Întâlnire la Bibliotecă, la Zilele Editurii Dacia XXI


Sub genericul NE ÎNTÂLNIM LA BIBLIOTECĂ a avut loc întâlnirea de vineri după-amiază, 18 noiembrie, de la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”. Manifestarea s-a desfășurat în cadrul „Zilelor Editurii Dacia XXI din Cluj-Napoca”. S-au lansat, cu acest prilej, volumele „Minunea de a fi” de Ion Andreiță și „Centrul lumii” de Ioan Barbu, recent apărute la editura transilvană. A fost prezentat și un alt volum al scriitorului Ioan Barbu, „Bâlciul cu amintiri”, sosit cu o zi înainte de la Iași, unde a fost tipărit. Această carte, a 20-a care apare sub semnătura lui Ioan Barbu, poartă sigla Editurii „Antim Ivireanul”, care sărbătorește un deceniu și jumătate de viață literară.

Sărbătoarea cuvântului scris, într-o sală plină cu iubitori ai cărții, a fost deschisă de Sanda Augustina Constantinescu, directoarea bibliotecii gazdă, printr-un cald cuvânt de salut adresat oaspeților, dar și vâlcenilor care s-au dovedit statornici iubitori ai poeziei, romanului, cărții de călătorie sau celei științifice. Din partea Editurii Dacia XXI a vorbit Sandra Cibicenco, redactor de carte, a cărei alocuțiune, în rezumat, este prezentată în această pagină. Au mai vorbit despre autori și cărțile lor poetul și editorul Vasile Căpățână, din Chișinău, poetul George Stanca, prof. drd. Florin Epure, prof. A. Stroescu, pr. Nicolae State-Burluși. Ion Horia Horăscu, primarul comunei Prundeni, a evocat întâlnirile de neuitat cu scriitorii sărbătoriți, munca sa pe tărâm cultural, care se va împlini în curând, ca un corolar, cu inaugurarea primului Ateneu sătesc din țară, dar și a primului post de televiziune cu prioritate pentru mediul rural.

Momentele de neuitat ale manifestării au fost provocate de actorii Camelia și Dan Constantin, de la Teatrul Municipal ARIEL, care au încântat pe participanți cu un spectacol minunat, citind poezii de Ion Andreiță și proză de Ioan Barbu. Au fost aplauze îndelungi pentru talentații actori, în rama sufletelor celor din sală vibrând interpretarea lor de zile mari. Aceleași calde aprecieri și aplauze fierbinți de iubire pentru „tabloul muzical ” folk în interpretarea micuței artiste Teodora Istocescu, elevă a Școlii cu clasele I – VIII Ferigile – Costești, dar și cursantă de vârf a profesoarei Doina Gănescu de la Școala Populară de Artă Rm. Vâlcea.

Scriitorii Ion Andreiță și Ioan Barbu au adus mulțumiri gazdelor, tuturor celor prezenți și au acordat autografe.

Valentin PIŢIGOI

Doi scriitori care captivează cititorul: Ion Andreiță și Ioan Barbu

ne_intalnim_la_bibliotecaEditura Dacia XXI din Cluj-Napoca s-a lansat, în ultimii ani, cu entuziasm în editarea de carte și promovarea scriitorilor contemporani, prozatori, poeți, eseiști, filozofi, publiciști, inclu­siv autori de lucrări științifice. Cărțile editate de noi sunt împărțite în 67 de colecții, între care amintesc: Scriitorii la ei acasă, Prozatori contemporani, Poeți contemporani, Mari scriitori ro­mâni, Mari cărturari români, Aforisme, Cărțile copilăriei, Cărțile adolescenței, Romanele istoriei, Colecție de autor, Parfum de femeie, Viața sănătoasă, Sunetul de aur, Știință și tehnică ș.a.

Proiectele noastre se derulează vertiginos, în mod deosebit colecția „Scrii­torii la ei acasă”, unde au fost publicate deja 137 de volume. Acest proiect este susținut de către primăriile comunelor natale ale scriitorilor din toate județele țării. Ne-am propus, toto­dată, să publicăm și monografiile comu­nelor din România, în colaborare cu primăriile acestora.

SCRIITORUL ION ANDREIȚĂ a pu­blicat la Editura Dacia XXI, în colec­ția „Scriitorii la ei acasă”, volumul „Mi­nu­nea de a fi”, o antologie din creația sa vizând poezia, proza, publicistica-eseu, note de călătorie din străinătate. Vo­lumul a apărut în colaborare cu pri­mă­ria comunei în care s-a născut, Perieți, din Olt. Poezia lui Ion Andreiță cu­prinsă în această carte este curată, cu trimiteri la folclor, exprimarea în rime având valențe tradiționale. Ver­sul, în aparență, este vesel, ce amin­teș­te de tema jocului, care aparține antropo­lo­giei. Dar, sub acest vers vesel și ju­căuș intuim zbateri de ordin metafizic: esența umană supusă rigo­rilor sociale, ce nu cunoaște manifes­tul ei deplin. În vers, Ion Andreiță nu jelește, ci cântă: bucuriile, tristețile, iu­birea, omul. Fiin­ța, de cele mai multe ori, cade în cap­canele întinse de alte­ritate, constituită și de rimele acestuia. Versurile sale, însă, nu plâng condiția umană, ci evo­că sinceritatea omului liber și nesupus suferințelor. Poetul ne îmbie într-un joc cu propriile noastre fiinduri, joc ce face abstracție de neajunsuri, care presu­pune regăsirea fericirii și a paradisului uitat.

