
Cum revin terenurile extravilane în circuitul agricol?
• Ministerul Agriculturii a publicat recent, pe propriul site, un proiect de ordin privind aprobarea procedurii privind introducerea sau redarea în circuitul agricol a terenurilor agricole situate în extravilan • Procedura privind redarea sau introducerea în circuitul agricol a terenurilor agricole situate în extravilan este emisă în temeiul prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare lege
Prezenta procedură reglementează conținutul documentației și modul de acordare a deciziei de aprobare a redării sau introducerii în circuitul agricol a terenurilor agricole situate în extravilan: scoase temporar din circuitul agricol; scoase definitiv din circuitul agricol prevăzute la art. 101 alin.(1) din lege; situate în perimetrul rezervațiilor ocupate cu amenajări piscicole; ocupate cu amenajări piscicole care fac obiectul unui contract încheiat în temeiul dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura, cu modificările și completările ulterioare; ocupate cu amenajări piscicole deținute de către Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură; cu destinație specială prevăzute la art. 2 lit. e) din lege.
Redarea în circuitul agricol a terenurilor agricole situate în extravilan se aprobă după cum urmează: prin decizia directorului direcției pentru agricultură județeană pentru terenurile prevăzute la art. 2 lit.a)-b); prin decizia directorului direcției de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru terenurile prevăzute la art. 2 lit.c)-f); prin hotărâre a Guvernului, inițiată de MADR pentru terenurile prevăzute la art. 2 lit.a)-b) cu suprafețele ce depășesc 100 ha. Dispozițiile prevăzute la alin. (1) lit. b) se aplică și în cazul introducerii în circuitul agricol.
Redarea în circuitul agricol a terenurilor scoase temporar din circuitul agricol situate în extravilan se face în termen de un an de la expirarea perioadei de scoatere temporară din circuitul agricol. Redarea în circuitul agricol a terenurilor scoase temporar din circuitul agricol situate în extravilan se poate face înainte de expirarea perioadei de scoatere temporară din circuitul agricol cu respectarea termenului prevăzut la alin. (1).
Obligațiile beneficiarilor
Beneficiarii au obligația să redea terenurile în circuitul agricol, la clasa de calitate și categoria de folosință avută anterior aprobării scoaterii temporare. În cazul în care beneficiarii aprobării scoaterii temporare din circuitul agricol nu execută lucrările de calitate în vederea redării în circuitul agricol și la termenul prevăzut la alin. (1) în baza constatării la fața locului de către reprezentanții direcției pentru agricultură județeană se aplică dispozițiile art. 112 și art. 113 din lege, după caz și se dispune executarea lucrărilor de redare. Pentru executarea lucrărilor de redare în circuitul agricol a terenurilor, în cazul prevăzut la alin. (4), directorul DAJ dispune contractarea lucrărilor de redare în circuitul agricol cu respectarea legislației aplicabilă utilizării resurselor financiare din Fondului de ameliorare a fondului funciar. Lucrările de redare a terenurilor scoase din circuitul agricol prevăzute la alin. (4) se execută de către persoane fizice autorizate conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderii individuale și întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare sau persoane juridice, atestate de către MADR, în termen de un an de la data comunicării deciziei directorului DAJ.
Rolul Direcțiilor Agricole
Pentru redarea în circuitul agricol a terenurilor prevăzute la alin. (4) directorul DAJ dispune contractarea serviciilor pentru realizarea studiului pedologic și agrochimic, întocmit de oficiul de studii pedologice și agrochimice cu privire la clasa de calitate cu respectarea legislației aplicabilă utilizării resurselor financiare din Fondului de ameliorare a fondului funciar. Constatarea efectuării lucrărilor de redare a terenurilor la clasa de calitate și categoria de folosință avută anterior scoaterii temporare din circuitul agricol, de către beneficiari/persoanele prevăzute la alin. (5) se efectuează de către reprezentanții DAJ prin verificarea situației din teren, în termen de 10 zile de la finalizarea lucrărilor, cu încadrarea în termenul de un an.
Redarea în circuitul agricol a terenurilor scoase definitiv din circuitul agricol prevăzute la art. 101 alin.(1) din lege se face în termen de doi ani de la încheierea procesului de producție.
Beneficiarii care dețin terenuri scoase definitiv din circuitul agricol prevăzute la alin. (1), pe care nu le mai folosesc în procesul de producție, sunt obligați să ia măsurile necesare de amenajare și de nivelare, dându-le o folosință agricolă, iar dacă aceasta nu este posibil, o folosință piscicolă sau silvică.
Documentația
Redarea în circuitul agricol terenurilor pentru care s-au eliberat aprobări de scoatere definitivă/temporară din circuitul agricol sau introducerea în circuitul agricol se poate solicita în baza unei documentații care va cuprinde: cererea beneficiarului cu specificarea suprafeței solicitate pentru redarea în circuitul agricol a terenurilor, însoțită de CI/BI/certificat de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului, în copie, după caz; aprobarea pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului agricol, în copie, după caz; planul de situație al întregului imobil, actualizat, pe care se va evidenția atât suprafața scoasă din circuitul agricol, cât și suprafața solicitată pentru redarea în circuitul agricol și care va fi vizat spre neschimbare de oficiul de cadastru și publicitate imobiliară, după caz; extras de carte funciară pentru informare valabil la data depunerii documentației, după caz; studiul pedologic și agrochimic, întocmit de oficiul de studii pedologice și agrochimice sau de persoanele fizice/juridice cu obiect de activitate specific, atestate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale; proces verbal de constatare a categoriei de folosință a terenului la data expirării termenului redare, întocmit de reprezentanții DAJ în prezenta beneficiarului.
