SPV da, salariile ba


greva_oltchim2• sindicaliștii lui Corneliu Cernev s-au adunat iar în fața pavilionului central • greviștii foamei au fost abordați să renunțe la protest în schimbul salariilor restante, dar au refuzat • Cernev reclamă presiuni și amenințări venite dinspre conducere

 

Așa după cum v-am anunțat în edițiile noastre anterioare, creditorii Oltchim au aprobat raportul de evaluare a activelor combinatului vâlcean şi strategia de vânzare, care a intrat în insolvenţă de la finele lunii ianuarie. Aceștia au avizat constituirea unui Oltchim 2, adică un SPV (societate tip special purpose vehicle), care va fi curăţat de datorii, iar evaluarea indică un preţ de vânzare al afacerii de circa 290 milioane euro şi un preţ de lichidare de circa 160-170 milioane de euro.

În aceste condiții, nici măcar admi­nis­tratorii Oltchim nu pot coborî preţul de adjudecare sub valoarea de lichidare, iar 31 ianuarie rămâne data limită aprobată greva_oltchim3pentru depunerea ofer­telor angajante. Trebuie adăugat că noul Oltchim 2 va fi deţinut integral de actualul Oltchim SA, iar din vânzarea noii so­cietăţi vor trebui stinse datoriile către toţi creditorii combinatului. În plus, Oltchim 2 va cuprinde majoritatea activelor viabile ale combinatului vâlcean, mai puţin secţiile care sunt oprite de mai mulţi ani şi active care nu ţin de activitatea principală a societăţii.

Aceste vești nu i-au convins însă pe sindicaliștii conduși de către Corneliu Cernev pentru care neplata salariilor pe ultimele trei luni, lipsa unui capital de lucru și, mai nou, presiunile noului director Marius Pârvu au fost motive suficiente pentru a se lua de piept cu gerul pentru a doua zi consecutiv.

Astfel, câteva zeci s-au adunat pen­tru a protesta față de situația critică a Oltchimului și a cere implicarea perso­nală și directă a primului ministru. În fața oa­menilor săi, Cernev le-a adus la cu­noș­tință ceea ce s-a petrecut în capitală, ce va aduce bun nou-creatul Oltchim SPV și ce fel de așteptări ar trebui să aibă Vâlcea în această perioadă: „Este un pas mic făcut înainte, e doar o apro­bare de strategie și nimic, mai greva_oltchim4mult. Oa­me­nii sunt supărați că au trecut trei luni fără bani, că nu există nimic un ter­men con­cret, scris negru pe alb pentru acor­darea acestor bani și sunt amânați sine die. Mai este vorba și de lipsa capitalului de lucru, care prelungește agonia acestui com­binat. Cerem o întrevedere cu pre­mie­rul Ponta, singurul pe care-l consi­de­răm în stare să rezolve această situație. Nici unul dintre cei care s-au ocupat de privatizare până acum n-a arătat nimic, iar autoritățile noastre locale sunt depășite de situație”.

Nici noul director Marius Pârvu nu a scăpat de furia sindicaliștilor, Cernev spunând că noua abordare așteptată din partea piteșteanului este o deziluzie amară: „Sunt multe reproșuri pe care le avem față de felul în care înțelege să trateze Oltchimul și angajații săi. Sunt presiuni, intimidări și fel de fel de blocaje la care recurge frecvent. Plus o atitudine disprețuitoare care nu face decât să înrăiască și mai mult oamenii. Celor intrați în greva foamei le-a transmis că-și vor primi banii dacă se întorc la muncă, dar oamenii au dovedit solidaritate și caracter cerând salariile tuturor nu numai ale celor care sunt în greva foamei.  Noi vom rămâne aici până când vom avea ceva palpabil!”, a mai adăugat Cernev.