
Corespondență de la Dr. Irina și Radu Dobrescu Micul Paris al Balticii
Încă din tinerețe am fost fascinați de povestirile părinților despre Ținuturile Baltice și farmecul orașelor Tallinn și Riga. Impresiile de demult s-au reconfirmat, pe viu, în urma călătoriei pe care am făcut-o în Estonia și Letonia, țări cu o populație sub 2 milioane de locuitori, dar cu o tradiție veche, mai bine de un mileniu, bogat ilustrată prin vestigii aflate, în special, în zona costalieră.
Vizitarea orașului Tallinn, însoțiți de un ghid, stabilit încă de la plecarea din Germania, Margita, profesoară de limba germană, ne-a lăsat o frumoasă amintire, dar și senzația că, în acest oraș minunat, turiștii merită să-și petreacă un sejur mai lung. Noi am avut o zi la dispoziție, în care am putut, totuși, vedea destul de multe locuri din câte puteau fi cunoscute. Astfel, la nord de Tallinn, Palatul de vară din Kadriorg, construit de țarul Petru cel Mare, în stil baroc, actualmente sediul Muzeului de arte, apoi, parcul cu superbe alei și covoare de flori, reprezentând un loc ideal de liniște și reculegere. În spatele palatului, în „căsuța” lui Petru cel Mare, am putut viziona obiecte ce-i aparținuseră țarului. Nu departe, se află Muzeul Kumu, clădire modernă, cu 7 etaje, ce oferă vizitatorilor 50.000 de obiecte de artă indigenă și internațională. La est de palat, este montată o tribună în aer liber, în forma unei scoici, unde au loc, anual, festivaluri muzicale. La întoarcerea în oraș am făcut un mic ocol prin Pirita, localitate balneară, cu un ștrand lung la mare, hoteluri și mulți turiști; apa, la plus 17 grade C , este tocmai bună de scăldat.
Orașul Tallinn este împărțit in doua zone, orașul de sus și cel de jos. Orașul de sus, Domberg, este, de fapt, cetatea, înconjurată, odinioară, de ziduri de apărare și patru turnuri, din care mai există doar trei. Pe Pikk Herman, cel mai înalt, de 46 metri, flutură drapelul estonian. Orașul de sus, care ocrotea nobilimea, era și sediul administrativ central, aici ridicându-se și castelul, în stil baroc, actualmente fiind sediul Parlamentului. Tot central, ca simbol al rusificării, începute încă din anii 1885 și continuate până în 1918, când Estonia și-a câștigat independența, este catedrala ruso-ortodoxă Alexander Nevski, o construcție tipic rusească, având cupole aurite, în formă de ceapă. Vizavi de Parlament se ridică Domul, construit încă din anul 1232, în care se află mormintele unora din cele mai importante personalități ale țării. În spatele pieței castelului, platforma Kohtuotsa, este locul ideal pentru o perspectivă degajată asupra orașului de jos. O altă perspectivă oferă turnul tunurilor Kiek în Kok, care, pe 6 etaje, descrie istoria orașului. În orașul de jos ai posibilitatea să ajungi pe strada Domberg, populată de artiști amatori care își agață lucrările de artă pe zidul cetății sau pe lungul și îngustul șir de scări, care trecând pe lângă biserica Sf. Nicolae, patronul marinarilor, ajunge tot în piața primăriei. În această piață, extrem de animată, populată cu standuri și terase, se disting clădirea neogotică a primăriei, cu înaltul turn în stil de minaret pe care flutură roza vânturilor, muzeul fotografic, din fosta închisoare, vechea farmacie. Străduța Pikk, cu multe magazine și restaurante, flancată de clădiri din evul mediu, ne conduce la impozantele case ale negustorilor, casa marii Bresle, muzeul de istorie, casa prieteniei „căpeteniilor negri”, asociații ale negustorilor din Tallinn, Riga, Reval și Pernau. Aceste asociații aveau ca înger păzitor pe Sf. Mauricius, care își are o reprezentare artistică sub formă de maur. Mai amintim, din orașul de jos, „casele celor trei surori”, case de negustori recunoscuți, în Riga aflându-se casele „celor trei frați”, biserica Olai, marea poartă a orașului, cu turnul scund și lat „grasa Margareta”. Încântați de cele văzute, la sfârșitul vizitării Talinnului, am invitat-o pe ghida noastră la o cafenea, după care ne-a condus în portul turistic extrem de bine organizat. În ziua vizitei noastre erau ancorate la mal încă trei vase de pasageri și patru Ferryboaturi. Spre norocul nostru, din timp, angajasem un ghid numai pentru noi doi, altfel, în mulțimea de vizitatori ne-ar fi fost foarte greu să vedem într-o zi atât de multe locuri turistice, cât am reușit.
