Patru zile de sărbătoare, pentru 500 de ani de atestare


• Costeştiul marchează în stil mare jumătate de secol printr-o serie de evenimente care trec de la ceremoniale religioase şi militare, la expoziţii de fotografie şi carte veche, la târguri de meşteşuguri şi produse naturale, la simpozioane şi lansări până la spectacole de tot soiul

Emilian_LovisteanuLa frumoasa etate de cinci veacuri, Costeştiul are parte de un primar care vrea să întipărească definitiv în memoria colectivă această zi de sărbătoare. Pentru că hrisovul lui Neagoe Basarab menţio­nând localitatea a prins viaţă la 11 octom­brie 1512, costeştenii au toate moti­vele să se mândrească de aşezarea lor multise­culară. Pri­mul dintre ei, Toma Peştereanu, edilul social democrat al comunei, explică amploarea sărbătorii: „Trebuie să spu­nem lucrurilor pe nume pentru că planul acestor zile festive a fost pornit de către domnul Ion Stoican, cel împreună cu care am demarat această întreagă acţiune încă din primăvară. Astea fiind spuse, vreau să vă anunţ că oferta noastră pentru această săptămână are de toate: luni, are loc sfinţirea troiţei „Înălţarea Domnului-Izvorul Arnotii”, urmată de un ceremonial religios şi militar. Vreau să vă informez că vom avea printre noi personalităţi grele ale judeţului  şi nu numai, în frunte chiar cu Episcopul Vicar Emilian Lovişteanu şi generalul de brigadă Constantin Tănase. Împreună cu aceştia, vor fi evocate vieţile marelui Voievod Matei Basarab, a fraţilor eroi Constantin, Grigore şi Marcu Castra­vete, fii ai satului Pietreni căzuţi la datorie pe fronturile Primului Război Mondial dar şi a luptătorilor din Rezistenţa Armată Anticomunistă – Grupul Arnota, ucişi la încleştarea cu trupele comuniste din data de 26 aprilie 1949, a treia zi de Paşti.

stoican_niculinaMarţi dimineaţa, de la ora 10.00, va fi vernisată expoziţia de fotografie şi carte veche sub genericul „A fost odată în Costeşti”. De asemenea, în centrul comu­nei Costeşti, va fi organizat un târg de meşteşuguri şi produse tradiţionale. La ora 17.00, are loc un spectacol susţinut de fanfara „Gabriel Chaborschi” a Palatului Copiilor Râmnicu Vâlcea. Apoi, miercuri după-amiaza,  la ora 15.00, 27 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie îşi vor reînnoi jurămintele la biserica Costeşti. La ora 17.30, în centrul comunei, va avea un spectacol susţinut de ansambluri folclorice din Bran, Bărbăteşti şi Horezu. Totodată, îşi dă concursul interpretul de muzică populară Corin Dobrinescu, fiu al satului. Evenimentul se încheie în data de 11 octombrie cu următoarele manifestări: 10.00, dezvelirea plăcii comemorative a 500 de ani de la prima atestare documen­tară a localităţii Costeşti; 10.30, simpozion sub genericul „File de istorie costeştene” şi lansare de carte „Costeşti – Vâlcea, 45 de secole de istorie”; 17.00, spectacol folcloric susţinut de interpreta Niculina Stoican şi ansamblurile „Domniţele” şi „Floricica din Costeşti”.
pestereanu_toma1