Noi norme fiscale pentru IMM-uri
CCI Vâlcea anunţă că toate reglementările referitoare la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor au fost clarificate prin Normele de aplicare a Codului fiscal, modificate recent de Guvern si publicate in Monitorul Oficial.
Potrivit sursei citate, HG nr. 84/2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 136 din 14 martie 2013 a modificat Normele de aplicare a Codului Fiscal. Actul normativ aduce completări suplimentare în ceea ce priveşte impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, obligatoriu de la 1 februarie pentru toate firmele cu capital autohton, a căror cifră de afaceri nu depăşeşte 65.000 de euro.
Cum declari impozitul pe profit dacă ai devenit microîntreprindere de la 1 februarie?
Potrivit Codului fiscal, cei care sunt obligaţi să treacă la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor de la 1 februarie, îşi declară profitul pe anul 2012 conform regulilor generale de raportare şi plată, şi anume: nu depun declaraţia 100 pentru trimestrul IV şi depun declaraţia anuală privind impozitul pe profit aferent anului 2012 (formular 101 – n.red.), până la data de 25 martie 2013. Tot până la 25 martie, microîntreprinderile sunt obligate, conform Codului fiscal, să depună şi declaraţia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obţinut în perioada 1 ianuarie 2013 – 31 ianuarie 2013. Reglementările nu erau foarte clare în această privinţă, astfel că nu existau răspunsuri la câteva întrebări esenţiale: vom avea un an fiscal de o lună? Ce se întâmplă cu pierderea fiscală aferentă acestei perioade (1 ianuarie – 31 ianuarie 2013)? Aceste nelămuriri au fost clarificate de autorităţi prin modificarea Normelor de aplicare a Codului fiscal.
Potrivit regulilor emise de Guvern, pierderea fiscală înregistrată în anii anteriori anului 2013 se recuperează potrivit prevederilor art. 26 din Codul fiscal, de la data la care contribuabilul revine la sistemul de plată a impozitului pe profit, anul 2013 fiind considerat un singur an fiscal în sensul celor 5 sau 7 ani consecutivi.
În mod similar şi pierderea fiscală din perioada 1 ianuarie – 31 ianuarie 2013 inclusiv, înregistrată de către un contribuabilul care, în această perioadă, a fost plătitor de impozit pe profit, se recuperează, potrivit prevederilor art.26 din Codul fiscal, de la data la care contribuabilul revine la sistemul de plată a impozitului pe profit, iar anul 2014 este primul an de recuperare a pierderii, în sensul celor 7 ani consecutivi. Reglementările publicate recent mai prevăd că, în cazul în care contribuabilul revine în cursul anului 2013 la sistemul de plată a impozitului pe profit, pierderea fiscală înregistrată în luna ianuarie este luată în calcul la stabilirea profitului impozabil/pierderii fiscale din perioada 1 februarie – 31 decembrie 2013, înaintea recuperării pierderilor fiscale din anii precedenţi anului 2013, şi se recuperează începând cu anul 2014, în limita celor 7 ani consecutivi, prevăzuţi de art. 26 din Codul fiscal: „Perioada 1 februarie – 31 decembrie 2013 inclusiv nu este considerată an fiscal în sensul celor 7 ani consecutivi”, mai stabilesc normele modificate ale Codului fiscal.
Firmele înfiinţate în luna ianuarie nu trec obligatoriu la statutul de microîntreprinderi
Potrivit Normelor Codului fiscal modificate, persoanele juridice înfiinţate în perioada 1 ianuarie – 31 ianuarie 2013, care nu au optat până la finalul lunii ianuarie pentru impunerea ca microîntreprinderi, nu sunt obligate să aplice acest sistem de impozitare începând cu 1 februarie 2013. Aceşti operatori economici urmează să verifice la finalul anului 2013 dacă îndeplinesc toate condiţiile pentru a deveni microîntreprindere, urmând să plătească impozitul pe venituri din anul fiscal 2014.
În schimb, firmele în inactivitate temporară pentru care perioada de inactivitate/nedesfăşurare a activităţii încetează în cursul anului sunt obligate să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor pentru anul respectiv începând cu trimestrul în care îşi reiau activitatea.
De asemenea, reglementările emise de Guvern mai stabilesc că persoanele juridice române care, la data de 31 decembrie 2012, au realizat venituri încadrate, prin echivalare în lei, între 65.000 euro şi 100.000 euro, şi care, îndeplineau concomitent şi celelalte condiţii prevăzute de reglementările legale în vigoare până la data de 1 februarie 2013, şi care au solicitat ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 ianuarie 2013 inclusiv, nu sunt obligate să aplice, începând cu 1 februarie 2013, acest sistem de impunere. Ele vor verifica dacă la 31 decembrie 2013 îndeplinesc toate condiţiile pentru a deveni microîntreprindere şi vor deveni plătitoare de impozit pe venituri în anul fiscal 2014.
Vă reamintim că potrivit Codului fiscal, microîntreprinderile sunt definite ca persoane juridice române care, la 31 decembrie, îndeplinesc în mod cumulativ următoarele condiţii: realizează venituri, altele decât cele din activităţi în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital (excepţie fac doar persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii) în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului; au realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei al 65.000 euro; capitalul social este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale.
Normele modificate mai prevăd că, în situaţia în care, în cursul anului fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 de euro, ea este obligată să anunţe Fiscul că au depăşit cifra de afaceri în maxim 30 de zile de la data la care se întâmplă acest lucru prin depunerea unei declaraţii de menţiuni.
Plafonul de 65.000 de euro se calculează din însumarea veniturilor din orice sursă din care se scad: veniturile aferente costurilor stocurilor produse; veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie; veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale; veniturile din subvenţii de exploatare; veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare; veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil; veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.
Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel de la închiderea exerciţiului financiar. În 2012, cursul din 31 decembrie a fost de 4,4287 lei/euro. Normele modificate prevăd că, pentru anul 2013, veniturile luate în calcul la stabilirea limitei de 65.000 euro, sunt cele înregistrate: începând cu 1 ianuarie 2013, de către persoanele juridice care aplică sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor de la această dată inclusiv; începând cu 1 februarie 2013, de către persoanele juridice care aplică sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor de la această dată inclusiv.