Au început Zilele Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul”


Luni, 21 septembrie 2020, a fost prima din cele trei zile în care Râmnicul găzduiește o suită de evenimente culturale devenite deja tradiționale pentru municipiul nostru, organizate însă în format restrâns din cauza restricțiilor specifice acestei perioade. Ne referim la Zilele Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Vâlcea și ale Fundației Culturale „Sfântul Antim Ivireanul”, ediția a XXVIII-a, evenimentele urmând a se desfășura în perioada 21 – 23 septembrie 2020.
În prima zi, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene, cu începere de la ora 12.00, a avut loc lansarea colecției „Naționalul Vâlcii, în format digital. Revista a apărut sub coordonarea înv. Constantin Daniilescu și constituie un reper semnificativ în peisajul publicistic vâlcean din perioada interbelică”. Momentul a fost prezentat de Cristina Badea – bibliotecar. În acest context, prof. dr. Sorin Oane a susținut comunicarea „Nicolae Iorga și naționalismul democratic vâlcean”. Ulterior, dr. Ionela Dinescu – din cadrul Direcției Județeană Vâlcea a Arhivelor Naționale Vâlcea a susținut prezentarea intitulată  „Să îl cunoaștem și să îl prețuim pe Constantin Daniilescu”.

 

Programul acțiunilor din 22 septembrie

Ora 11.00, în Holul Mare
• „Biblioteca Județeană «Antim Ivireanul» Vâlcea la 70 de ani”.
În context: „De ce revin la Bibliotecă?” (videoproiecție documentară realizată de BJAI Vâlcea) și Lansarea Revistei „Vitralii culturale” (număr aniversar dedicat împlinirii a 70 de ani de existență a bibliotecii).

 

Programul acțiunilor din 23 septembrie

Ora 11.00, pe esplanada din fața Bibliotecii
„Sfântul Antim Ivireanul, între cultura medievală și cea premodernă românească”, expoziție de carte din fondul Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Vâlcea – prezintă Ramona Popa, bibliotecar.
Prezentarea unor noutăți editoriale:
• „Proloage. Fiziolog. Alexandria. Cosmografii” (autoare prof. univ. dr. Cătălina Velculescu);
• „Pravila de la Govora. Studiu filologic” (autor prof. univ. dr. Ștefan Găitănaru);
• „Din istoria cărții și a tiparului românesc” (autor dr. Doru Bădără) – prezintă: prof. dr. Ioan St. Lazăr și prof. dr. Ion Soare.