Guvernul a flexibilizat cazierul fiscal şi a introdus trei noi contravenţii
Guvernul a modificat marţi Ordonanţa 75/2001 privind cazierul fiscal, stabilind reducerea termenului de radiere pentru contravenţii de la cinci ani la un an şi introducerea a trei noi contravenţii, a anunţat, la Palatul Victoria, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ Dan Lazăr.
Actul normativ adoptat marţi, de modificare a Ordonanţei 75/2001, are ca scop diferenţierea termenului de radiere a faptelor contribuabililor care se înscriu în cazierul fiscal în funcţie de gravitatea faptei, a precizat Lazăr.
Până acum, toate faptele înscrise în cazierul fiscal erau radiate la cinci ani. Infracţiunile, considerate fapte de o gravitate deosebită, vor fi radiate în continuare după cinci ani, în timp ce contravenţiile vor fi radiate după un an.
Oficialul MFP a dat ca exemplu cazul unei firme care era declarată inactivă deoarece contabilul nu a depus o declaraţie de impunere pentru un anumit impozit, inactivitate care era trecută în cazierul fiscal, subliniind că nu era normal un termen de cinci ani de la momentul reactivării până la cel al reluării activităţii, pentru o faptă minoră.
Totodată, în cazierul fiscal au fost introduse trei noi contravenţii – nereţinerea impozitelor cu stopaj la sursă, neprezentarea de către contribuabil a bunurilor impozabile în vederea calculării impozitului de către Fisc, precum şi reţinerea şi nevărsarea unor categorii de impozite şi taxe cu stopaj la sursă, atunci când nu constituie infracţiune, a precizat reprezentantul MFP.
Guvernul a mai discutat marţi, într-o primă lectură, Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală, urmând să ia decizia finală în şedinţa de miercuri, a declarat, la Palatul Victoria, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ Dan Lazăr. Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală vor fi aprobate în şedinţa de miercuri, a spus reprezentantul MFP. Modificările propuse de MFP pentru cele două acte normative vizează în principal măsuri de lărgire a bazei de impozitare, simplificarea sistemului de declaraţii, menţinerea cadrului de reglementare pentru impozitele şi taxele locale în cazul proprietăţilor suplimentare, măsuri în domeniul accizelor şi redevenţelor, completări ale condiţiilor privind autorizarea antrepozitelor fiscale, îmbunătăţirea procedurii privind eşalonările la plată.