ALȚI 35 DE VÂLCENI au fost prinși furând curent electric


Prin intermediul unui material de presă, reprezentanții Distribuție Oltenia au anunțat, săptămâna aceasta, că a fost organizată o amplă acțiune (mai exact a fost vorba despre 5.330 de verificări) pentru prevenirea și combaterea fenomenului de racordare ilegală la rețeaua de distribuție a energiei electrice. Aceste verificări au fost realizate în perioada octombrie – decembrie 2021.
Pe lângă însușirea pe nedrept a unui bun, furtul de curent prezintă un risc ridicat de incendii, daune materiale și pierderi de vieți omenești! Acest «fenomen» are impact direct asupra calității alimentării cu energie electrică a consumatorilor.
„Sustragerea energiei electrice din rețeaua de joasă tensiune reprezintă un risc atât pentru cei care se racordează în mod ilegal, cât și pentru consumatorii din vecinătate. Orice intervenție neautorizată, precum și utilizarea unor instalații improvizate, pot genera oricând accidente grave sau incendii, ducând la pierderi de vieți omenești și daune materiale semnificative. În plus, consumul fraudulos de energie influențează calitatea serviciilor, determină variații de tensiune și întreruperi ale alimentării cu energie electrică, provocând astfel disconfort mai ales pentru persoanele care consumă energie electrică având contracte încheiate de furnizare a energiei electrice și respectând prevederile legale în vigoare”, au anunțat reprezentanții Distribuție Energie Oltenia pe marginea acestui subiect.

Cine este prins că fură curent poate ajunge după gratii!

Sustragerea de energie constituie infracțiune de furt și se pedepsește conform legilor în vigoare. Astfel, în baza articolului 228 din Codul Penal și a Legii nr. 123/2012 «Legea energiei electrice», se prevede:
„Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice constituie infracțiune şi se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Urmează și alte controale

Reprezentanții Distribuție Oltenia ne-au anunțat că vor fi realizate controale periodice pe teren, inclusiv în perioada următoare. Fiecare consumatorul trebuie să verifice propriul sistem!
„Departamentele specializate din cadrul Distribuție Oltenia organizează acțiuni în colaborare cu organele de specialitate ale Poliției Române pe linia prevenirii și combaterii caracterului infracțional al faptelor. În caz de suspiciune de sustragere de energie electrică, de deteriorare, modificare, blocare a funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice, modificare a componentelor instalațiilor energetice, executare sau folosire de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, sunt sesizate organele de urmărire penală competente. Subliniem de asemenea necesitatea verificării periodice a funcționării grupului de măsurare a energiei electrice şi informarea de urgență a operatorului de distribuție, prin canalele existente telefonic, apelând oricare dintre numerele de telefon: 0251.408.006, 0251.408.007, 0251.408.008 și prin email, la adresa distributie@distributieoltenia.ro în cazul în care se observă orice nereguli privind funcționarea acestuia”, ne-au anunțat angajații Distribuție Oltenia.

Nu Vâlcea este județul cu cei mai mulți hoți de curent dovediți!

În cele șapte județe în care operează Distribuție Oltenia, după cele 5.330 locuri de consum verificate, au fost identificate 450 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică. Pe județe, acestea sunt împărțite în felul următor: Argeș – 80 de cazuri; Dolj – 136 de cazuri; Gorj – 5 cazuri; Mehedinți – 30 de cazuri; Olt – 115 de cazuri; Teleorman – 49 de cazuri; Vâlcea – 35 de cazuri.
În județul Vâlcea, la acțiunea anterioară de verificare organizată de către specialiștii Distribuție Energie Oltenia, fuseseră înregistrate de 26 de cazuri de furt de curent electric.
„Este în interesul și beneficiul consumatorilor să sesizeze cazurile de consum fraudulos de energie pentru ca aceste situații, dăunătoare în primul rând consumatorilor corecți, să poată fi stopate. Toate sesizările primite din partea clienților, precum și identitatea acestora sunt confidențiale pe tot parcursul acțiunilor departamentului specializat. Pentru mai multe informații despre gestionarea suspiciunilor de intervenții neautorizate în instalațiile operatorului de distribuție puteți accesa website-ul www.distributieoltenia.ro, au concluzionat reprezentanții Distribuție Energie Oltenia.
• Direcția Comunicare și Marketing din cadrul Distribuție Energie Oltenia