MFP a împrumutat 122 milioane lei, cu un randament de 6,98%


Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ a împrumutat joi 122 milioane lei de la băncile comerciale, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu cupon, plasată la licitaţie prin interme­diul Băncii Naţionale a României BNR. Titlurile de stat au scadenţa în iulie 2027, iar nivelul mediu al randamen­tu­lui la care a fost adjudecată emisiunea este de 6,98%. Rata cuponului este de 5,80%.

Valoarea totală a emisiunii a fost de 300 milioane lei, iar cererea totală din partea celor 12 bănci care au participat la licitaţie a fost de peste 1,2 miliarde de lei. MFP a respins ofertele de cumpărare depuse cu un nivel al preţului mai mic de 88,9385.

La licitaţie au depus oferte de cumpărare de titluri de stat 12 bănci – Alpha Bank România, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Comercială Car­patica (BCC), Banca Comercială Ro­mână (BCR), Banca Transilvania, Banc­post, CEC Bank, Citibank Ro­mâ­nia, ING, Raiffeisen Bank, RBS Bank România şi UniCredit Ţiriac Bank.

În ianuarie, MFP a împrumutat de la bănci 9,94 miliarde lei, deşi îşi pro­gramase împrumuturi de 4,5 miliarde lei prin şase emisiuni de certificate de trezorerie şi obligaţiuni.