Ce trebuie să ştiţi despre vinul bio
Producătorii de vin organic vor putea să folosească, începând cu recolta din 2012, termenul de ‘vin bio’ pe etichetele lor, conform noilor norme comunitare elaborate de Comitetul permanent pentru agricultura econologică (SCOF), ne comunică Enterprise Europe Network care mai susţine şi că, deşi există deja norme pentru “vinul produs din struguri organic”, acestea nu vizează şi practicile de vinificaţie, adică întregul proces de transformare a strugurilor în vin. Sectorul vinicol rămăsese singurul nereglementat în întregime de normele UE privind agricultura organică în temeiul Regulamentului 834/2007.
„Noile norme sunt mai transparente şi facilitează recunoaşterea produsului de către consumatori. Conţinutul maxim de sulfiţi ar trebui să fie de 100 mg/l la vinul roşu (150 mg/l pentru vinul produs în mod convenţional) şi 150 mg/l la vinul alb/rozé (200 mg/l în cazul vinului produs în mod convenţional), cu o diferenţă de 30 mg/l în cazul în care conţinutul de zahăr rezidual depăşeşte 2g/l”, ne-a explicat Lidia Giosan.