Totul despre Europenele de handbal feminin
- Gabriel Săndulescu, corespondentul nostru, vă va aduce cele mai noi și relevante știri de la Debrecen în fiecare zi, pentru a vă menține la curent cu evenimentele importante •
A XVI-a ediție a Campionatelor Europene de Handbal feminin începe miercuri, 28 septembrie, într-un format nou, 24 echipe care vor juca în trei țări, Ungaria, Elveția, Austria.
Primele două echipe clasate din fiecare grupă (12 echipe în total) vor trece în turul principal, care se va desfășura în două grupe de șase echipe, la Viena și Debrețin, începând cu 5 decembrie.
Punctele și golurile obținute în grupa preliminară împotriva echipelor care avansează vor fi transferate în grupa principală.
Primele șase echipe din turul principal vor participa în weekendul final al Campionatului European de la Viena (13-15 decembrie). Primele două echipe din fiecare grupă vor trece în semifinale și vor lupta pentru medalii, în timp ce echipele de pe locul trei vor juca pentru locul 5.
Finala Campionatului European va avea loc pe 15 decembrie la Viena, în Wiener Stadthalle.
Reguli de departajare în ambele tipuri de grupe:
1) puncte; 2) puncte în meciurile directe ; 3) golaveraj în meciurile directe; 4) numărul de goluri înscrise în meciurile directe; 5) golaveraj.
Mascota Catchy și Live is life
Mascota Europenelor este pisoiul CATCHY, care, în video-ul oficial, plonjează cu mingea EURO în adâncuri de pe cel mai înalt pod pietonal din Austria, 94 de metri, pentru a simboliza emoțiile pe care le va oferi competiția.
În același timp, melodia oficială a Euro 2024 este versiunea adaptată a hit-ului „LIVE IS LIFE”, realizată cu formațiile muzicale austrice Opus și The Schick Sisters.
Până acum, Norvegia are 9 titluri, de asemenea Danemarca trei, câte unul pentru Franța, Ungaria, și Muntenegru.
Orașele care vor găzdui meciurile și grupele aferente sunt următoarele
Debrecen (Ungaria):
Grupa A – Suedia, Ungaria, Macedonia de Nord, Tucia.
Grupa B – Muntenegru, România, Serbia, Cehia.
Basel (Elveția):
Grupa C – Franța, Spania, Polonia, Portugalia.
Grupa D – Danemarca, Elveția, Croația, Insulele Faroe.
Innsbruck (Austria):
Grupa E – Norvegia, Austria, Slovacia, Slovenia.
Grupa F – Olanda, Germania, Islanda, Ucraina.
GRUPA NOASTRĂ SE JOACĂ LA DEBRECEN
Cu o populație de 205,000 locuitori, Debrecen este al doilea oraș ca mărime din Ungaria și chiar a jucat rolul de capitală în perioadele istorice. Astăzi, este capitala regiunii Nordului Marii Câmpii a țării. Numit „Roma calvină” este cunoscut pentru cultura sa înfloritoare, educația superioară superbă și viața studențească internațională plină de viață. Orașul, bogat în monumente, precum și în clădiri moderne, străzi comerciale, pub-uri și cafenele, atrage multă atenție și pentru evenimentele sale de renume internațional.
Orașul a găzduit peste 50 de evenimente sportive internaționale în ultimele două decenii, cum ar fi Campionatele Europene de handbal feminin din 2004 și 2014, Campionatele mondiale de patinaj viteză pe pistă scurtă ISU în 2013 și Campionatele mondiale de natație din 2022.
Főnix Arena din Debrecen– care a fost renovată în 2021 – are 6,500 locuri și a fost una dintre cele mai utilizate facilități din Ungaria pentru evenimente culturale și sportive de la deschidere. Etajul arenei este înconjurat de un sistem de tribune retractabil pe toate părțile și are facilități excelente. Arena este conectată la Sala Sporturilor din vecinătate printr-un pasaj subteran, astfel încât poate fi folosită pentru antrenamente și încălziri în timpul evenimentelor majore. Arena a găzduit și Campionatul European de handbal feminin în 2004 și 2014, în timp ce fantastici muzicieni au cântat aici – Joe Cocker, Bryan Adams, Lenny Kravitz, Sting.
