Obligaţii declarative ale plătitorilor şi beneficiarilor de venituri cu regim de reţinere la sursă
Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea reaminteşte persoanelor fizice care realizează venituri din activităţi independente prevăzute la art. 52 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (CF), cu modificările şi completările ulterioare – drepturi de proprietate intelectuală; vânzarea bunurilor în regim de consignaţie; activităţi desfăşurate în baza contractelor de agent, comision, sau mandat comercial; activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului Civil; activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară – că, începând cu 1 ianuarie 2011, au dreptul să opteze pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%, impozitul fiind final, potrivit art. 52 indice 1 din CF.
Opţiunea pentru cota de 16% se exercită în scris în contractul/raportul juridic încheiat între persoanele fizice şi persoanele juridice plătitoare de venituri.
Impozitele pe veniturile prezentate mai sus sunt calculate, reţinute, virate şi declarate de plătitorii de astfel de venituri.
Declarare şi plată
1. Indiferent de cota pentru care au optat, 10% sau 16%, declararea acestor impozite se face de către plătitorii de venituri prin completarea formularului 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”, lunar, astfel:
– rândul 8 „Impozit pe venituri din drepturi de proprietate intelectuală”;
– rândul 9 „Impozit pe venituri din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară”;
– rândul 10 „Impozit pe venituri din contracte/convenţii civile încheiate potrivit Codului Civil”;
– rândul 11 „Impozit pe venituri din consignaţie, contract, agent, comision, mandat comercial”;
De asemenea, plătitorii de venituri cu regim de reţinere au obligaţia să depună la unitatea fiscală de domiciliu formularul 205 „Declaraţie informativă privind impozitul reţinut pe veniturile cu regim de reţinere la sursă, pe beneficiari de venit” până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului următor, pentru anul expirat.
Atenţie! Persoanele fizice beneficiari ai veniturilor obţinute din sursele menţionate mai sus, cărora li s-a reţinut impozit anticipat în cotă de 10%, au obligaţia să depună formularul 200 „Declaraţie privind veniturile realizate din România”, până la 15 mai a anului următor, pentru anul expirat.
Persoanele fizice care au optat pentru impunerea veniturilor menţionate mai sus cu cota de 16%, nu au obligaţia să depună formularul 200.
2. Persoanele fizice care realizează venituri de natură profesională definite la art. II din OUG nr. 82/2010 (drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13 indice 1 din CF – venituri rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului Civil) datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale – 10,5%; asigurări pentru şomaj – 0,5% – şi impozit pe venituri de natură profesională.
Contribuţiile se calculează, se reţin şi se virează lunar la bugetul statului şi bugetul asigurărilor sociale de stat până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare celei în care se obţin veniturile şi se declară în formularul 112, secţiunea C, de plătitorul de venit.
De reţinut!
Persoanele fizice care obţin astfel de venituri şi sunt asigurate în alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, şi persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale şi asigurări pentru şomaj. Pentru aceste venituri se plăteşte impozit în cotă de 10% sau 16%.
Impozitul se declară lunar în formularul 100, la rândurile 8 „Impozit pe venituri din drepturi de proprietate intelectuală” şi 10 „Impozit pe venituri din contracte/convenţii civile încheiate potrivit Codului Civil”, până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare celei în care se obţin veniturile.
Persoanele fizice care, în mod ocazional, realizează, pe lângă veniturile de natură salarială şi venituri de natură profesională (drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13 indice 1 din CF) nu datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională.
Persoanele care, în mod ocazional, realizează exclusiv venituri de natură profesională din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13 indice 1 din CF, dar şi persoanele care realizează, cu caracter de regularitate, pe lângă veniturile de natură salarială astfel de venituri, datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri.
*
Baza legală: art. 52, 52 indice 1; art. 93, din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; Ordinul preşedintelui ANAF nr. 1.803/2010 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului 205 „Declaraţie informativă privind impozitul reţinut pe veniturile cu regim de reţinere la sursă, pe beneficiari de venit”; Hotărârea Guvernului nr.1397/2010 privind modelul, conţinutul, modalitatea de depunere şi de gestionare a „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”; Ordinul preşedintelui ANAF nr. 73/2011 pentru modificarea şi completarea Ordinul preşedintelui ANAF nr. 101/2008 privind aprobarea modelului şi conţinutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă.