Un minut cât o eternitate! Debut cu egal la Euro


• după o primă repriză fantastică, tricolorele au cedat iniţiativa în partea secundă şi au permis Rusiei să egaleze în ultimul minut

• Iulia Curea şi Talida Tolnai, „îngerii” păzitori ai echipei naţionale
 

Cu peste o mie de fani români veniţi să le încurajeze din tribunele arenei „Millenium Center” din Vârşeţ, handbalistele pregătite de Gheorghe Tadici au avut un debut furibund la Campionatul European, reuşind o primă repriză de vis, în faţa unui adversar ce nu mai are nevoie de nicio prezentare. România a dat „de pământ” cu Rusia în prima repriză, nenumăratele intervenţii salvatoare ale portăriţei Talida Tolnai, precizia de metronom a chimistei Iulia Curea în transformarea executărilor de la şapte metri, dar şi contraatacurile-fulger izbutite de Ionela Stanca şi Adriana Nechita (de asemenea, handbaliste care evoluează pentru CS Oltchim Râmnicu Vâlcea), au provocat deranj mare între rusoaice, tricolorele reuşind să intre la „cabine” cu un avantaj de cinci goluri (scor 12-7), nesperat înaintea startului meciului.

Defensiva României a dat primele semne de oboseală după minutul 35, rusoaicele începând din acel moment anevoiosul proces de recuperare a diferenţei care le separa pe tabela de marcaj de naţionala tricoloră. Lipsa de concentrare a elevelor lui Gheorghe Tadici în faza ofensivă, coroborată cu greşeli în apărare, a permis masivelor rusoaice să se apropie cu pas „de pitic”, încet dar sigur, de reprezentativa noastră. România a continuat să viseze frumos până prin minutele 52-53, atunci când superioritatea numerică obţinută după un fault asupra Adei Nechita şi lovitura de penalizare transformată magistral de aceeaşi Iulia Curea au readus selecţionatei tricolore un avantaj de trei goluri. Ultimele cinci-şase minute au fost de-a dreptul dramatice. Româncele au încercat să stea mai mult „la cutie” şi să dea lovitura pe contraatacuri rapide, în timp ce rusoaicele au atacat în valuri. Cu Khmyrova, Makeeva sau Postnova în mare formă, exact când celor peste o mie de suporteri români le era lumea mai dragă, Rusia a reuşit să egaleze situaţia cu 30 de secunde înaintea finalului. Deznodământul putea fi unul favorabil României, dar nici măcar handbaliste de talia Cristinei Neagu, Melindei Geiger sau Oanei Manea nu au avut curajul să expedieze balonul decisiv către poarta Rusiei, partida încheindu-se cu un rezultat final mai puţin întâlnit în handbal, cel de egalitate, 21-21.

România – Rusia, evoluţia cronologică a scorului: 5-3 (minutul 10), 7-6 (minutul 20), 12-7 la pauză; 15-11 (minutul 40), 18-15 (minutul 50), 21-21 la final.

Chiar dacă România a scăpat printre degete o victorie istorică în faţa Rusiei (am fost la numai un minut de obţinerea primului succes, în ultimii 16 ani!), trebuie apreciat faptul că fetele pregătite de selecţionerul Gheorghe Tadici au demonstrat că pot practica un joc de handbal modern, în viteză, mult superior celui arătat la Campionatul Mondial din Brazilia sau turneul preolimpic din Franţa. Prima repriză a partidei din această seară va rămâne cu siguranţă, măcar pentru o scurtă perioadă de timp, un adevărat etalon şi o dovadă vie a valorii pe care încă o are „şcoala de handbal” românească, în ciuda tuturor dificultăţilor cu care se confruntă sporturile (mai ales cele de echipă) din ţara noastră.
 

Muntenegru a „demolat” Islanda
 

În celălalt meci al Grupei D, vicecampioana olimpică en-titre a făcut instrucţie cu una dintre cele mai slab cotate echipe participante la turneul final al Campionatului European organizat de Serbia. Cu două handbaliste care evoluează pentru Oltchim (Katarina Bulatovic şi Marija Jovanovic), Muntenegru nu a oferit nicio şansă Islandei, selecţionata ex-iugoslavă impunându-se cu un categoric 26-16.
 

Programul României în Grupa D
 

Islanda – România, miercuri, 5 decembrie, ora 21.15

Muntenegru – România, vineri, 7 decembrie, ora 21.15

*primele trei clasate se vor califica în faza grupelor principale