”. Protocolul de la Kyoto este un tratat adoptat în 1997 de către ţările dezvoltate prin care statele membre s-au angajat la o reducere totală de 5,2% a trei dintre cele mai periculoase gaze cu efect de seră (dioxid de carbon, metan, oxid de azot) produse de acestea, în raport cu emisiile lor anuale din anul de bază 1990. Scopul tratatului este de a realiza stabilizarea concentraţiilor de gaze cu efect de seră din atmosferă, pentru a diminua efectele previzibile ale schimbării climatice şi ale încălzirii globale.

Tratatul a intrat în vigoare în 2005 şi în termen de un an şi jumătate 169 de ţări au semnat şi au ratificat protocolul. Totuşi, aceste ţări reprezintă doar 61,6% din totalul emisiilor globale de gaze cu efect de seră, în timp ce unii emitenţi mai importanţi de gaze cu efect de seră, precum Statele Unite ale Americii şi Australia, nu au semnat încă tratatul. În cadrul Protocolului de la Kyoto, fiecare stat membru are alocată o cotă de emisie de gaze cu efect de seră. Ţările care şi-au depăşit cotele de emisie pot cumpăra cote de la ţările care nu şi le-au consumat. Aceste cote sunt denumite şi „certificate de carbon de pe piaţa obligatorie”.

Prin intermediul certificatelor de carbon de pe piaţa obligatorie, statele membre operează un sistem internaţional de control al emisiilor, al cărui scop este de a diminua emisiile de gaze cu efect de seră la nivel naţional. Totuşi sistemul este insuficient pentru că nu oferă o alternativă reală care ar putea elimina emisiile ridicate de gaze cu efect de seră ale activităţilor umane.

Certificatele de carbon de pe piaţa voluntară

În contrast cu cotele de pe piaţa obligatorie, certificatele de carbon de pe piaţa voluntară sunt generate ca rezultat al reducerii reale a emisiilor de carbon. Ele sunt create fie prin proiecte certificate care acum folosesc energie regenerabilă şi care înainte au folosit combustibili fosili, fie prin iniţiative care au fost special concepute pentru producerea de energie curată. Datorită apariţiei pieţei voluntare, nu numai business-urile cu emisii semnificative de gaze cu efect de seră, cum ar fi companiile mari şi fabricile, au ocazia de a-şi asuma responsabilitatea pentru mediul înconjurător, dar, de asemenea, şi business-urile mici şi mijlocii, precum şi persoanele fizice pot face acest lucru. Venitul realizat din vânzarea certificatelor de carbon, adică preţul certificatelor de carbon, susţine inovarea în domeniul utilizării surselor de energie regenerabilă.

Tranzacţionarea certificatelor de carbon de pe piaţa voluntară are un impact direct şi pozitiv asupra sustenabilităţii. Atunci când achiziționați certificate de carbon, de fapt acordaţi un sprijin financiar unui proiect care produce energie regenerabilă. Aceasta pentru că certificatele de carbon sunt generate prin proiecte verzi şi, în procesul de vânzare, o parte din bani ajunge în cele din urmă la acest proiect. Prin urmare, deşi cumpărarea de certificate de carbon nu reduce propriile dvs. emisii, puteţi avea în continuare o influenţă pozitivă asupra mediului nostru înconjurător global.

La cumpărarea certificatelor de carbon, este important să vă asiguraţi că ele provin dintr-o sursă care este atât verificată cât şi certificată. Numai atunci puteţi fi sigur că venitul este într-adevăr cheltuit în sprijinirea proiectelor dedicate energiei regenerabile.

Generarea certificatelor de carbon

Există diferite tipuri de proiecte care generează certificate de carbon pe piaţa voluntară. Acestea ajută într-adevăr la reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră sau la eliminarea lor în întregime. Energia eoliană, energia solară, energia hidroelectrică sunt doar câteva dintre ele. Împădurirea merită de asemenea menţionată. Aceste proiecte trebuie să îndeplinească criterii foarte stricte pentru a putea genera certificate de carbon. Cel mai important este adiţionalitatea, ceea ce înseamnă că un proiect are dreptul de a genera certificate de carbon doar dacă poate fi dovedit fără îndoială că acesta nu ar fi putut apărea niciodată fără investiţia rezultată din vânzarea certificatelor de carbon.

Registrul

Ca şi alte instrumente având o valoare specifică, certificatele de carbon sunt înscrise în registre care sunt strict monitorizate şi supravegheate. Pentru a înregistracertificatele de carbon, este esenţial ca acestea să poată fi identificate foarte precis, astfel încât fiecare certificat de carbon trebuie să prezinte urmă­toarele date: Sursă, Proprietar, Număr de serie unic,Tip (ce fel de proiect l-a generat, de exemplu, parc eolian sau centrală hidroelectrică), Standard (standardele cele mai larg recunoscute sunt Voluntary Carbon Standard sau VCS, Social Carbon Standard şi Gold Standard), Atestare (organizaţii independente).

Înregistrarea certificatelor de carbon, atât a celor în circulaţie cât şi a celor retrase, este efectuată de către organizaţii independente, numite registre. Aceste organizaţii independente de înregistrare prelucrează datele despre certificatele de carbon într-un mod disponibil public şi astfel deschis oricui.

Utilizarea şi Retragerea Certificatelor de Carbon

De fiecare dată când doriţi să compensaţi o tonă din emisiile dvs. de gaze cu efect de seră, trebuie să începeţi o procedură de retragere, utilizând serviciile unei organizaţii de înregistrare independentă cu privire la unul dintre certificatele de carbon aflate în posesia dvs. Retragerea este stadiul final al ciclului de viaţă al certificatelor de carbon, deoarece după aceea nu mai pot fi utilizate în comerţ. De fapt, certificatele de carbon se „nasc pentru a fi retrase”. Puterea tranzacţionării certificatelor de carbon de pe piaţa voluntară este aceea că este profitabilă pentru toţi participanţii de pe piaţă. Ea menţine circulaţia banilor către proiectele verzi, de aceea participanţii sunt mereu interesaţi în a genera tot mai multe certificate de carbon. În acelaşi timp, cumpărarea şi retragerea certificatelor de carbon au o valoare de PR pentru companii, deoarece arată publicului larg că acestea consideră extrem de importantă dezvoltarea sustenabilă. Şi, în final, tranzacţionarea certificatelor de carbon contribuie la încetinirea încălzirii globale, ceea ce este în interesul fiecăruia dintre noi.

Context nepotrivit

Printre cele mai recente măsuri ale autorităţilor noastre s-a regăsit şi reducerea numărului de certificate verzi care îi va afecta doar pe viitorii investitori, nu pe cei care deja produc energie regenerabilă. Ministerul Economiei propune Guvernului, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă, să amâne, în perioada 1 iulie 2013 – 31 decembrie 2016, acordarea a câte unui certificat verde pe MWh pentru microhidrocentrale şi pentru centralele eoliene şi a două certificate pentru centralele fotovoltaice, pentru a stopa “creşterea necontrolată” a preţului electricităţii.

Pe de altă parte, ANRE apreciază că numărul certificatelor verzi acordate producătorilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, în cazul centralelor fotovoltaice chiar şi la jumătate, de la 6 la 3 certificate.