Lapte, smântână şi iaurt de 76 milioane de euro, până la finele lunii septembrie 2011


România a importat lapte, smân­tână şi iaurt de aproape 76 de milioane de euro, în primele nouă luni din 2011, în creştere cu 20,5% faţă de perioada similară din 2010, când a atins valoarea de 63 de milioane de euro, potrivit date­lor furnizate marţi de Ministerul Agri­cul­turii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Canti­tatea de lapte, smântână, lapte bătut, iaurt, chefir şi zer, cu sau fără adaos de zahăr, importată de pe pieţele intra şi extra comunitare a totalizat, în primele nouă luni ale anului, circa 123.118 tone, un plus de 12,4 de procente faţă de ace­eaşi perioadă din 2010 (109.500 tone).

În privinţa exporturilor, acestea au crescut de la 19.476 tone în primele nouă luni din 2010, la aproape 26.000 de tone în aceeaşi perioadă din 2011, încasările depăşind 24,175 milioane de euro. În primele trei trimestre din 2010, exporturile de astfel de produse au adus un plus de 17 milioane de euro.

Potrivit statisticii MADR, importurile României pe segmentul produselor lac­tate au vizat şi untul, brânzeturile şi caşurile care au totalizat 27.654 tone la finele lunii septembrie 2011, faţă de aproa­pe 25.000 de tone în perioada simi­lară din 2010. Valoarea acestor importuri a depăşit 82 de milioane de euro. Pe de altă parte, exporturile de unt, caşuri şi brânzeturi au reprezentat doar 2.454 tone la finele lunii septembrie 2011, cu încasări de 9,5 milioane de euro.

În primele 11 luni din 2011, canti­tatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare din România a scăzut cu două procente (16.688 tone), comparativ cu perioada similară din 2010, totalizând 825.526 tone, conform datelor publicate luni de Institutul Naţio­nal de Statistică (INS).  Scăderi ale pro­ducţiei în perioada în perioada 1 ianua­rie – 30 noiembrie 2011 au fost înregis­trate la unt, cu 345 tone (-3,9%), brân­zeturi, inclusiv cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (94,1% din producţia totală de brân­ze­turi), cu 1.202 tone (-2%), şi la lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) cu 1.432 tone (-1%).

În perioada 1 ianuarie – 30 noiem­brie 2011, comparativ cu aceeaşi peri­oadă din 2010, producţia la laptele de consum a rămas aproximativ constantă, respectiv de 202.126 tone. Singurul produs lactat care a înregistrat o creştere a producţiei a fost smântâna de consum cu un plus de 1,6%, respectiv 683 tone.