Mențiuni și specificații
În cazul terenurilor prevăzute la art. 2 lit. c) documentația prevăzută la alin. (1) se completează cu următoarele documente:hotărârea consiliului județean în raza căruia se află amenajarea piscicolă din care să reiasă că acesta avizează redarea sau introducerea în circuitul agricol a acestor terenuri;acordului administratorului rezervației emis în condițiile legii.
În cazul terenurilor prevăzute la art. 2 lit. d) și lit. e) documentația prevăzută la alin (1) se completează cu avizul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură. În cazul terenurilor cu destinație specială prevăzute la art. 2 lit. f) documentația prevăzută la alin (1) se completează cu avizul Ministerului Apărării Naționale.
În cazul terenurilor prevăzute la art. 2 lit. c)-f), pentru care se solicită introducerea în circuitul agricol, clasa de calitate și categoria de folosință se stabilesc prin studiul pedologic și agrochimic, întocmit de oficiul de studii pedologice și agrochimice sau de persoanele fizice/juridice cu obiect de activitate specific, atestate de către MADR. Clasa de calitate și categoria de folosință stabilită prin studiul pedologic și agrochimic se înscrie în decizia de aprobare a introducerii în circuitul agricol.
Solicitarea redării sau introducerii în circuitul agricol poate avea ca obiect fie a întregului teren, fie a unei părți din acesta. În cazul în care se solicită redarea în circuitul agricol a unei părți din suprafața scoasă temporar din circuitul agricol, la expirarea termenului prevăzut la art. 93 alin. (1)-(3) din lege, beneficiarul are obligația să procedeze la redarea întregului teren.
Documentația prevăzută la art. 6 pentru redarea sau introducerea în circuitul agricol a terenurilor prevăzute la art. 2, se depune de către beneficiar la DAJ, în vederea aprobării sau transmiterii acesteia la direcția de specialitate din cadrul MADR, după caz.
Termene
În situația solicitării redării în circuitul agricol a terenurilor prevăzute la art. 2 lit. a)-b), după verificarea documentației DAJ emite, după caz, decizia de aprobare/nota de completarea a documentației, în termen de 10 zile lucrătoare de la înregistrarea documentației și o comunică beneficiarului. În situația solicitării redării sau introducerii în circuitul agricol a terenurilor prevăzute la art. 2 lit. c)-f), DAJ transmite documentația la direcția de specialitate din cadrul MADR, în termen de cinci zile lucrătoare de la înregistrarea acesteia.
Direcția de specialitate din cadrul MADR, după verificarea documentației emite, după caz, decizia de aprobare/nota de completare a documentației în termen de 10 zile lucrătoare de la înregistrare și o transmite la DAJ, pentru a fi comunicată beneficiarului.
În cazul solicitării unor completări la documentație, termenul de emitere a deciziei de aprobare curge de la depunerea documentației complete. În cazul nedepunerii documentelor solicitate de către beneficiar, în termen de 30 de zile de la solicitarea completării, documentația se respinge. Pentru efectuarea constatării situației în teren și încheierii procesului verbal de constatare a categoriei de folosință a terenului la data expirării termenului redare, în termen de trei zile lucrătoare de la înregistrarea documentației, DAJ stabilește de comun acord cu beneficiarul data și ora efectuării verificării.
Procesul verbal de constatare a categoriei de folosință a terenului la data expirării termenului redare se va încheia în două exemplare originale și va fi semnat de către doi reprezentanți ai DAJ desemnați de către directorul DAJ și beneficiar, urmând a se înregistra, în evidențele DAJ.
Decizia de aprobare a redării sau introducerii în circuitul agricol/hotărârea Guvernului de aprobare a redării în circuitul agricol este depusă de beneficiarul în termen de 30 de zile de la comunicare, la primăria pe teritoriul căreia se află amplasat terenul, precum și la oficiul de cadastru și publicitate imobiliară județean, în vederea înregistrării mențiunilor in Registrul Agricol/în evidențele de cadastru și carte funciară.
În decizia de aprobare a redării în circuitul agricol/hotărârea Guvernului de aprobare a redării în circuitul agricol se menționează faptul că aprobarea de scoatere definitivă/temporară din circuitul agricol își încetează valabilitatea.
Beneficiarul în favoarea căruia s-a emis aprobare a redării sau introducerii în circuitul agricol/hotărârea Guvernului de aprobare a redării în circuitul agricol are obligația respectării și îndeplinirii condițiilor cu privire la menținerea destinației terenurilor agricole.
Situația suprafețelor de teren redate în circuitul agricol, întocmită de către DAJ, se va transmite la MADR, în prima decadă a fiecărei luni, în format electronic. MADR, prin direcția de specialitate din cadrul acestuia, va întocmi situația centralizată a aprobărilor privind redarea sau introducerea în circuitul agricol a terenurilor.