Obiectul expus în această săptămână la Muzeul de Istorie Vâlcea a fost descoperit în punctul «Piciorul Porcului» (Olănești) de către Laurenţiu Truşculete, în urma unei detecţii la o adâncime de 30 de centimetri în interiorul solului. Dimensiunile toporului vechi de 5.000 de ani sunt: lungimea păstrată a toporului este de 13,3 cm, lăţimea lamei la capătul rupt are 5,1 cm, lungimea manşonului este de 5,5 cm, iar lăţimea sa la muchia superioară de 4,1 cm. Ca și încadrare culturală, piesa aparține topoarelor de tip Izvoarele, topoare de acest gen fiind răspândite pe aceste meleaguri la sfârșitul bronzului timpuriu, dar și în perioada mijlocie.
Exponatul săptămânii este un topor din bronz, parte din colecția de Epoca Bronzului a Muzeului de Istorie Vâlcea. A fost descoperit în sud-vestul satului Berbești, comuna Mateești, cu ocazia unor lucrări agricole, în aprilie 1973. Tipologic, este un topor cu gaură de înmănușare transversală, de tip Izvoarele, seria Halânga (în…
Exponatul lunii ianuarie este un topor plat cu marginile ridicate (Randleistenbeile), varianta Glina, descoperit întâmplător. Toporul plat, în forma sa arhaică, se va răspândi la începutul epocii bronzului pe arii întinse, sutele de depozite de acest gen descoperite indicând funcţia premonetară dar, pentru spațiul carpato - dunărean, proveniența lor din…
Contextul descoperirii Topoarele au fost descoperite de Ruşan Ştefan la data de 5 ianuarie 2012, în satul Şerbăneşti, comuna Sălătrucel, judeţul Vâlcea (zonă de munte) şi au intrat în colecţia de arheologie a Muzeului Judeţean Aurelian Sacerdoţeanu Vâlcea. Artefactele au fost găsite la adâncimea de -0,55 m. Descrierea pieselor 1)…