
Glomnicu atrage, din nou, atenția asupra bugetului CET: „Zero lei pentru restructurare, concedieri colective și plăți compensatorii?!”
• liderul sindicatului Cărbunelui Berbești desființează bugetul anunțat și votat în plenul CJ
Dorel Glomnicu (foto) și Constantin Diaconu, lideri de sindicat care adună peste 500 dintre cei 1000 de mineri ai bazinului Berbești-Alunu, semnează o scrisoare publică în care demontează pe argumente planurile CET-ului pentru următorii doi ani. Asta după ce, așa cum vă informam și în edițiile noastre anterioare, calculele impun plecarea a circa 800 de mineri în anii 2016 și 2017: „La Berbești Alunu, doar muncitorii mai lucrează iar nouă ni se pare că nu se leagă ceva în planurile conducerii județului. Ori, noi nu ne putem obișnui cu mama vitregă ori ei nu știu să ne conducă. Oamenii noștri au o experiență în minerit de trei decenii, știu să muncească și fără șefi, la ce simț al răspunderii ieșit din comun au. La întâlnirile de final de an, ne-au înaintat niște propuneri extrem de interesante, arătându-ne iar că sunt dispuși la orice efort pentru salvarea carierelor. Nu același lucru este valabil și pentru cei din birouri. Avansarea șefilor pe criterii exclusiv politice nu va împinge carierele decât la imposibilitatea de a da cărbune înspre martie-aprilie. Ce altceva se poate petrece din moment ce se comandă manevre pentru utilaje de mare capacitate greu de imaginat, pentru a scoate câteva sute de tone de cărbune, adică un regim greu și complet neeconomic pentru utilaje care le va distruge. Și atunci când o șenilă de excavator este cât o casă…”
Glomnicu și Diaconu subliniază că mineritul vâlcean și-a pierdut deja cei mai buni meseriași, din motive strict politice. Această situație nu face decât să amplifice neliniștea minerilor referitoare la viitorul lor: „Muncitorii cred că se lucrează cu rea credință, le e groază că se trage la maxim pe cele trei cariere, după care… Dumnezeu cu mila! O carieră este un sistem economic extrem de sensibil, unde pot apărea blocaje dintre cele mai grave. Nu mai suntem la CEO să ne sprijinim între noi. Ce să mai speri când CET-ul își programează pierderi, ceva complet ilogic într-o societate capitalistă… Noi, minerii, din creditori ce aveam 2000 de miliarde lei de încasat, suntem acum debitori care să plătească oalele sparte de alții. Vreau să știe toată Vâlcea că noi nu avem puterea economică de a subvenționa economia județului și nici căldura orașului. În acest buget, se vorbește de restructurare, de concedieri colective dar la plăți compensatorii. Zero lei, pe linie. La investiții, Berbeștiul e trecut cu 5.600 mii lei, iar la CET 78000 mii lei, adică o diferență colosală, nici măcar 10 procente din totalul investițiilor nu ajunge și la noi. În plus, materialul prezintă o falsă prognoză de scădere a prețului la cărbune la 65, chiar 62 lei pe tonă, ceea ce va fi imposibil. Acum, prețul este deja de 75 lei, un nivel artificial pentru că nu s-a dat steril , nu s-au plătit terenurile și nu s-au făcut reparații. Așa nu se mai poate merge…”