Ce trebuie să ştiţi despre micro-creditarea agricolă?
Aşa după cum vă informam şi în ediţiile noastre precedente, pentru a susţine fermele de familie şi a facilita accesul la finanţare al fermierilor, CEC Bank a lansat microcreditele pentru agricultură, în baza convenţiei încheiate cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru derularea sumelor puse la dispoziţie din Fondul pentru microcreditare în agricultură, constituit la dispoziţia MADR conform OUG 43/2013.
Banca beneficiază de un fond în valoare de aproximativ 16,6 milioane lei, cu posibilitatea suplimentarii după utilizarea integrală a acestei sume. Din fondul pus la dispoziţie de MADR, clienţii eligibili pot contracta de la CEC Bank următoarele tipuri de finanţări: credite pentru investiţii în domeniul agricol, în valoare de maximum 15.000 euro, în echivalent lei, pe o perioadă de creditare de maximum 120 de luni; credite pentru asigurarea contribuţiei proprii aferente proiectelor de investiţii selectate prin PNDR, în valoare de până la 75.000 euro, în echivalent lei, pe o perioadă de maximum 120 de luni; credite pentru susţinerea realizării producţiei agricole, în valoare maximă de 25.000 euro, în echivalent lei, pe o perioadă de creditare de maximum 24 de luni.
Avantajul principal al finanţărilor acordate prin Convenţia de lucru încheiată între CEC Bank şi MADR îl constituie costurile competitive, ce permit clienţilor eligibili un acces facil la finanţare. În prezent, dobânda este de numai 6,1%, iar comisionul de acordare a creditelor este 0.
Costurile includ comisionul de analiză de 0,4%, comisionul de gestiune de 0,04%, aplicabil lunar la soldul curent al creditului şi comisionul de evaluare a garanţiilor. Facilităţile beneficiază de garanţie emisă de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) de maximum 80% din valoarea creditului, plus alte garanţii din mixul acceptat de CEC Bank. Nu se solicită contribuţie proprie şi există posibilitatea obţinerii unei perioade de graţie.