Ajustarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adăugată


În documentarul de mai jos, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea pre­zintă contribuabililor, persoane impozabile înregistrate în scopuri de taxa pe valoarea adăugată (TVA), principalele prevederi legale referitoare la ajustarea bazei de impozitare a TVA.

Situaţii în care se ajustează baza TVA

Baza de impozitare se reduce în urmă­toa­rele situaţii:

– dacă a fost emisă o factură şi, ulterior, ope­raţiunea este anulată total sau parţial, îna­inte de livrarea bunurilor sau de prestarea ser­viciilor;

– în cazul refuzurilor totale sau parţiale pri­vind cantitatea, calitatea ori preţurile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum şi în cazul anulării totale ori parţiale a contractului pentru livrarea sau prestarea în cauză ca urmare a unui acord scris între părţi sau ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile sau în urma unui arbitraj;

– în cazul în care rabaturile, remizele, ristur­nele şi celelalte reduceri de preţ prevăzute la art. 137 alin. (3) lit. a) Cod Fiscal (CF), sunt acordate după livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;

– în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajus­tarea este permisă începând cu data pronun­ţării hotărârii judecătoreşti de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă;

– în cazul în care cumpărătorii returnează ambalajele în care s-a expediat marfa, pentru ambalajele care circulă prin facturare.

Important! În situaţiile prevăzute mai sus, fur­nizorii de bunuri şi/sau prestatorii de servicii îşi ajustează baza impozabilă a taxei după efec­tua­rea livrării/prestării sau după facturarea livră­rii/prestării, chiar dacă livrarea/prestarea nu a fost efectuată, dar evenimentele menţionate in­tervin ulterior facturării şi înregistrării taxei în evi­denţele persoanei impozabile. Furnizorii/presta­to­rii trebuie să emită facturi cu valorile înscrise cu semnul minus când baza de impozitare se reduce sau, după caz, fără semnul minus, dacă baza de impozitare se majorează, care vor fi transmise şi beneficiarului.

De reţinut! Prevederile menţionate se aplică şi pentru livrări intracomunitare.

Cazuri de ajustare a bazei TVA

Beneficiarii au obligaţia să ajusteze dreptul de deducere a taxei exercitat iniţial, potrivit prevederilor art. 148 lit. b) şi art. 149 alin. (4) lit. e) CF, numai pentru operaţiunile prevăzute la art. 138 lit. a) – c) şi e) CF.

Atenţie! Aceste prevederi se aplică şi pentru achiziţiile intracomunitare.

Ajustarea bazei de impozitare a TVA, în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului, este permisă numai în situaţia în care data declarării falimen­tului beneficiarilor a intervenit după data de 1 ianuarie 2004, inclusiv pentru facturile emise înainte de această dată, dacă contravaloarea bu­nurilor livrate/serviciilor prestate ori TVA afe­rentă consemnată în aceste facturi nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului.

Reducerile de preţ acordate de producă­to­rii/distribuitorii de bunuri pe bază de cupoane valorice în cadrul unor campanii promoţionale se reflectă în facturi astfel:

– facturile de reducere se întocmesc direct de către producătorii/distribuitorii de bunuri pe numele comercianţilor care au acceptat cupoa­nele valorice de la consumatorii finali, chiar dacă iniţial facturile de livrare a bunurilor pentru care se acordă aceste reduceri de preţ au fost emise de producători/distribuitori către diverşi inter­me­diari cumpărători-revânzători. La rubrica „Cum­pă­rător” se înscriu datele de identificare ale cum­părătorului care a acceptat cupoanele valorice de la consumatorii finali;

– în cazul în care producătorii/distribuitorii de bunuri încheie contracte cu societăţi specializate în administrarea cupoanelor valorice, producă­to­rii/distribuitorii emit o singură factură cu semnul minus pentru valoarea reducerilor de preţ acordate în cursul unei luni şi a TVA aferente.

Atenţie! Anexa la aceste facturi trebuie să conţină informaţii din care să rezulte valoarea redu­cerilor de preţ acordate de un producă­tor/distribuitor pentru fiecare comerciant, pe ca­te­gorii de bunuri. La rubrica „Cumpărător” se vor îns­crie datele de identificare ale societăţii spe­cia­lizate în administrarea cupoanelor valorice.

Societăţile specializate în administrarea cupoa­nelor valorice vor emite către fiecare comerciant o singură factură cu semnul minus pen­tru toate bunurile în cauză, în care vor îns­crie valoarea reducerilor de preţ acordate de pro­ducători/distribuitori în cursul unei luni şi a TVA aferente.

Important! Anexa la aceste facturi trebuie să conţină informaţii din care să rezulte valoarea reducerilor de preţ acordate de un producă­tor/distribuitor pentru fiecare comerciant, pe categorii de bunuri. La rubrica „Furnizor” se vor înscrie datele de identificare ale societăţii spe­cializate în administrarea cupoanelor valorice.

*

Baza legală: art.138 Cod Fiscal, pct. 20 din Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.