Lotul României
- Portari: Raluca Kelemen (SCM Râmnicu Vâlcea), Bianca Curmenț (Corona Brașov), Daciana Hosu (CSM București)
- Extreme dreapta: Oana Borș (Dunărea Brăila), Sonia Seraficeanu (Gloria Bistrița)
- Extreme stânga: Corina Lupei (Dunărea Brăila), Alexandra Dindiligan (CSM București)
- Pivoți: Mirabela Coteț (Dunărea Brăila), Lorena Ostase (Rapid București), Ștefania Jipa (Gloria Buzău)
- Interi dreapta: Alisia Boiciuc (Corona Brașov), Daria Bucur (Gloria Buzău), Alicia Gogîrlă (SCM Rm. Vâlcea)
- Centru: Rebeca Necula (SCM Rm. Vâlcea), Andreea Popa (Dunărea Brăila)
- Interi stânga: Bianca Bazaliu (Gloria Bistrița), Sorina Grozav (Rapid București), Ștefania Stoica (Rapid București)
Să mai spunem că, pe lângă Rebeca Necula, Alicia Gogîrlă și Raluca Kelemen, alte șapte jucătoare de la SCM Râmnicu Vâlcea vor evolua la Europene:
Daniela de Jong și Nathalie Hagman (Suedia), Julia Maidhof (Germania), Alicia Toublanc (Franța), Nataša Ljepoja (Slovenia), Charlotte Cholevová (Cehia), Jovana Skrobić (Serbia)
ROMÂNIA VA EVOLUA ÎN GRUPA B
Tragerea la sorți ne-a oferit o grupă echilibrată, fără nume mari, ceea ce aduce o oarecare șansă de a merge mai departe.
Muntenegru, fostă campioană europeană în 2012, este favorita grupei, după ce a câștigat medalia de bronz la precedentele campionate. Atunci, muntenegrencele au bătut România în grupa principală, 35-34, într-un un meci viciat de arbitraj. Opt jucătoare evoluează în campionatul României. Cele mai cunoscute nume ale Muntenegrului sunt Marta Batinovic – Măgura Cisnădie, Itana Grbic – Krim Ljubljana, Durdina Jaukovic – CSM București, Bobana Klikovac – Corona Brașov, Milena Raicevic – Rapid București.
Cehia – Nu a participat în 2022. Este antrenată de Bent Dahl, fostul antrenor al SCM Râmnicu Vâlcea. Jucătoarele relevante sunt Marketa Jerabkova – Ikast, Charlotte Cholevova – SCM Râmnicu Vâlcea, Kamila Kordovska – Plan de Cuques, Veronica Mala – Bietigheim.
Serbia – Locul 15 în 2022, penultimul. Andjela Janjusevic – Rapid București, Sanja Radoslavjlevic – Măgura Cisnădie, Jovana Skrobic – SCM Râmnicu Vâlcea, sunt numele care atrag atenția din lotul sârb.
Meciurile din grupa B se vor desfășura astfel:
ROMÂNIA LA ORA ADEVĂRULUI. CE ȘANSE ARE?
Europenele găsesc naționala noastră într-un moment neprielnic, poate cel mai modest calitativ din existența sa. Viziunea nefericită și lipsa de principii a ultimilor doi conducători ai Federației au condus la alcătuirea unui lot a cărui valoare de competiție ridică multe semne de întrebare.
România prezintă la Debrecen o echipă care este produsul unei Ligi Naționale ofertante pentru Europa, dar, cel mai important, care a diminuat dramatic puterea handbalului românesc, fără mari speranțe în perspectivă. Motivul este arhicunoscut, invadarea Ligii Florilor de către jucătoarele străine, cu efect imediat minute puține jucate de autohtone (137 străine dintr-un total de 267 jucătoare). Dar nu dezbatem acum asupra acestui subiect, care, desigur, ar trebui să includă și calitatea managementului FRH și al cluburilor pe bani de la stat.
Obiectivul echipei naționale, așa cum a fost anunțat de FRH, este clasarea pe locurile 1-12, așadar calificarea în grupele principale. Dincolo de faptul că obiectivul a fost aruncat la alibi de FRH, până la urmă acesta recunoaște situația neplăcută în care a ajuns handbalul feminin românesc. Întrebarea este dacă poate fi atins, mai ales că partidele din Golden League ne-au arătat că suntem departe de handbalul mare. Ceva speranțe par a veni de la întâlnirile cu Cheia și Serbia, dar ele țin de o evoluție perfectă și de un noroc pe măsură. În orice caz, optimismul nu este la cote prea înalte.