Scurt istoric al Dealului Capela (1)


Motto: „Încearcă să cunoşti mai bine Râmnicul, istoric, cultural şi economic, cu atât îl vei preţui şi iubi mai mult”

dealul_CapelaArticolul de această dată vă oferă informaţii selecţionate din surse cu o mai mică circulaţie, apărute între anii 1893-1928, despre un loc îndrăgit de multe generaţii de râmniceni. Frumosul deal ce se întinde peste 50 de hectare, în partea de vest a oraşului, cunoscut de râmniceni sub numele de Dealul Capela, care încântă de-a lungul zecilor de ani generaţii de locuitori ai Râmnicului, şi nu numai.

Să nu uităm că fiul Pepelei, cel isteţ ca un proverb aminteşte de Dealul Capela în poezia „ La Râmnic” ,prima poezie dedicată oraşului:

„De să răcoresc în cale,

Alţii ies la Olt, să plimbă,

Vântu-i bate, doru-i schimbă,

Unii al Inăteşti afară

Îşi potolesc a lor pară.

Şi de văd că nu le trece,

Beau şi cât-o apă rece,

Alţii pă la Cetăţuie,

Merg, focul să-şi răpuie

Şi d-acolo să pogoară,

Cu durere mai uşoară.

Alţii în Capelă suie,

Sicreturile să-şi spuie

Precum să obicinuieşte,

Fel de fel să răcoreşte”.

Dealul Capela ne furnizează incred­i­bile legende, pline de mister care au incitat curiozitatea multor râmniceni: „Capela, deal care înconjoară oraşul Râmnicu Vâlcea în partea de apus. Pe acest deal, romanii, în unire cu dacii, în urma colonisarei, au ridicat temple pentru cultul zeilor. Chiar aici se mai vede resturi din Boul de Piatră, ridicat în Dealul Capela în onoarea zeului Apis. Râmnicenii cunosc această lo­ca­ţie şi-i zic Boul de Piatră. Pe acest deal se mai văd şi ruinele unei vechi capele catolice” (C. Alessandrescu, Dic­­­ţio­narul Geografic al Judeţului Vâl­cea, tipografia şi fonderia de litere Thoma Basilescu, Bucureşti, 1893, p.65).

Credem că este interesant să vă oferim câteva informaţii despre acest zeu: „Apis- Apia, vraci înzestrat cu da­rul profeţiei şi despre care se spunea că ar fi fost fiul lui Apollo”, „Bou sacru de la Memphis, pe care egiptenii îl considerau zeu” (Anca Balici, Mic dicţionar mitologic greco-ro­man, Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1966, p.58)

Marea enciclopedie română ne oferă o altă variantă a zeului Apis: „Hapi- Apis, în mitologia egipteană, un zeu prezentat pe pământ printr-un taur şi considerat ca fiul zeului Ptatt, făcătorul lumii, sau întruchiparea zeului Osiris”.
CONTINUARE…