
5.500 de vâlceni au primit educaţie financiară
• şase bibliotecare au fost premiate pentru excelenta implicare în implementarea programelor
În perioada septembrie 2015 – ianuarie 2016 s-a desfășurat o nouă etapă a programelor de e-commerce şi educaţie financiară „Banii pe net” şi „BaniIQ”. Lansat în 2012, BaniIQ, este cel mai extins program de educaţie financiară la nivel naţional, iar Banii pe Net este primul program de educaţie despre comerţul electronic lansat în România, în 2014. Ambele programe sunt derulate de Visa Europe, împreună cu băncile membre din România și Junior Achievement România.
„Prin parteneriatul încheiat în 2012 cu Fundaţia IREX, programele au oferit acces publicului larg la educaţie financiară prin reţeaua de biblioteci publice, cu scopul de a-i ajuta pe români să-şi administreze bugetul personal şi să familiarizeze consumatorii cu serviciile financiare. La nivel naţional, aproape 24.000 de români au finalizat, în perioada septembrie 2015 – ianuarie 2016 cursurile derulate în 300 de biblioteci publice din 15 județe, iar 80% dintre acestea se află în mediul rural. Judeţele cu cel mai mare număr de persoane care au finalizat training-urile în mediul rural sunt Vâlcea, Dolj, Suceava, Neamţ şi Mureş, unde există o reţea mai extinsă de biblioteci publice care au participat la program”, se arată într-un comunicat de presă primit ieri pe adresa redacției noastre.
„Este primul pas către incluziunea financiară a mediului rural, care pregăteşte terenul pentru etapa următoare, atât de necesară şi de aşteptată: bancarizarea zonelor rurale. Peste două treimi dintre cei care au urmat cursurile în bibliotecile rurale reprezintă populaţie adultă, peste 35 de ani, ceea ce arată dorinţa locuitorilor de la sate de a-şi îmbogăţi cunoştinţele financiare”, a declarat Cătălin Crețu (foto), director general pentru România, Croația, Malta și Slovenia al Visa Europe.
Din nouă premii la nivel național, șase au ajuns în Vâlcea
Cei mai numeroşi participanți la cursurile de comerț au provenit din județul Vâlcea. În plus, din cele nouă premii acordate la nivel naţional, şase au fost obținute de către bibliotecari din județul Vâlcea. Cele șase bibliotecare premiate pentru implicarea în buna organizare a sesiunilor de instruire a publicului sunt: Eliza Matei – Biblioteca din Copăceni, Elena-Maria Ciobotea – Biblioteca Vlădeşti, Ioana Goran – Biblioteca Păuşeşti-Măglaşi, Cristina Prunel-Bărbulescu – Biblioteca Municipală Drăgăşani, Tincuţa Stoicănoiu – Biblioteca Scundu și Mihaela Silvia Măgureanu – Biblioteca din Costeşti.