Ce trebuie să ştiţi despre vinul bio


Producătorii de vin organic vor putea să folosească, începând cu recolta din 2012, termenul de ‘vin bio’ pe etichetele lor, conform noilor nor­me comunitare elaborate de Comi­te­tul permanent pentru agricultura eco­no­logică (SCOF), ne comunică Enter­prise Europe Network care mai susţine şi că, deşi există deja norme pen­tru “vinul produs din struguri orga­nic”, acestea nu vizează şi practicile de vinificaţie, adică întregul proces de transformare a strugurilor în vin. Sectorul vinicol rămăsese singurul nere­glementat în întregime de nor­mele UE privind agricultura organică în temeiul Regulamentului 834/2007.

„Noile norme sunt mai transpa­rente şi facilitează recunoaşterea pro­dusului de către consumatori. Conţi­nu­tul maxim de sulfiţi ar trebui să fie de 100 mg/l la vinul roşu (150 mg/l pentru vinul produs în mod conven­ţio­nal) şi 150 mg/l la vinul alb/rozé (200 mg/l în cazul vinului produs în mod con­venţional), cu o diferenţă de 30 mg/l în cazul în care conţinutul de za­hăr rezidual depăşeşte 2g/l”, ne-a explicat Lidia Giosan.