Toți ochii pe Zătreni


În comuna Zătreni, arheologii vâlceni vorbesc despre un sit foarte izolat, la patru kilometri vest de DJ 67B din capătul sudic al localității Dealu Văleni. Ca poziționare, situl se află la vest de pârâul Pesceana (la cca.120 metri vest) și Dealu Văleni și la est de Dealu Muierii. Literatura de specialitate nu uită de tezaurul monetar republican descoperit la început de secol XX! În Valea Văleni, la doi kilometri vest de Drumul Național, în Repertoriul Arheologic Național este menționată o așezare hallstattiană, iar la începutul acestui mileniu au fost descoperite fragmente ceramice din neoliticul timpuriu, materiale de tip Starcevo-Criș.
Ion Tuțulescu (foto) completează tabloul descoperirilor din Zătreni: „Cu prilejul aceluiași proiect internațional, la punctul «La Porcărie» a mai fost identificată și cercetată o așezare aparținând epocii medievale și cu o depunere aluvionară din perioada epocii bronzului timpuriu. În urma cercetărilor de teren, în zonă au mai fost descoperite materiale arheologice, precum în grădina familiei Cobrescu din satul Săscioara, în arătură, unde a fost descoperită o toată supraînălțată specifică pentru cultura Verbicioara, din epoca bronzului”.

Tezaur descoperit în Gorj

Șantierul BRUA a scos la iveală unu dintre cele mai vechi obiecte de metal descoperite vreodată pe teritoriul României! La Hurezani, situl preistoric întins pe șapte hectare ascundea un cuțitaș de bronz, considerat printre cele mai timpurii obiecte de metal din Europa. În plus, la Vierșani și Bălănești, au ieșit la lumină situri despre care nu se cunoștea absolut nimic. Așa de importante au fost descoperirile că la un anumit punct, întreaga lucrarea a fost amenințată cu blocajul. Radu Băjenaru, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti şi coordonator al şantierului arheologic, a anunțat în presa centrală că urmează un deceniu întreg de săpături.