Tulugea confirmă interesul Muzeului pentru opera lui Brâncuși: „Da! Vrem s-aducem Cumințenia Pământului la Vâlcea!”


• managerul de la Aurelian Sacerdoțeanu a trimis deja o adresă oficială Ministerului Culturii pentru ca sculptura de 11 milioane de euro să poată fi admirată de fiecare vâlcean

Urmare a publicării anunțului ministrului Corina Șuteu cu privire la posibilitatea ca opera lui Brâncuși să fie plimbată prin toată țara, conducerea Muzeului Județean Aurelian Sacerdoțeanu a reacționat prompt. Printr-o adresă oficială, managerul Claudiu Tulugea și-a anunțat completa disponibilitate ca și vâlcenii să se poată întâlni cu una din capodoperele celui mai celebru artist gorjean: „Da, este adevărat! Ne-am dorit să fim printre primele instituții de culturală din țară care să se înscrie într-o posibilă viitoare călătorie națională a Cumințeniei Pământului. Din punctul nostru de vedere, instituția îndeplinește absolut toate condițiile pentru ca un astfel de exponat rar să poposească măcar și pentru câteva ore în Râmnic. În fapt, asta am și transmis Ministerului: atât disponibilitatea noastră, dar și condițiile pe care le-am oferit și le oferim diferitelor expoziții și exponate plus vasta experiență a personalului nostru. Eu vreau să cred că solicitarea noastră va fi luată în serios, iar Cumințenia Pământului să fie un cadou de Sărbători pentru toți iubitorii de frumos din acest județ!”

Despre sculptură

Cuminţenia Pământului este o sculptură de tinerețe a lui Constantin Brâncuși. Realizată în 1907, pe când Pablo Picasso transforma pictura creând Domnișoarele din Avignon, Cumințenia Pământului reprezintă trecerea către un nou mod de a gândi sculptura și către etapa de maturitate a operei lui Brâncuși. Alături de Sărutul și Rugăciunea, Cuminţenia Pământului marchează începutul celei mai apreciate perioade din creaţia artistului. Este emblema “primelor sculpturi moderne din lume”. Influența lui Brâncuși asupra artei secolului XX nu poate fi subestimată.

Despre donații

În cadrul campaniei naționale „Brâncuși e al meu” s-au strâns prin subscripție publică 1.273.668 euro până pe 30 septembrie, dintre care mai bine de 800.000 euro au fost adunați în ultimele două luni și jumătate. Cumințenia Pământului va fi achiziționată prin completarea sumei necesare de către Guvernul României prin bugetul Ministerului Culturii, astfel încât lucrarea să rămână în circuitul public și accesul la patrimoniul cultural național să nu fie îngrădit. Sculptura va fi găzduită în curând de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, iar ministrul Corina Șuteu și-a exprimat dorința ca mai multe muzee din țară să găzduiască, în perioada următoare, opera lui Constantin Brâncuși.

Despre viitor

Ca urmare a solidarizării extraordinare a peste 100.000 de români într-un timp foarte scurt (patru luni și jumătate) pentru păstrarea Cumințeniei Pământului în circuitul public, Ministerul Culturii a anunțat constituirea Fondului Brâncuși, care va avea ca scop achiziționarea operelor de artă contemporană și a celor care aparțin tezaurului patrimoniului cultural național. Crearea acestui fond este o premieră în România și reprezintă un pas important pentru administrarea patrimoniului cultural românesc. Fondul Brâncuși asigură accesul la opere de valoare culturală deosebită, încurajează implicarea societății în susținerea actului cultural și pune bazele unei viitoare strategii pentru achiziționarea de artă de către stat. Fondul Brâncuși va fi gestionat de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), instituție publică aflată în subordinea Ministerului Culturii, și va permite, la rândul său, atât donații individuale, cât și donații din partea companiilor sau a altor organizații.