Inelul unei căpetenii medievale, expus la Muzeul de Istorie Vâlcea


Exponatul acestei săptămâni de la Muzeul de Istorie Vâlcea este un inel (cu monogramă?). A fost descoperit întâmplător, fără context arheologic, ceea ce nu permite decât încadrarea sa cronologică în perioada evului mediu târziu. Este din bronz, cu patină verde închis. Este un inel masiv, cu dimensiuni relativ mari, realizat dintr-o singură bucată, prin turnare. Veriga este lată, aplatizată, de tip bandă și are o protuberanță ovală aplatizată, în zona opusă chaton-ului. Veriga se îngroașă ușor în zona unde începe chaton-ul masiv, ovalizat și tăiat drept la capăt.
Inelul este bogat decorat după cum urmează: 4-5 linii incizate, oblice, la terminațiile verigii; o bandă de linii verticale incizate, încadrată de 2-3 linii incizate orizontale, pe ambele laterale ale chaton-ului. În jurul capătului acestuia avem 2 linii paralele incizate care se închid în cerc. Fața chatonului este decorată cu un motiv dublat, dispus oblic dar cu capetele opuse. Acest motiv poate fi interpretat fie ca o linie spiralată și ondulată, fie ca o dublă monogramă (litera I sau J) ceea ce l-ar transforma într-un inel cu monogramă, purtat de o persoană cu stare.
Diametru verigă: 20,7 x 20,9 mm; Grosime/lățime verigă: 1,5 mm/8,8 și 6,6 mm; Lungime/lățime/grosime protuberanță: 6,8/3,6/2,3 mm; Înălțime chaton: 5,4 mm; Diametru chaton: 11,3 x 14,1 mm.