Stația Meteo Rm. Vâlcea a măsurat temperaturi de la -27 la + 40.7 grade celsius


Începând cu data de 23 martie au loc o serie de acțiuni legate de sărbătorirea Zilei Mondiale a Meteorologiei. Este a 75-a aniversare a organizației iar anul acesta vine cu un mesaj clar: „Împreună pentru avertizări timpurii eficiente”. În acest context, nu trebuie să omitem faptul că în Râmnicu Vâlcea funcționează și transmite date Stația Meteorologică Râmnicu Vâlcea, înființată în anul 1936. Iată câteva date despre această instituție: Așadar, primele informaţii instrumentale, efectuate la Râmnicu Vâlcea au fost cele referitoare la cantităţile de precipitaţii atmosferice, acestea datând din anul 1896, conform datelor cuprinse în lucrarea „Clima R.P.R.– Date meteorologice“. Mult mai târziu, începând din noiembrie 1936, prin înfiinţarea Staţiei Meteorologice Râmnicu  Vâlcea, se trece la efectuarea de observaţii şi măsurători complexe. Date certe, registre de observaţii şi tabele meteorologice, există în arhiva staţiei, începând cu anul 1944, an de la care, pentru majoritatea parametrilor meteorologici, se pot asigura şiruri complete de valori.

De-a lungul timpului, platforma meteorologică şi-a schimbat amplasamentul de mai multe ori. În perioada anilor 1940 – 1942, Staţia Meteorologică Râmnicu Vâlcea funcţiona pe strada Dobrogeanu Gherea , nr. 21.  În 1942 staţia se mută într-o altă clădire particulară pe strada Lenin, nr. 33, unde funcţionează până în 1947, când, se mută pe aceeaşi stradă la nr. 55.   În perioada 1940 – 1960 staţia funcţionează cu o platformă redusă ca dimensiuni, înconjurată de clădiri. În urma dezvoltării oraşului şi a construirii de noi locuinţe în noul cartier „1 Mai“ orizontul staţiei se restrânge şi se resimte nevoia mutării staţiei. La data de 1 septembrie 1960 staţia este mutată pe strada 6 Martie la nr. 9, unde funcţionează sub denumirea de „Staţia Meteorologică Râmnicu Vâlcea”, fiind o staţie meteo judeţeană. Din 1984 şi până în prezent amplasamentul noii staţii este situat pe strada Ion Creangă, nr. 22.

La începuturi, observaţiile şi măsuratorile meteorologice se efectuau cu aparatura clasică pentru fiecare parametru meteorologic. La data de 14.11.2001 Staţia Meteorologica Râmnicu Vâlcea a fost dotată cu o staţie automată tip Vaisala care măsoară următorii parametrii meteorologici: vânt (direcţie, viteză, rafală); presiune atmosferică; cantitatea precipitaţiilor atmosferice; temperatura şi umezeala aerului; temperatura solului.

         Statia meteorologica  mai efectuează măsurători asupra:

  • duratei de strălucire a Soarelui;
  • grosimii stratului de zăpadă, densităţii stratului de zăpadă, echivalentului în apă al stratului de zăpadă.

Se efectuează observaţii meteorologice asupra: fenomenelor meteorologice; vizibilităţii orizontale; nebulozităţii totale şi parţiale, genului de nori; depunerilor îngheţate.

Prin poziţia fizico-geografică a localităţii Râmnicu Vâlcea, la adăpostul Carpaţilor Meridionali este ferită de invaziile de aer rece din nord, nord-est şi ca urmare probabilitatea producerii unor ierni geroase este redusă. În general, în cazul unei mișcări a aerului arctic, această regiune, dat fiind paravanul muntelui ce se înalţă la nord, este invadată mai târziu de aerul rece, care de cele mai multe ori prezintă valori mai atenuante, la periferia masei de aer.

Temperaturile maxime absolute sunt cauzate de invaziile de aer de origine subtropicală, iar uneori de aportul maselor de aer fierbinte din sud-estul continentului. În aceste condiţii temperaturile maxime absolute înregistrează valori de peste 35-40°C.                

Temperaturile favorizeaza vegetația, aceasta fiind reprezentată de culturi specifice depresiunilor intramontane şi intracolinare, de cartofi, grâu şi porumb, precum şi de livezi.

De-a lungul timpului, recordurile climatologice înregistrate  la stația meteorologică Râmnicu Vâlcea au fost:

  • Temperatura maximă înregistrată : 40,7 °C (07.08.2012)
  • Temperatura minimă înregistrată : 27°C (25.01.1963)
  • Cantitatea maximă de precipitații lunară : 246,8 l/mp (octombrie 1972)
  • Cantitatea maximă in 24h de precipitații atmosferice : 122,3 l/mp (12.05.1973)
  • Cea mai mare grosime a stratului de zăpadă : 58 cm (02.02.1963).

 

Sursa: Centrul Meteorologic Regional Oltenia