„Domnilor politicieni, nu transformaţi APAVIL într-o nouă bombă socială!”


• avertizează Minodor Căpăţânescu, liderul de sindicat Vital Apa
 

Din fruntea unui sindicat cu 600 de membri, al doilea ca mărime din judeţ după cel de la Uzinele Sodice Govora, Minodor Căpăţânescu spune că se teme pentru viitorul APAVIL, luat de mult în vizor de fel de fel de interese politice şi care se clatină la fiecare ceartă între PSD şi PNL. Recenta criză abia depăşită cu chiu cu vai îi dă argumentele suficiente pentru poziţia sa. Lupta de săptămâni întregi pentru capul lui Cristian Jianu a dat dimensiunea clară a unei clase politice vâlcene din ce în ce mai meschină.

La fel ca şi restul comunităţii, Căpăţânescu se declară scârbit dar şi alarmat de agenda politică pentru care pierderea a peste o sută de milioane de euro doar pentru orgolii nu ar fi fost deloc un capăt de ţară. „Nu-i mai înţeleg demult pe aceşti oameni, se confesează sindicalistul. Ei chiar nu înţeleg că nu mai avem unde coborî?! Că suntem pe fundul prăpastiei şi că Vâlcea este pierdută? Vreau să vă spun că eu, nici acum, nu cred că se vor înţelege! Lăsaţi-mă pe mine să mă înşel şi să fie bine, dar sunt convins că tot se va mai găsi un oscior care n-a fost distribuit cui trebuia… Ştiţi cum e, nu?” Şi atunci? „Apavil e ultima societate de stat nedistrusă de către politic. Ultimul bastion, ultima dovadă că se poate face treabă fără tot felul de politruci sau lipitori de afişe. Politicienii noştri n-au înţeles nimic din dezastrul de la OLTCHIM pe care-l deplângem cu toţii acum  şi ce-o să-l mai plângem în perioada următoare, aoleo… Sincer să fiu, nu ştiu cât o va mai duce societatea în ritmul acesta, cu presiuni, trocuri şi ciubucării de-astea de Dâmboviţa. Asta e realitatea! Nu-i văd în stare să înţeleagă cu ce se joacă şi ce fel de bombă socială plimbă dintr-o mână-n alta. E o Cutie  Pandorei, pe care ştiu sigur că nu sunt în stare s-o gestioneze după ce-o vor deschide. De-asta le şi transmit să ia o pauză că au distrus Vâlcea asta dincolo de camera de reanimare. Luaţi o pauză, băieţi! Nu transformaţi şi APAVIL-ul într-o bombă socială a Vâlcii. C-ar fi ultima şi pentru voi şi pentru toată lumea”, mai spune Căpăţânescu.

„Pleacă Jianu, suntem gata!”

Transformat în minge de ping-pong în meciul USL-ului cu sine, Cristian Jianu s-a putut bucura de un sprijin necondiţionat din partea oamenilor din APAVIL. Pe această temă, Căpăţâ­nescu vine cu explicaţiile sale: „Ştiu că, din afară, lumea crede că suntem nebuni, cum să fii de partea conducerii, nu? Păi, noi avem stabilitate, avem contract colectiv de muncă respectat la virgulă, avem salariile la zi şi nimeni nu a fost dat afară cu Jianu director. Ce să vrem mai mult? De ce să vrem altceva? Sau pe altcineva? La ce haos e în jur, Jianu ne-a dovedit profesionalism şi seriozitate, protecţie şi siguranţă. Din păcate, dacă vine ziua în care se umple paharul şi pleacă, nu mai ştiu ce va urma. Echilibristica asta a lui din aceşti ani, faptul că a stat în banca lui şi n-a fost cu nici unii, aşa cu cere legea pământului, i-a adus numai belele. Aşa e la noi, dacă îţi vezi de treabă şi nu te pleci până la pământ în faţa sultanilor zilei… Nu vreau să prin ziua când se va sătura şi Jianu. Nu vreau s-o prind nici pentru mine, nici pentru cei care-l aduc în stadiul acesta!”

Un proscris ALFA

Chiar dacă a încropit un mega-sindicat de 600 de oameni, Căpăţânescu nu se poate lăuda cu o trecere sindicală prea mare. Dimpotrivă. Pentru nealinierea sa din mai multe situaţii, liderul Vital Apa a fost trecut pe linie moartă în cadrul CNS Cartel ALFA. Această stare de fapte nu pare să-l deranjeze prea mult: „Eu am intrat în lupta sindicală pentru Bogdan Hossu, pe care-l consider şi acum, o somitate. După ce-au trecut anii şi-am văzut realitatea, am trăit o mare dezamăgire când am desco­perit ce fel de sindicalism fac băieţii şi ce banii învârt de la an la an… Aşa că nu-mi trebuie compania sau aprobarea lor! În schimb, lor un astfel de sindicat cu 600 de oameni le cam ţine de cald, nu? Cred că epoca acestor tovarăşi a cam apus şi din păcate, oamenilor chiar le trebuie o protecţie socială în aceste vremuri crunte. Numai că, să luăm Vâlcea, în afară de Mugioiu de la Sodă, mai ştiţi vreun sindicalist veritabil?! Eu nu ştiu sau, mai daţi-mi o săptămână să mă mai gândesc…”