Exponatul săptămânii la Muzeul de Istorie Vâlcea: LOPATĂ MICĂ DE INFANTERIE din Primul Război Mondial


Exponatul săptămânii provine din timpul cercetărilor arheologice efectuate de angajații Muzeului Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” în anul 2018, în punctul Poiana Spinului, comuna Perișani. Lopata a fost descoperită în complexul notat M.1, după inventar, complexul aparținând Armatei Române.
Descrierea obiectului: formă dreptunghiulară, ascuțită în partea superioară, deține pe partea stângă lateral, zimți, fiind folosită cel mai probabil pe post de ferestrău. Lopata deține patru nituri și un inel din metal, prin care era prinsă coada de lemn.
Dimensiunile obiectului: Lungime = 0,20 m; lățime = 0,13 m.
Lopata mică de infanterie este cunoscută din timpul legiunilor romane. Iulius Cezar, precum și scriitori antici, menționau că aceasta intră în categoria instrumentelor importante de război.
În timpul Primului Război Mondial, lopețile de infanterie au fost, de asemenea, folosite drept arme albe. Din 1915, soldații ambelor tabere ascuțeau în mod obișnuit lamele pentru a le folosi, la nevoie, ca arme de rezervă. Poiana Spinului a fost scena unor lupte crâncene în cadrul așa numitei „Bătălia trecătorilor”, care a avut un tribut de viață încă incomplet apreciat pentru stăvilirea trupelor germane în Munții Lotrului, Defileul Oltului și Depresiunea Loviștei.
Locul este menționat chiar de către unul dintre eroii români, sublocotenent Constantin Stoika în „Însemnări din zilele de luptă”:
„Am văzut Şuicii, punctul Lunci şi Câinenii de Vâlcea mutilate de artileria duşmană. Satele Găujani  şi Boişoara erau o mare de fum, artileria grea germană se silea de trei ore a le incendia. (..) O baterie se retrage înainte de ridicarea ceţii spre Titeşti, care este scormonit de obuze. În zori spre Spinul”.
Linia de rezistență Câineni – Titeşti – Perişani a fost un exemplu de patriotism remarcat de însuși generalul Eric von Falkenhayn:
„Progresele noastre trebuiau făcute în lupte foarte grele. Românii rezistau cu disperare. Fiecare munte în parte trebuia luat cu asalt. Şi dacă reuşeam să le luăm pradă în oameni şi material, trebuia, de partea noastră, s-o plătim cu jertfe grele”.