Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

6 august 2020

Ajutoare pentru fermierii vâlceni afectaţi de ger


BADELE_FLOREL• Directorul Direcţiei Agricole Vâlcea detaliază modul cum va fi sprijinită industria locală după trecerea iernii

Domnule Bădele, ce veşti aveţi pentru fermierii şi, mai ales, producătorii vâlceni, care s-au plâns de pagubele create de iarnă?

În primul rând, vreau să reafirm că producătorii de legume ale căror sere şi solarii au fost distruse de zăpada din această iarnă vor primi compensaţii. Asta mi se pare cel mai important de subliniat, adică efortul pe care Guvernul îl face pentru a-i ajuta, în ciuda tuturor greutăţilor de care ştim toţi. Valoarea totală a aces­tor fonduri este de aproape 2 milioane de euro.

De unde aceşti bani?

Banii vin de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii.

Care este situaţia la noi, în judeţ? Ştiu că s-au efectuate mai multe controale…

E adevărat că am deplasat mai multe echipe în teren pentru a deter­mina veridicitatea celor declarate şi vă pot spune că, în judeţul Vâlcea, au fost verificaţi producători din mai mul­te localităţi: Roeşti, Rm. Vâlcea, Dră­găşani, Bălceşti, Fârtăţeşti, Gali­cea, Drăgoeşti, Mitrofani, N. Bălcescu şi Lungeşti. La sere, a fost verificată o suprafaţă totală de 20.165 metri pă­traţi (mp), fiind afectată o suprafaţă de 3.992 mp. Sistemul de susţinere (sche­­­­letul metalic) a fost avariat în pro­­­­porţie de 90% la o seră cu supra­fa­ţa de 200 mp şi 80% la o seră în su­pra­faţă de 165,5 mp, iar geamurile au fost sparte pe o suprafaţă de 9.183 mp.

Dar la solarii?

La solarii, a fost verificată o suprafaţă totală de 11.366 mp, din care a fost afectată o suprafaţă de 8.970 mp. Folia ruptă a fost pe o suprafaţă de 14.190 mp, iar sistemul de susţinere (copertina) a fost avariat în proporţie de 53,28%

Care e nivelul sprijinului?

Suma maximă pe care o poate primi un producător este de 7.500 de euro, adică 33.000 de lei. De aceste ajutoare vor beneficia producători agricoli persoane fizice şi persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi firme. Persoanele fizice vor primi 18 lei pe metru pătrat pentru geamuri şi puţin peste 2 lei pe metru pătrat pentru foliile din plastic. Sumele sunt mai mari pentru celelalte categorii de beneficiari: 24 de lei pe metru pătrat pentru geamuri şi 3 lei pe metru pătrat pentru foliile din plastic.

Vă mulţumesc!

Poți comenta aici

Alte articole de la Uncategorized