„Solidaritatea Sanitară” solicită adoptarea procedurilor pentru acordarea stimulentului de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună


Federația „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR), în calitate de organizație sindicală reprezentativă la nivel de sector sanitar, organizație semnatară a Contractului colectiv de muncă la nivel sector bugetar Sănătate și singura organizație care deține informațiile privind impactul luptei împotriva pandemiei COVID-19 asupra salariaților din sănătate (https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/), a solicitat Ministerului Sănătății, zilele trecute, adoptarea procedurilor de transpunere a prevederilor OUG nr. 43/2020 în practică astfel încât de acordarea stimulentului de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună pentru perioada stării de urgență, prevăzut de art. 8 alin. 1 din OUG 43/2020, să beneficieze:
I. Toți salariații din spitalele care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I şi în faza a II-a cât și Spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2. Indicarea acestor spitale este făcută de OMS nr. 555/2020.
II. Toți salariații implicați direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, sau descoperiți ulterior ca fiind infectați SARS-CoV-2, din alte spitale decât cele menționate la punctul I.
III. Tot personalul implicat în triajul pacienților și acordarea îngrijirilor de urgență în această perioadă.
IV. Salariații din unitățile de asistență socială care și-au desfășurat activitatea în unități în care au fost depistate cazuri pozitive SARS-CoV-2 în rândul beneficiarilor de servicii sociale.
V. Toți salariații care au fost carantinați instituționalizat în mod forțat, fără a face parte din categoriile obligate legale să respecte această măsură, ori au fost obligați la izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate.
Suplimentar, pentru motivele pe care le-am expus în argumentarea ce însoțește documentul, „Solidaritatea Sanitară” a solicitat analizarea și oportunitatea unei categorii suplimentare:
VI. Toți salariații din unitățile sanitare și de asistență socială aflați în activitate în această perioadă.
Documentul a fost transmis, de asemenea, și următoarelor instituții: Președintele României, Guvernul României, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Fondurilor Europene și Avocatului Poporului.