ne_intalnim_la_biblioteca1„Călătorului îi stă bine cu drumul?” se întreabă jurnalistul, de această dată. Tema călătoriei stă la baza exis­tenței omului încă de la nașterea aces­tuia. Călătoria implică explorări, cu­noaș­tere, experiență, o activitate fun­da­mentală în perceperea unei culturi, în asimilarea învățămintelor, pe care o putem similariza procesului de trans­hu­­manță. Periplul duce la creație, crea­­ția duce la erudiție, erudiția duce la percepție și înțelepciune. Tocmai de aceea, Ion Andreiță împărtășește citi­to­­rului experiența călătoriei, fiindcă și viața în sine este tot o călătorie, ase­menea explorării meleagurilor, atât autohtone, cât și exterioare. Toate aces­­te expuneri le regăsim în volumul „Minunea de a fi”, ce surprinde o parte din trăirile autorului. Referințe critice cu privire la activitate sa scriitori­ceas­că se regăsesc în finalul ne_intalnim_la_biblioteca2cărții – ca­pitolul Pro Memoria – unde sunt publi­Cate extrase semnate de romancieri, poeți critici literari importanți: Fănuș Nea­gu, Gheorghe Istrate, Neagu Udro­iu, Mihai Coman, Nicolae Dan Fruntelată, Nicolae Baltag, Titus Vîjeu, Ioan Barbu, Nicolae Prelipceanu, Monica Joița, Sultana Craia, Șerban Cionoff și mulți alții.

SCRIITORUL IOAN BARBU a pu­blicat la aceeași editură – DACIA XXI, în colecția „Prozatori contemporani” – volumul „Centrul lumii”, apărut în co­laborare cu primăria comunei Corbu, județul Olt, localitatea sa natală. Prefața volumului este scrisă de Ion Andreiță, care, printr-un excelent recurs la istorie, evocă o seamă de evenimente ce au avut loc în luna mai, de-a lungul timpului, lună la mijocul căreia scriitorul Ioan Barbu își serbează ziua de naștere.

ne_intalnim_la_biblioteca1Despre activitatea profesională, publicistică și editorială a lui Ioan Barbu găsim în volum, la capitolul Curriculum Vitae, de unde aflăm că a fost profesor de limba și literatura română la Liceul de Muzică Nr. 1 din București, cât și la Casa de Copii Școlari din Siliștea-Gumești, județul Teleorman. De asemenea, în capitolul respectiv se menționează și despre activitatea sa de jurnalist la gazeta „Orizont”, apoi la cotidianul „Curierul de Vâlcea” (unde este și în prezent director general), de fondator al Editurii „Antim Ivireanul”. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Asociației Scriitorilor Români din Canada. Activitatea sa editorială este bogată; a publicat, până în prezent, 20 de volume, între care: Franța – Km. 0, Îngerii emigrației, O floare cu 21 de petale, Sub cerul Italiei, România – Dru­mul spre Bruxelles, Fericiți să ucidă, Duba din noapte, Italia – pă­mântul de-acasă, Bazarul sentimental, Bâlciul cu amintiri ș.a. Titlul volumului „Centru lumii” este unul căruia i s-ar putea atribui valențe izoterice. La prima vedere ai crede că această carte este destinată unui număr restrâns de inițiați, dintr-o doctrină filozofică. Nu este așa. „Centrul lumii” lui Ioan Barbu îl constituie plaiurile natale, meleagurile pe care a ființat necondiționat, tărâmul pe care a pășit prima dată, unde a visat și a imaginat întâiul crâmpei de viață, pământul a cărui chemare o va auzi tot timpul. În carte este prezent motivul călătoriei, care ar decurge implicit din activitatea profesională a scriitorului.

Cititorului îi este descrisă deseori America, o țară dragă autorului, Fran­ța cu Parisul ei luminat și emblemele ei specifice, cu bulevardele incon­fun­dabile și boeme. Toate călătoriile sale sunt experiențe, cumuluri de cunoaș­tere, diferențieri dintre culturi și menta­litățile indivizilor. Dar orice drum care duce are și întoarcere, iar întoarcerea este mai totdeauna către obârșia stră­mo­șească. Nu se pune problema na­țio­nalismului, a unui picaj politic și a unei aderențe spre o ideologie, din con­­tră latura spirituală a omului cu­noaș­te un manifest necondiționat. Pă­mân­tul pe care a văzut primele raze de soare, cel pe care a căzut și s-a julit în coate este adevăratul element ce cul­tivă sufletul autorului. Ideea aceas­ta de pământ strămoșesc este cel mai des întâlnită la poporul român, fapt ines­timabil în a afirma o vastă spiritua­litate a neamului. Călătoria și cunoaș­te­rea celorlalte meleaguri sunt bene­fi­ce po­porului din care ne tragem, în­seam­nă pură educație și cultură, spirit erudit.

Lecturând volumul lui Ioan Barbu trăiești cu impresia că-l însoțești pe autor într-o lume fascinantă.

Cu ocazia lansării volumelor „Minunea de a fi” de Ion Andreiță și „Centrul lumii” de Ioan Barbu, editura clujană s-a bucurat de o frumoasă serbare, fiind invitată pentru a celebra împreună, la Râmnicu Vâlcea, Zilele Dacia XXI. A fost o manifestare de înaltă ținută, un adevărat succes.

Sandra Gabriela CIBICENCO

redactor la Editura Dacia XXI