Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

24 septembrie 2021

Siguranţa pietonilor, în atenţia poliţiştilor rutieri


De la începutul anului până în prezent, cea de-a doua cauză de producere a accidentelor rutiere în județul Vâlcea este neacordarea de prioritate pietonilor angajați regulamentar în traversarea străzii, fiind înregistrate 16 accidente. Dintre acestea, 15 au avut loc pe raza municipiului Rm. Vâlcea constituind principala cauză generatoare de accidente rutiere (soldate cu o persoană decedată, 8 rănite grav și 7 rănite ușor). În acest context, în vederea asigurării deplasării în siguranţă a tuturor participanţilor la trafic, în perioada 7 – 12 mai,  structurile de poliție rutieră  din județ au desfășurat activități pentru  combaterea indisciplinei conducă­to­rilor de autovehicule care nu respectă prevederile legale referitoare la acordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversare prin locuri marcate și semnalizate corespunzător.

Acțiunea a avut ca obiectiv principal reducerea numărului accidentelor rutiere şi a consecinţelor acestora pe fondul nerespectării normelor rutiere referitoare la prioritatea de trecere la pietoni. De asemenea, s-a avut în vedere și conştientizarea opiniei publice asupra dinamicii şi consecinţelor accidentelor rutiere, prin distribuirea de materiale informativ-preventive. „Efectivele noastre au acționat la nivelul întregului județ, urmare a desfășurării acțiunii fiind reținute în vederea suspendării un număr de 25 permise de conducere pe o perioadă de 30 de zile pentru neacordare de prioritate pietonilor. Și indisciplina pietonilor în trafic a fost în atenția polițiștilor rutieri în perioada amintită având în vedere riscul crescut de victimizare a acestora din accidente rutiere, în urma traversării lor neregulamentare sau/și a prezenței pietonilor pe partea carosabilă. Din aceste două cauze, în județul Vâlcea s-au produs în acest an 16 accidente în urma cărora două persoane au decedat, opt au fost rănite grav și şase rănite grav). În cadrul activităților desfășurate de polițiști la nivelul întregului județ pentru prevenirea accidentelor, au fost aplicate un număr de 205 sancțiuni pietonilor care s-au angajat neregulamentar în traversarea străzii”, declară Florian Ioniţă, şeful SPR Vâlcea.

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Vâlcea recomandă pietonilor: să traverseze  drumurile publice numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestora pe la colţul străzilor, după ce s-au asigurat în prealabil că din ambele sensuri nu se apropie nici un autovehicul; să nu se angajeze în traversarea străzii în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii; să circule  numai pe trotuare, iar în lipsa acestora pe potecile laterale ale drumului public; după lăsarea întunericului, în condițiile în care circulă pe drumurile publice să poarte vestă reflectorizantă sau haine de culoare deschisă.

Poți comenta aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Uncategorized