Proiect normativ pentru reducerea termenului de ştergere a unor fapte din cazierul fiscal


Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea informează că, luni, 25 iulie a.c., pe website-ul Ministerului Finanţelor Publice, la adresa www.mfinante.ro, categoria Transparenţă decizională, a fost publicat proiectul de Ordonanţă pentru modificarea art. 7 din Ordonanţa Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea şi funcţionarea cazierului fiscal şi Nota de fundamentare.

Potrivit noilor prevederi, termenul de radiere din cazierul fiscal va fi calculat în mod diferenţiat, în funcţie de gravitatea faptei săvârşite de către contribuabil, considerându-se că faptele contravenţionale prezintă riscuri şi consecinţe mai mici din punct de vedere al evaziunii fiscale decât infracţiunile.

Firmele şi persoanele fizice care au comis fapte sancţionate contravenţional din sfera fiscală, financiară, vamală vor putea beneficia de ştergerea acestora din cazierul fiscal într-o perioadă de un an de la data rămânerii definitive a actului de sancţionare.

De asemenea, perioada de un an pentru radierea faptei este valabilă chiar dacă amenda aferentă a fost plătită în interiorul acestui termen. În cazul în care cuantumul amenzii nu a fost achitat în cadrul acestui termen, scoaterea din evidenţă se va realiza la data achitării amenzii, dar nu mai târziu de cinci ani de la data rămânerii definitive a actului de sancţionare.

În mod similar se va proceda şi în cazul unei răspunderi solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, condiţionat însă de stingerea sumelor datorate ca urmare a atragerii răspunderii solidare. Astfel, fapta va fi radiată din cazierul fiscal la data stingerii sumelor datorate, dar nu mai devreme de un an de la data comunicării deciziei emise în acest sens de organul fiscal, decizie rămasă definitivă în justiţie, şi nu mai mult de cinci ani de la data comunicării acestor hotărâri.

Pentru infracţiunile incriminate de legile fiscale, financiare, vamale va fi menţinut termenul de cinci ani pentru radierea din cazierul fiscal, condiţia fiind ca în acest interval să nu fie comise fapte similare.

O altă modificare va fi radierea din cazierul fiscal la data reactivării în cazul firmelor declarate anterior ca inactive pentru că nu şi-au îndeplinit, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligaţie declarativă prevăzută de lege. Dacă firma a fost declarată inactivă deoarece s-a sustras de la efectuarea inspecţiei fiscale prin declararea unor date false de identificare a sediului social sau pentru că organele fiscale au constatat că nu funcţionează la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat, radierea din cazierul fiscal va fi posibilă doar după expirarea unui termen de trei luni de la data reactivării.

În cazul în care în cazierul fiscal al contribuabililor aflaţi în una dintre aceste situaţii există şi alte menţiuni cu privire la alte fapte, se şterg numai menţiunile care impun scoaterea din evidenţă.

*

Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la aceste proiecte de acte normative pot fi transmise prin e-mail, la adresa publicinfo@mfinante.ro.