Capitală Culturală Europeană în 2014
Următoarea zi, 7 Iulie, am petrecut-o ca oaspeți ai încă unui oraș deosebit de frumos, Riga, Capitală Culturală Europeană în 2014. Și de data aceasta, ne-a fost de mare folos Aija, ghida angajată din timp, perfect vorbitoare de limbă germană și licențiată în turism. Chiar din port, după cinci minute de mers, eram deja în orașul vechi, impunător prin mulțimea și frumusețea clădirilor, aproape în totalitate restaurate, fapt ce situează orașul printre cele mai frumoase așezări urbane medievale din Europa, denumirea de „micul Paris al Balticii”, meritându-l cu prisosință. Amestecul arhitectonic romantic și gotic, renaissance și baroc, clasic și art nouveau, este în unele locuri, în special centrale, umbrit de zgârie nori și clădiri tip sovietic. În 2014, Riga a fost orașul cultural european, foarte multe obiective fiind incluse în Patrimoniu UNESCO. Orașul vechi, străbătut de străzi pavate cu macadam de granit, uneori cu ulițe înguste și pitorești, trebuie străbătut cu piciorul pentru a-l vedea în totalitate. Încă la malul râului Daugava, unde este parcat și vaporul nostru, se află castelul Riga, rezidența cavalerilor Letoniei, actualmente sediul președintelui republicii. La răsărit de castel, o vedere panoramică încadrează „casa celor trei frați” , păstrând mobilierul de odinioară, biserica Sf. Iacob, poarta suedeză, resturi ale zidului cetății și turnul cu pulbere, din secolul al XIV-lea, actualmente muzeu militar. Impozant este și Domul, cu mănăstirea alături, datând din 1211. Turnul clopotnițelor, înalt de 90 de metri, în formă pătrată, se termină cu silueta unui cocoș aurit. Celelalte două biserici, din jur, biserica gotică Sf. Johanis și Sf. Petru, ambele cu turnuri ascuțite, poartă, de asemenea, câte un cocoș aurit în vârf. Domul impresionează nu numai prin mărime, îmbinare de stiluri gotice, renaștere și baroc, dar și prin galeriile ce îl separă de mănăstire, galerii ce adăpostesc, efigii, armament din evul mediu, sculpturi, pietre mortuare, clopote și statuia întemeietorului orașului, episcopul german Albert, venit în Riga din 1199. Și aici se pot admira casele breslelor, casa mică și cea mare, „casa conducătorilor negri”. În centru am mai vizitat un frumos parc, cu puntea cu lacăte ale îndrăgostiților, amintindu-ne de Turnul Eiffel și de Sibiu, frumoasa clădire a operei și Monumentul Independenței. Apelând la un taxi am vizitat și renumitul cartier Albert, opera a arhitectului Mihael Einstein. Construcțiile caselor, cu 4-6 etaje, în stilul art nouveau, bine renovate, fiecare fiind monumente de artă, cu fațade bogat ornamentate. Și acest oraș, ca și Tallinnul, prin frumusețea, varietatea și bogăția arhitectonică, istorică și culturală, cărora li se adaugă admirabila amabilitate și deschiderea acestui popor, merită a mai fi vizitat.
Tallinn și Riga sunt orașe care îți oferă plăcuta senzație de bine și siguranță.